filtr podżwirowy a akwarium roślinne
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zastanawiam się nad instalacją filtru podżwirowego - w połączeniu z filtrem zewnętrznym. Wydaje mi się, że przy dużej obsadzie roślin rozwiąże on problemy z odmulaniem dna. Z drugiej strony, czy taki filtr się nie zapycha? Ciekaw jestem, czy ktoś ma już w tym temacie jakieś doświadczenia i obserwacje.
-
akbar
●
A jak sie taki filtr czysci? Nie trzeba niszczyc dna podczas czyszczenia? 
-

Mechanic
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łódź
-
Co do filtra pod żwirowego to jego zastosowanie bardziej przeznaczone jest do awarii z żółwiami ponieważ one strasznie brudzą, niszczą roślinki (nie zaleca się stosowania takich filtr w akwarium z roślinami, ponieważ korzenie mogą pozatykać, dziurki zasysające wodę). Do tego, aby skutecznie działał musi być zastosowany gruby żwir, a i to nie zwalnia cię od odmulania. W akwarium, roślinnym można zmodyfikować jego działanie - zamiast zasysać nieczystości będzie wtłaczał pod żwir czysta wodę. W ten sposób powstanie tak zwane plenum, które jest siedliskiem ogromnych ilości bakterii nitryfikacyjnych, oraz tych drugich (zapomniałem nazwy, ale te bakterie przetwarzają no3 na N i O3)chyba nazywają się denitryfikacyjne. Co do czyszczenia to wada tego systemu jest fakt, że gdy się zapcha ? w przypadku gdyby miał zasysać wodę to trzeba rozwalać całe dno, a w przypadku kiedy to tłoczy wodę pod żwir gdyby nawet się zapchał to po prostu można go odłączyć i nie używać w cale Ja osobiście sceptycznie podchodzę do obu rozwiązań, ponieważ jestem zdania, że jak ma się odpowiednio dostosowany kubełek to nie trzeba stosować takich wynalazków wcale, dodatków w wersji tłoczącej może zdążyć się fakt, że woda będzie wypłukiwać substrat z pod żwirku, ? jeśli mamy za małą warstwę kryjącą
-
K.Nemo
●
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium.
Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam koleżanki i kolegów!
Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium.
Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....
|