Co sądzicie o Aquabotanique Biogrunt pod żwir zamiast ziemi? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co sądzicie o Aquabotanique Biogrunt pod żwir zamiast ziemi?

Liczba wyświetleń: 4712·Odpowiedzi: 11
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Pytanie jak w temacie.. Lepsze to, czy ziemia ogrodnicza + z kretowiska + próchnica pod żwir?

malai

19 kwi 2009, 23:19   (#2)  

Dokładam się do pytania :)

Plut3k

20 kwi 2009, 13:16   (#3)  

Tutaj znajdziecie ranking podlozy akwarystycznych:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... /Recenzje/

Krzysztof

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn
malai napisał(a):Witam,

Pytanie jak w temacie.. Lepsze to, czy ziemia ogrodnicza + z kretowiska + próchnica pod żwir?

To nie tak!... Albo jedna ziemia, albo druga ziemia... :idea:
A tak w temacie - kto Ci umieści w rankingu "zwykłą" ziemię ???!! :lol: :wink:
No pomyśl !... taki towar "niebiznesowy" ........ :wink: .
..................................
Ja polecam ziemię czarną, "tłustą", z miejsc, gdzie rośnie bardzo bujna roślinność.
Najlepsze miejsca - przy jeziorze, wylewającej rzece..., ogródkowe kretowiska także!
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

romanbyd napisał(a):
malai napisał(a):Witam,

To nie tak!... Albo jedna ziemia, albo druga ziemia... :idea:
A tak w temacie - kto Ci umieści w rankingu "zwykłą" ziemię ???!! :lol: :wink:
No pomyśl !... taki towar "niebiznesowy" ........ :wink: .
..................................
Ja polecam ziemię czarną, "tłustą", z miejsc, gdzie rośnie bardzo bujna roślinność.
Najlepsze miejsca - przy jeziorze, wylewającej rzece..., ogródkowe kretowiska także!

Ziemia z ogrodka nie jest podlozem akwarystycznym (tak naprawde nie wiadomo jaka to ziemia - kazdy w ogrodku ma inna) - dobrym pomyslem byloby zrobienie rankingu podlozy ogrodniczych, ktore sa stosowane w akwarystyce.

Uwaga: ziemia nie jest zalecana dla osob poczatkujacych, lepiej zaczac swoja przygode z akwarystyka roslinna od zwyklego zwiru.

Krzysztof

romanbyd Tryszczyn
Sklep roslinyakwariowe napisał(a):...Uwaga: ziemia nie jest zalecana dla osob poczatkujacych, lepiej zaczac swoja przygode z akwarystyka roslinna od zwyklego zwiru.

Po wieeelu latach takiej zabawy ze zwykłym żwirkiem i 2 latach z ziemią -> mam odmienne zdanie!... :wink:

Pozdrawiam!
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd

Miasto: Tryszczyn

artur_89 Jaworzno

20 kwi 2009, 15:49   (#7)  

Zgadzam się z Romanem, również po wielu latach stosowania samego czystego żwiru mało co nie zrezygnowałem w ogóle z akwarystyki roślinnej, na szczęście loża ziemiańska wyciągnęła do mnie pomocną dłoń i obdarowała mnie wiedzą na temat ziemi :wink: . Wbrew pozorom akwarium na ziemi, bardzo łatwo ustabilizować, oczywiście trzeba najpierw dobrze zagłębić się w ten temat, żeby nie robić głupich błędów. Jak dla mnie to nie ma co przepłacać, tylko maszerujemy na łąkę, którą opisał Roman, lub migiem do Biedronki, po tą słynną ziemię, z której jestem very happy :wink: 8)

Pozdrawiam.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

artur_89

Miasto: Jaworzno

20 kwi 2009, 16:39   (#8)  

artur_89 napisał(a):Zgadzam się z Romanem, również po wielu latach stosowania samego czystego żwiru mało co nie zrezygnowałem w ogóle z akwarystyki roślinnej, na szczęście loża ziemiańska wyciągnęła do mnie pomocną dłoń i obdarowała mnie wiedzą na temat ziemi :wink: . Wbrew pozorom akwarium na ziemi, bardzo łatwo ustabilizować, oczywiście trzeba najpierw dobrze zagłębić się w ten temat, żeby nie robić głupich błędów. Jak dla mnie to nie ma co przepłacać, tylko maszerujemy na łąkę, którą opisał Roman, lub migiem do Biedronki, po tą słynną ziemię, z której jestem very happy :wink: 8)

Pozdrawiam.

Mimo wszystko ziemia nie jest dla poczatkujacych.

p.s. Arturze zwroc uwage, ze wiekszosc gatunkow w Twoim akwarium (bardzo ladnym zreszta) to rosliny czerpiace zwiazki odzywcze ze slupa wody - nie potrafia pobrac i przyswoic substancji zakumulowanych w grudkach ziemi w podlozu:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25712

Pytanie - czy na pewno zyzne podloze jest Ci potrzebne biorac pod uwage mala cyrkulacje wody w przypadku ziemi.

Krzysztof

artur_89 Jaworzno

20 kwi 2009, 21:20   (#9)  

Dziękuję.

Teraz tak to wygląda, bo jest nowa aranżacja, ale podłoże to samo, wcześniej było dużo roślin, nie tylko Microsorium, teraz tylko one pobierają najwięcej z podłoża. I miałem porównanie jakie są Kryptokoryny i inne łodygowce na ziemi, a jakie na zwykłym żwirze i było niebo, a ziemia :wink: .

Żeby nie być gołosłownym. Oto to akwarium, tylko, że inne rośliny http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117870&highlight=#117870 Zdjęcia na dole.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

artur_89

Mechanic Łódź

20 kwi 2009, 23:51   (#10)  

A co myślicie o oddzieleniu Biogruntu od żwiru za pomocą siatki? Czy to w ogóle konieczne?
Obrazek

Mechanic
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

21 kwi 2009, 07:17   (#11)  

A ja się w ogóle nie zastanawiałem i założyłem akwa od razu na ziemi chociaż zastanawiałem się nad Amazonią. Koszty żona mi zredukowała i przyszła ziemia. Teraz jestem bardzo zadowolony z niej ! Stabilny zbiornik, wszystko super rośnie co widać

Obrazek

Moim zdaniem nie ma co kombinować tylko ziemia i jest OK. A jestem początkowym akwarystą roślinnym. Bo tak to zawsze miałem pyszczki :) Więc i początkujący akwarysta może mieć ziemię wystarczy chcieć i poczytać o tym !

Owszem gdyby produkty ADA były tańsze w PL, to pewnie większość ludzi by nie szukała alternatyw typu ziemia, koci piasek itp. Ale cóż nauczyłem się jednego przez mieszkanie długiego czasu w UK a teraz z powrotem w Polsce. POLSKA TO DZIWNY KRAJ ! i u nas ceny są z kosmosu. Ale może nie o same ceny tu chodzi bo sam pracuję w handlu gdzie jest import i rozumiem sprzedawców i sklepy z produktami ADA czy innymi z wyższej półki, tylko o nasze zarobki w PL gdzie są nie adekwatne w stosunku do cen tych produktów ie tak jak na zachodzie.

Pozdrawiam
I powiem jeszcze raz ziemia nie jest tylko dla wyjadaczy bo początkujący spokojnie może mieć ją też wystarczy poczytać o tym i obserwować akwarium !!!!!

Thorn76

Qba. Jaworzno

21 kwi 2009, 10:41   (#12)  

Mechanic napisał(a):A co myślicie o oddzieleniu Biogruntu od żwiru za pomocą siatki? Czy to w ogóle konieczne?

Należy dać siatkę między Biogrunt(ziemię),a żwir... Przy przesadzaniu roślin nie wyciągniesz na wierzch ziemi :)
Pozdr.
Kuba

Qba.
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Nowe nawozy i preparaty Aquabotanique

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2315
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-planta-nowosci-news-54a3c30cd11d1b09df71ea40bfdb4639.jpg Firma Aquabotanique wypuściła nowe preparaty sygnowane linią Planta Activ. Należy ...
20161128_163312.jpg

Substrat pod żwirowy a nawożenie?

zwolins w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9835
Witam:) Mam ogromną prośbę;) Potrzebuję się poradzić odnośnie prowadzenia akwarium. Parę lat temu prowadziłem zbiornik na Amazonii, z różnym skutkiem;) z przyczyn ode mnie niezależnych musiałem zlikwi...

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3558
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1674
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2458
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Sole zamiast mineralizatora.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6335
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora? Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...

Nawozy wlewac rano czy pod wieczor?

roslmarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8615
Czesc mam pytanie, kiedy lejecie nawozy - pytanie nie jest kiedy wam pasuje. Ale kiedy POWINNO sie lac nawozy by nie dokarmiac tych niechcianych roslin (glon) - rano czy na noc?. I gdzie moge znalesc ...

Nawożenie akwarium z substratem pod żwirem

kuubaw w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3088
Witam , jak nawozić akwarium przy starcie akwarium z podłożem pod żwirem .?

Podłączenie pompy pod filtr

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3304
Nadchodzi okres świąteczny, potem długi weekend, urlopy itp stąd doszedłem do wniosku, że czas poważnie zastanowić się nad pompa. Wydaje mi się optymalnie będzie kupić urządzenie z 4 pompami. Moje pyt...

Co zamiast Ferki

kamil0s w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4906
Niestety wracam z entuzjazmem do akwarystyki roślinnej a tutaj dowiaduje się że nie ma już Ferki w PL:( Co zatem wychodzi podobnie cenowo i jest sprawdzone. Akwarium HT na Amazonii.

Statystyki

Ten temat przegląda 232 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 231 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.