Oliver Knott i jego podłoża - zdziwienie i pytania - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Oliver Knott i jego podłoża - zdziwienie i pytania

Liczba wyświetleń: 1360·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Przeglądając dzisiaj kilkadziesiąt stron znalazłem się na stronie Olivera Knotta

http://www.oliver-knott.com/youtube-oliver-knott-videos.html

Zaczynam oglądać jego prace nad akwariami i zdziwienie wielki jak zaczyna sypać piasek kwarcowy pod rośliny jako podłoże. Jak na filmach można zauważyć pod piasek daje dośc gruby substrat Tropico.

Teraz pytanie :
Czy tam nie tworzą się strefy beztlenowe ? Bo jak widać zbiorniki wyglądają super, roślinki bardzo ładnie wybarwione itp.
A pytanie dlatego że czas coś nowego zrobić niż tylko czarne podłoże bo już mają je wszyscy no raczej zaczyna mnie to nudzić.

Thorn76

Norbert Sabat Deep In Underground

29 kwi 2009, 20:49   (#2)  

1. Akwaria z piaskiem są wykonane na potrzeby instruktażowe firmy Tropica. Tropica nie ma w ofercie czystego substratu ala Amazonia, Aquasubstrat itp a jedynie warstwę spodnią więc trudno aby pokazywała coś innego niż piasek/żwir. Tak samo inna firma w takim filmie nie będzie demonstrowała nic poza swoimi produktami. Nie wyobrażam sobie aby np na filmie Sery stosowano podłoże ADA, Tropica czy Aqua-art zamiast żwiru+Sera Floradepot.

2. Jakie znaczenie ma kolor podłoża skoro zarasta je roślinność i go nie widać? Czy w pokazanym zbiorniku (po zarośnięciu) poza miejscem styku podłoża z szybami widać jaki ma kolor? Tam gdzie chcemy mieć widoczne podłoże możemy nasypać piachu z Wisły i też będzie ok. Na pewno ciemne podłoże pochłania światło i nie świeci tak jak jasne a tym samym ryby czują się spokojniej gdy akwarium nie jest jeszcze zbyt zarośnięte. Tak samo na ciemnym podłożu brud nie rzuca się tak w oczy jak na jasnym (szczególnie na przedniej szybie).

3. W dobrze prowadzonym zbiorniku nie mają prawa powstawać strefy beztlenowe - rośliny pompują tlen przez korzenie.

W większości zbiorników Knott stosuje gotowe substraty zamiast żwiru czy piachu. Żwir/piach stosuje głównie w dużych zbiornikach bo jednak to troche kosztuje - na 50-80kg Amazoni można sobie pozwolić ale wsypać 300kg to już ponad 1000Euro...
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

30 kwi 2009, 07:12   (#3)  

Dziękuję Ci za odpowiedź. Chodzi mi o to że substraty typu Amazonia, czy też Akadama są lekkie i raczej nie wiem czy je użyję bo obawiam się rozkopania przez kirysy, które posiadam i nie mam zamiaru się ich pozbyć. Dlatego myślałem, że było by to dobre rozwiązanie bo fajnie by się w tym podłożu sadziło rośliny. Teraz mam czarny kwarcowa-bazaltowy i nie jestem z niego zadowolony w 100%, więc dlatego szukam alternatyw.
Powiedziano mi, że żwirek czarny 1-3mm był by ok ale chyba nie ma dalej takiej łatwości sadzenia jak to robił Oliver K. lub jak to się sadzi w substratach lekkich.

Thorn76

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 1811

30 kwi 2009, 10:10   (#4)  

Przy rybach kopiących w wodzie substraty typu Amazonia w ogóle nie wchodzą w grę m.in. ze względu na zmącenie wody. IMO najlepszym żwirem jest właśnie zwykły kwarc 1-3mm. Podkład nawozowy oczywiście jak najbardziej wskazany.

Anonim 1811

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

ziel-dom-paleczki-uniwersal-800x650-tile.jpg

Nawozy do podłoża - tania alternatywa

msnolan w Nawożenie · Odpowiedzi: 298 · Wyświetlenia: 175543
Skoro w akwarium używamy nawozów rolniczych w postaci soli, to dlaczego nie skorzystać z tego, co wykorzystujemy w domu? Ze względu na duża ilość pytań postanowiłem założyć temat, w którym opiszę p...

Nawóz do podłoża

Norkoc w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3466
Polecacie jakiś nawóz do podłoża dla kryptokoryn i zabienic w rozsądnej cenie?

Pomiar ze słupa czy podłoża?

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5036
Cześć, chciałbym podpytać o kwestie pomiaru z podłoża i ze słupa wody. Dotychczasowo pomiaru dokonywałem z podłoża i parametry były w miarę stabilne jak poniżej. Dzisiaj zrobiłem sobie pomiary i porów...

Pomiar fosforu z podłoża

Bernhard Roth w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2968
Cześć Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby? Prośba o porady....

Aquavitro - pytania i odpowiedzi

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8132
aquavitro.jpg Podrzucam najczęściej padające pytania i odpowiedzi przedstawicieli firmy Seachem, może komuś się przyda. 1. Co to jest linia Aquavitro? Jest to linia nawozów , mikro i makroeleme...

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5886
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Podawanie płynnych nawozów do podłoża

rrosi w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3862
Może temat zbyt przekombinowany, ale... W moim 30l jest podłoże soil Tropica, które ma już blisko 5 lat. Akwarium po kilku (chyba 3) restartach. Oczywiście stosowałem różne nawozy do podłoża: Ferka, V...

Świeżynka 250L Pytania

AquaPrime w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 7265
Witam, z tej strony Tomek na wstępie opiszę akwarium: Pojemność - 240L (120x40x50) Podłoże - żwir + biogrunt Oświetlenie - 2 x belka 32W aquael Slim Leddy (sunny i plant) Filtracja - HW 303B z lampą...

3 pytania o GH/KH

berkel w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1062
Witam, jeśli: - zamierzam stosować wyłącznie wodę RO-3 uzdatnianą solą JBL Aquadur - nawożenie EI (+ ewentualnie pałeczki nawozowe Substral/Biopon pod konkretne rośliny w małych dawkach) - nawożenie C...

Pomoc przy wyborze nawozów i podłoża.

MichauD w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1992
Witam, od jakiegoś czasu mam w planach postawienie kolejnego zbiornika z tym że, nie wiem jakiej kombinacji albo pełnego systemu użyć. Pod uwagę biorę takie opcje: Ada Amazonia + linia nawozów Ada Cal...

Statystyki

Ten temat przegląda 271 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570980
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 271 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.