Niedobór Potasu czy stare świetlówki? A może jedno i drugie? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedobór Potasu czy stare świetlówki? A może jedno i drugie?

Liczba wyświetleń: 2904·Odpowiedzi: 10
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
spiritnova Skawina
Witam!

Jako, że nie piszę na forum, ale czuję się jego użytkownikiem od dłuższego czasu, proszę o nie odsyłanie mnie do funkcji szukaj. Przeczytałem wszystko (chyba) po kilkanaście razy.
Kolejny raz wystartowałem swoje akwarium i wiele brakuje mi do Waszych pięknych ogrodów podwodnych. Niestety moja kobieta zaszantażowała mnie, że jak tym razem coś wymyślę nowego (chodzi głównie o wydatki) to wyrzuci mnie z domu razem z akwarium.
Przechodziłem już wszystko co może przechodzić początkujący w zbiorniku roślinnym czyli wielkie plagi glonów, ginące rośliny, gnijące korzenie itp. itd.
Do rzeczy: tym razem jestem zmuszony opisać mój baniak i sięgnąć Waszej opinii.
Tym razem już po wszelakich zakupach (i restarcie) doprowadzających moje akwarium do prawie HiTech nawiedzają mnie niedobory (podejrzewam brak, albo szybko zużywany potas). Do tego mam zamiar wymienić (być może w końcu) świetlówki.

Zbiornik : 112l profil
Woda : podmieniana co 1 tydzień 30l, czasem co 2 tygodnie - 60l - kranowit (bardzo twardy)
Podłoże : Aquasubstrate II+ (2 worki - nie pamiętam ile [l] czy [kg])
Filtracja : Eheim Classic 2213 (ceramika, gąbka, zeolit, gąbka)
Oświetlenie : 4x18w - 10h (Hagen PowerGlo, Tungsram Daylight???, Hagen AquaGlo, Tungsram Daylight???)
Nawożenie : CO2 - Butla wysokociśnieniowa, drabinka Nutrafin (1b/s-10-12h), PlantaGainer - średnio, Micro - przy podmianach (dawka producenta), Makro (2ml/dzień), Ferro+ (2ml/dzień)

Fauna (sorry że nie po łacinie)
1x Skalar
9x Neon Innesa
2x Molinezja BlackMolly
2x Kosiarka
1x Glonojad

Flora
Hemianthus micranthemoides
Bacopa caroliniana
Rotala sp. Green
Rotala Rotundifolia
Egeria densa
Glossostigma
Rotalla wallichii
Eleocharis acicularis
i chyba Heteranthera Zosterfolia

Parametry:
NO3 : 30mg/l
pH : 6,7
KH : 2-4stN
PO4 : 0,1mg/l
Parametry bezpośrednio po podmiance:
NO3 : 10mg/l
KH : 4stN

Baniak zalany od 3 miesięcy.
Pokój z oknem na zachód co sprawia, że na akwarium pada światło słoneczne późnym popołudniem (nie mam innego wyjścia).

Co się dzieje : Glossostigma rośnie do góry, Rotala sp. Green płoży się po ziemi. Starsze liście roślin typu Rotala, Heteranthera, Bacopa marnieją i gniją, Eleocharis rośnie niby ładnie, ale "niteczki" są raczej skarłowaciałe.

A i jeszcze jedno (to już do innego działu, ale może ma to coś wspólnego z wszystkim wyżej) pojawiły się glony na szybie przedniej - zielone kropki (chyba zielenice).

Zastanawiam się nad : kupnem soli K2SO4 oraz nad zmianą świetlówek na 4xTLD865 lub 2xTLD840+2xTLD865.

Co radzicie, czy moje przypuszczenia są dobre? Co jeszcze mógłbym zmienić?
Baniak traktuję jako naukę, ponieważ jak już zrobię salon to chciałbym w nim mieć coś większego i z fajną aranżacją, jednak jeśli moja kobieta nie zobaczy w 112l żadnych efektów mojej nauki no to nici z większego baniaka ;(

Pozdrawiam!

spiritnova
Ranga: Początkujący

Miasto: Skawina

22 kwi 2009, 22:26   (#2)  

Witam,

Średni ze mnie "znawca" ale może pomogę :wink:
Co się dzieje : Glossostigma rośnie do góry,...

Na 100% jestem pewien, ze jest post poświęcony temu "problemowi" Nie zostało rozstrzygnięte do końca, co jest przyczyną.

Jak nie masz w podłożu fosforu, to poziom 0.1ppm przy 10ppm NO3 jest ZA NISKI stąd zielone kropki na szybie patrz tu: [http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm]
Obscenicznie i frazesowo zapytam jak mierzysz poziom CO2? Wg tabeli pH/Kh czy wg testu ciągłego? Pytam bo według mnie i paru innych osób problemy z roślinami[nie tylko z glonami], przy 0.6W/l które masz to za mało CO2 lub jego fluktuacja to chyba dobre słowo(?)] :wink:

Ja mam 0.57 W/l i leję codziennie 0.07 Fe [z innymi mikro] + 3ppm K [przy NO3 15-20ppm] Przy bardzo sporej obsadzie muszę dolewać czasami fosfor! Jak tylko zmniejszam poziom mikro poniżej 0.2ppm Fe - rośliny przestają rosnąć

Na koniec dodam tylko, że "dawka producenta" Jest wyliczona na raczej słabo zarośnięte i słabo oświetlone akwarium. O ile pamiętam tygodniowa dawka TMG po podmianie wody to 0.07Fe, ja leję tyle dziennie i obalam stare mity :wink:

Ps. Moje akwarium może nie jest piękne ale za to b. mocno zarośnięte - stąd takie dawki.

Powodzenia!

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

romanbyd Tryszczyn
spiritnova napisał(a):... Niestety moja kobieta zaszantażowała mnie, że jak tym razem coś wymyślę nowego (chodzi głównie o wydatki) to wyrzuci mnie z domu razem z akwarium...

Nie daj się! :shock: Powiedz po męsku, stanowczo, że nie wyjdziesz spod stołu!!!... :wink: :lol: ...

spiritnova napisał(a):...Woda : podmieniana co 1 tydzień 30l, czasem co 2 tygodnie - 60l - kranowit (bardzo twardy)...

Co Ty piszesz???... :? ... Toż to miękka woda!

spiritnova napisał(a):...Nawożenie : CO2 - Butla wysokociśnieniowa, drabinka Nutrafin (1b/s-10-12h), PlantaGainer - średnio, Micro - przy podmianach (dawka producenta), Makro (2ml/dzień), Ferro+ (2ml/dzień)
Fauna (sorry że nie po łacinie)
1x Skalar
9x Neon Innesa
2x Molinezja Black Molly
2x Kosiarka
1x Glonojad

Przy takiej skromniutkiej obsadzie i małym nawożeniu - rośliny głodują!!!

spiritnova napisał(a):...Oświetlenie : 4x18w - 10h (Hagen PowerGlo, Tungsram Daylight???, Hagen AquaGlo, Tungsram Daylight???)...

Proponuję zmienić tylko 1-ną świetlówkę, z przodu, nad glosią - na Aquarelle Philipsa.

Reszta - jak napisał zvirus ! :)
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Olencjusz Radom
Nie daj się! :shock: Powiedz po męsku, stanowczo, że nie wyjdziesz spod stołu!!!... :wink: :lol: ...

Popłakałem się ;-)

Podłączę się do tematu, czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć tekst z http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm dotyczący "Green Spot Algae, GSA" bo języki obce są mi zupełnie obce.
Pozdrawiam

Olencjusz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

spiritnova Skawina

23 kwi 2009, 12:24   (#5)  

zvirus napisał(a):Obscenicznie i frazesowo zapytam jak mierzysz poziom CO2? Wg tabeli pH/Kh czy wg testu ciągłego? Pytam bo według mnie i paru innych osób problemy z roślinami[nie tylko z glonami], przy 0.6W/l które masz to za mało CO2 lub jego fluktuacja to chyba dobre słowo(?)]

Niestety nie mierzę. Kiedyś próbowałem liczyć na podstawie pH/KH, ale gdzieś doczytałem, że to zły pomysł, po za tym miałem kiedyś (jakieś 3 restarty temu) wodę w baniaku o KH>10stN i wydaje mi się, że to bardzo przekłamywało wyniki, stąd nie mierzę, a podaję "na oko".

romanbyd napisał(a):Co Ty piszesz???... Confused ... Toż to miękka woda!

Miękka woda w akwarium, ale w kranie twarda. Aquasubstrate II+ zmiękcza wodę, w kranie KH mam >10stN, tak jak napisałem wyżej, z innym podłożem miałem KH wysokie również w akwarium. Dane po podmiance były mierzone po wymianie 30l wody, więc drastycznie KH nie skoczyło do góry.

ZVIRUS : co proponujesz? Zwiększyć dawkę nawozów PG? Wyliczyć ile co ma czego i się trochę pogłowić? Jak z dawkowaniem micro, producent podaje, że tylko przy podmianach dodawać, rozdzielić to na dawkę dzienną?

Świetlówki już mają ponad rok więc je też podejrzewam, aczkolwiek Rotala Wallichii, Heniek i Rotala Rotundifolia to rosną w oczach, tyle że widać oznaki niedoborów.
Załączam jakieś fotki, z tym że nie bijcie za jakość!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I teraz OT - nie wiem skąd mi się wzieło tyle postów pod nickiem ...

Pozdrawiam

spiritnova

romanbyd Tryszczyn

23 kwi 2009, 13:00   (#6)  

spiritnova napisał(a):...Świetlówki już mają ponad rok więc je też podejrzewam, aczkolwiek Rotala Wallichii, Heniek i Rotala Rotundifolia to rosną w oczach, tyle że widać oznaki niedoborów...

Zauważ niepoprawny kierunek rozumowania :P -> przy świeżych świetlówkach będziesz miał jeszcze większe niedobory! :!: Nie patrz na światło - jak na składniki nawozowe... :) Jest odwrotnie -> mniejsze światło, to wolniejsza wegetacja i lepsza kondycja roślin (oczywiście w pewnym zakresie!).
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

spider72 Wick, Szkocja
Olencjusz napisał(a):Podłączę się do tematu, czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć tekst z http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm dotyczący "Green Spot Algae, GSA" bo języki obce są mi zupełnie obce.
Pozdrawiam

Green Spot Algae, GSA
Description: Forms hard green circular spots on the glass and slow growing plant leaves.
Cause: With Estimative Index low phosphate levels often bring on a GSA outbreak. Also Low CO2 and poor water flow. Too long a lighting period doesn't help.
Remova:l If dosing Estimative Index increase phosphate levels by adding monobasic potassium phosphate or fleet enema solution. Aim for a level of 2 to 3ppm. Check CO2 levels and water flow. Can be scraped off the glass using a razor blade or a good magnetic glass scraper. Between 9 and 10 hours is plenty of lighting time for the plants. If it is more then reducing it may help.
If dosing a lean dosing method like PMDD or PPS-Pro then modifying the NO3 to PO4 ratio normally helps. A bit of trial and error may be required

Tłumaczenie:
Zielone glony w formie kropek.
Opis: Glony w formie zielonych kropek rosnących na szybach i liściach wolnorosnących roślin.
Przyczyna: Jeżeli występują razem ze stosowaniem EI, to niskie poziomy fosforanów często mogą powodować pojawianie się tych glonów, również za niski poziom CO2 i słaba cyrkulacja. Zbyt długie oświetlanie zbiornika, również dokłada swoje.
Usuwanie: Jeżeli dozujesz Estimative Index (EI) to zwiększ poziom fosforanów przez dodanie KH2PO4 lub innej miesznaki (nie znam tej podanej). Celuj w poziom 2-3ppm. Sprawdź poziom CO2 i cykulacje wody. Można go zeskrobać z szyb za pmocą żyletki lub dobrego czyścika. 9-10 godzin dobrego świtała w zupełności wytarczy roślinom. Jeżeli świecisz dłuzej, to zredukowanie czasu może pomóc. Jeżeli stosujesz metodę w której nie występują nadmiary składników pokarmowych jak PMDD lub PPS-Pro to zmiana stosunku NO3 : PO4 zwykle pomaga. Możesz spróbować ustalić te stosunki metodą prób i błędów.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Olencjusz Radom

23 kwi 2009, 17:36   (#8)  

Wielki dzięki Spider72, tak więc u mnie występuje chyba zły stosunek N/P NO3 10, PO4 0,5, spróbuje pokombinować z fosforem.
Pozdrawiam

Olencjusz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

23 kwi 2009, 20:02   (#9)  

Witam,

Ja tylko dorzucę kilka słów. Pilnuj poziomu mikro. U mnie przy NO3 15, PO4 1.5 poziom 0.1 Fe kompletnie się nie sprawdza[muszę mieć więcej] z tym że mój "substrat" to zwykły żwir + kule gliniane. Wszystko musi być na odpowiednim poziomie. Bez mikro rośliny nie mogą wchłonąć makro. No i kup sobie test ciągły CO2. "Na oko" idzie się do szpitala czy jakoś tak. :wink:

Powodzenia!

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

spiritnova Skawina

23 kwi 2009, 20:03   (#10)  

No to zakupiłem KH2PO4 i w przyszłym tygodniu po podmiance zapodam do baniaka i będę obserwował efekty. Zamierzam odstawić całkowicie PG Makro, bo skoro mam wysokie NO3 nawet po podmiance to widocznie coś mi go dostarcza.

spiritnova

26 kwi 2009, 11:31   (#11)  

Jesli twoj substrat obniza KH to jest prawdopodobne ze wciaga tez PO4 i K.
Sam stosuje glinke i mam podobne obserwacje.
Dodawaj co najmniej 20ppm K do podmienianej wody (ja podaje 40) i 2ppm PO4 (ja musze podawac 4).

Z czasem substrat bedzie pobieral mniej, wiec bedziesz musial zmniejszac dawki.

Edit: Substrat tez moze wciagac Ca i Mg. Sprawdz GH.
Moze przez jakis czas rob wieksze i czeste podmiany wody. np 2x w tygodniu 30-40%

Amoeba
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5760
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28377
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7606
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
image000000 (5).jpg

Niedobór ?

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9813
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna? Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense Oświetlenie 80w LED RGB Czas świeceni...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8289
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7006
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16030
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2808
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4556
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6732
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Statystyki

Ten temat przegląda 244 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570974
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 243 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.