Jak to jest z tym CO2 (PH/KH)
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jakis miesiat temu postanowilem wykorzystac to, ze dni sa coraz dluzsze i slonko ladnie swieci. Postawilem maly baniaczek - ok 35l z krewetkami, mchami i kilkoma sadzonkami jaszczurca, bez oswietlenia i bez grzalki. Jest filtr wewnetrzny, calkowicie zanurzony w wodzie, natlenia ja tylko przez ruch jej gornej warstwy. Roslinki widac, ze rosna, wolno ale wygladaja na zdrowe. Jest troche nitek ale traktuje to jako problemy przejsciowe, akwa ma miesiec wiec sie stabilizuje. Nie mierzylem jeszcze niczego poza Kh i Ph. Rosliny maja tyle pecherzykow powietrza, ze niporozumienie, cale akwarium bobluje. No wlasnie -czym bombluje skoro KH=8 a PH=9?
-

Ziomall
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ph-9  To nie literówka, albo błąd pomiaru?
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Sam bylem zdziwiony. Test wprawdzie Rataja ale to tylko PH, poza tym w innym akwa wskazuje 7,4 - 7,6 wiec ok. Nie wiem skad taka rozbieznosc? Tym bardziej, ze oba akwa napelniane sa ta sama kranowka. I jeszcze te babelki jak od CO2. Normalnie hydrozagadka.
-

Ziomall
●
Moim zdaniem przy pH 9, krewetki nie dałyby rady.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Dzisiaj dokladam bimbrownie. Wlasnie mierzylem ponownie. Znowu PH wynosi 9, w kanie mierzone minute pozniej tym samym testem PH=7 a w akwa ogolnym 7,4. Tak wiec bledy pomiaru czy niesprawnosc testu wykluczona. Tak sie zastanawiam bo test na KH/GH mam stary i nie wiem czy on dobrze wskazuje. Data przydatnosci minela 1,5 roku temu. Test trzymam w lodowce. Dzialac, dziala ale czy dobrze?
-

Ziomall
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Witam
Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|
|