Potrzebne wsparcie (ryby drapieżne) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Potrzebne wsparcie (ryby drapieżne)

Liczba wyświetleń: 1276·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Jestem zachwycony waszymi zbiornikami. Dosyć niedawno odkryłem to forum i od tego czasu regularnie je odwiedzając wielokrotnie zostałem rzucony na kolana waszymi akwa :D
Postanowiłem zmienić swój ( nazwijmy go tradycyjnym) zbiornik na akwarium roślinne (planowany start za około miesiąc - 100 l).
Jednakże zastanawiam się czy to ma sens i czy może się udać.
Mianowicie z obecnego zbiornika mam buszowce lamparcie w ilości sztuk 3, które gustują we wszystkich gatunkach krewetek i otoskach (raczej nie chcę się pozbywać buszowców - jakby na to nie patrzeć piękne ryby).
Stąd moje pytanie czy jestem w stanie utrzymać roślinny zbiornik w dobrej kondycji, bez glonów itd nie mając ani otosów a ni krewetek natomiast drapieżne ryby, któe karmię żywym pokarmem.
Na co mam zwrócić uwagę ?
Z góry dzięki

Slay
Ranga: Poznaje temat

25 kwi 2009, 10:12   (#2)  

Witam

Moim zdaniem nie powinieneś się przejmować, ja nie mam otosków, krewetek czy glonojadów nawet kirysków nie mam :) i jakoś idzie...

Plut3k

Slay napisał(a):Stąd moje pytanie czy jestem w stanie utrzymać roślinny zbiornik w dobrej kondycji, bez glonów itd nie mając ani otosów a ni krewetek natomiast drapieżne ryby, któe karmię żywym pokarmem.

Wiesz glonojady to tylko środki ograniczające inwazję ;] albo sprzątające glonowy bałagan ;p

Jak masz porządne testy i sporą wiedzę o chemii wody w akwarium to dasz rade i bez nich ;]
Wiele osób błędnie myśli że trzeba mieć dużo otosków aby nie mieć glonów - BŁĄD!
Lepiej zapobiegać niż leczyć ;] - dobry start akwarium to już połowa sukcesu, ja w 160L mam tylko 2 osoki - miałem 10 ale zdechły bo kupiłem je w sklepie gdzie ph było 8 prawie a u mnie w akwa 7.
Dobierz właściwie oświetlenie, czas i ilość roślin nie przedawkuj nawozów a glon się nie pojawi ! (ni pojawi bo ich nigdy nie unikniesz ale to będą tak małe ilości,że nawet nie odczujesz że ci przeszkadza)

K.Nemo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tusia Rzgów

25 kwi 2009, 13:07   (#4)  

Jasne, że dasz radę. Tylko trzeba dobrze wystartować.
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT) - 240l Tusi = ziemia + substraty . Koniec 10.09.2011
120x40x50 - ruszyło 10.09.2011 - Pomroczność i bocje

Tusia
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzgów

mayaca Polska -wyłącznie

25 kwi 2009, 17:36   (#5)  

Słuchaj dobrych rad odnośnie nawożenia a wszystko będzie dobrze Buszowce nie niszczą roślin,więc utrzymasz akwarium roślinne w tym składzie.

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210067
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2315
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
23.071.jpg

Codziennie padają ryby

Kinga w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6342
Cześć, Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi. Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12972
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG20231125215827.jpg

Fluval FX6 zabił mi ryby

Virulent w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3335
Witam W grudniu po powrocie do domu z wizyty w szpitalu, odkryłem że filtr Fluval FX6 się zepsuł. Silnik działał pulsacyjnie czyli sekundę działał po czym wyłączał się na 2 sekundy. Całe akwarium szl...
7fc20c5a-231c-451b-88a0-9c48cbe879bd.jpeg

Zdychające ryby

wojtekszuminski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20297
Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5468
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4397
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Mało minerałow w akwarium i padają ryby

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6437
Witam Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. Posiadam filtr ro i właściwie jade w akwarium tylko na samej wodzie ro. Jako że stosuje tylko wode ro więc mineralizuje ją. Dawniej korzystałem z prepara...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4003
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Statystyki

Ten temat przegląda 315 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 315 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.