ADA Aqua Soil Amazonia + Koci żwir
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Cóż, z braku funduszy a właściwie z braku przyzwolenia małżonki wymyśliłem, że moje nowe podłoże w 160l będzie mieszanką Amazonii i Kociego żwiru uprzednio mineralizowanego przez ponad 2 miesiące.
Oto mój "plan":
Na dno akwarium wsypię około 2 garści torfu [sphagnum moss peat], na to opakowanie rozdrobnionych kul glinianych JBL`a, następnie ok. 2cm kociego żwiru i na koniec 4cm Amazonii - 18kg]
Pytania do koleżanek i kolegów?
1. Poczekać i odłożyć na kolejny worek Amazonii?
2. Uda się, czy się nie uda z tym "kocim" na dnie?
3. Czy powinienem się obawiać "mętnej" wody która czasem jest problemem w dużych akwariach: Artykuł na barrreport.com
Dzięki za każdą pomoc i/lub sugestie!
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Moja rada - odłożyć na kolejny worek.
Amazonia sama w sobie jest tak dobra że pod nią można jedynie dodać Bacter 100, Penac P, Penac W, Tourmaline, Clear Super 
-
Dawid Wesołowski
●
- Miasto: Wrocław
Witam,
Dziekuje za odpowiedz! A wiec mówimy o kolejnych Ł33 za Amazonię i Ł30 za Bacter 100 albo Ł48 za Penac W itd.
Myślałem, że "koci" + torf + glina zastąpi[nieco] ww. i nie zrujnuje mnie finansowo. Mówimy teraz prawie o Ł200. Słyszę [właściwie - czytam] już głosy krytyki ale po raz kolejny chodzi o....kasę
Ludzie mieszają Amazonię z dobrym skutkiem:
http://www.emugii.com/review4lay3plant/320869
4 akwarium od góry - "Laterite, Potting mix, Florabase and ADA Aqua Soil"
-

zvirus
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tym, że mieszanie różnych podłóż wiąże się jednak z pewnym ryzykiem i niepewnością. Osobiście poczekałbym na 3 worek Amazonii - nie ma konieczności dodawania do niego wszystkich proszków, sama też da radę. Jeżeli już chcesz coś dokładać to zdecydowałbym się na coś bardziej neutralnego typu keramzyt + bactozym.
Mętna woda może się na początku pojawić jeżeli będziesz miał twardą wodę - jest to efekt wytrącenia węglanów. Z czasem ustąpi. Przy miękkiej wodzie w ogóle nie powinno być takiego problemu. Oczywiście przez pierwsze tygodnie akwarium na Amazonii wymaga specjalnej opieki ale o tym pewnie wiesz.
-
Anonim 1811
●
Hej Zvirus
Z kociego piachu raczej nie zrobi się aż tak żyznego podłoża jakim jest Amazonia, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Można spróbować zwiększyć "pojemność kationową" kociego, przed nasyceniem go nawozami, aby więcej ich wchłonął. Z postów tutaj http://www.thekrib.com/Plants/Fertilize ... itter.html wynika, że żwirek często posiada już dużo kationów wapnia i magnezu, dlatego jego pojemnosć kationowa nie jest największa. Można spróbować pozbyć się tych kationów, jak się to robi w zużytych wymieniaczach jonowych w czasie ich regeneracji. Żeby spróbować, czy zadziała, będziesz potrzebował trochę kwasu siarkowego, do kupienia na niektórych stacjach benzynowych lub w motoryzacyjnych jako elektrolit do akumulatorów samochodowych.
Jak zadziała to podłoże będzie w stanie zmagazynować o wiele więcej składników, może nie tyle co Amazonia, ale kto wie  .
A co będziesz trzymał w tym akwarium? Dużo ryb? czy typowe roślinne?
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Witam,
"spider72", a właściwie Maćku! Dzięki za ciekawą sugestię. Problem w tym, że koci żwir moczył się ponad 2 miesiące w roztworze RO + K2CO3 + MgSO4x7H2O + CaSO4x2H2O. Więc jest już nasycony i to raczej na "maxa". Zamierzam użyć tylko 1/3 ww. pod Amazonią. Mam możliwość z racji wykonywanej pracy na wzięcie powiedzmy 5kg kociego i umieszczenie w jednym z wielu 150l dużych Sump`ów. Pozwoli to bakteriom na spokojne zasiedlenie żwiru w celach wiadomych. Po raz kolejny - tym razem mój szczegółowy plan:
1. Dno akwarium - warstwa torfu [sphagnum moss peat] nie za dużo, tak żeby było widać szybę. 2. Kolej na pokruszone gliniane kule JBL`a. 3. Koci żwir nasycony solami i zasiedlony przez bakterie 5kg. 4. Koci żwir nasycony solami - 5kg. 5. 18kg ADA Amazonia.
Niestety posiadam dużo ryb.
"chester" Też tak myśałem, ale wyczytałem gdzieś w kilku miejscach, że Amazonia bez Power Sand`u powiedzmy "działa" krócej. Myślałem także o drobnym pumeksie a właściwie wkładzie do filtra który nie wiem jak się nazywa, ale z powodzeniem używam jako medium.
Używam RO+ sole [GH nie więcej niż 7] więc nie powinienem mieć problemów z mętną wodą. 
-

zvirus
●
NO i jak to wyszło ?
Sam sie zastanawiam nad mieszanką kociego z amazonią bo na samą amazonie mnie nie stać, i teraz nie wiem co i jak dalej bo temat jak by się urwał.
-
Thorn76
●
Witam,
Cóż. Zrezygnowałem z "kociego" na korzyść keramzytu, który już "dojrzewa" w jednym z sumpów. Kupiłem także Bactozym. Może kiedyś wypróbuję Amazonię+Koci ale nie w 180l akwarium - w razie porażki za dużo roboty.
Teraz bardzo mocno rozważam moczenie Amazoni przez powiedzmy 4 tygodnie zanim użyję jej w akwarium. Jestem z natury leniwy i z pracy wracam późno. Jakoś się nie widzę z 30-40%[50l] wymianami wody co 2-3 dzień, co jest NIEUNIKNIONE.
Nic nie znalazłem na forum o metodzie DSM [Dry Start Method] słabo szukałem?
Metoda sprawdza się znakomicie - szczególnie w akwariach z substratem organicznym.
-

zvirus
●
Powiązane tematy
Hej,
Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI
Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63.
Skutk...
6-280921.jpg
Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Witam.
Wystartowałem wczoraj akwarium 112L na podłożu aktywnym contrsoil. Jako że to moje pierwsze akwarium na podłożu aktywnym to potrzebuje pomocy w starcie i w rozpoczęciu nawożenia... Światło mam ...
Witam
Prosiłbym szanownych o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii, w broszurach od oda nie znalazłem wyjaśnienia albo niedokładnie zrozumiałem a na lini nawozów i podłożu Ada chce oprzeć akwarium
Standar...
Witam
Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
|
|