Szyszki olchy(?) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Szyszki olchy(?)

Liczba wyświetleń: 1365·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
kadek05 Siedlce

13 kwi 2009, 18:32 Szyszki olchy(?)  (#1)  

Dzisiaj wybralem sie na spacer do lasu i znalazlem,zreszta tak jak zamierzalem, ladniutkie szyszki olchy. Czy musze je przed wrzuceniem do akwarium jakos umyc, namoczyc, albo cos w tym stylu? i jeszce jak ktos sie orientuje to ile sie wrzuca syszek tak do 30l akwarium,a ile do 8l?
Dodam jeszcze tylko,ze szyszki pochodza z czystego kawalka lasy,nie mam mowy tam o jakis spalinach.

kadek05
Ranga: Początkujący

Miasto: Siedlce

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Toudy-T1 Podkarpacie

13 kwi 2009, 21:35   (#2)  

Wystarczy wypłukać je dokładnie pod bieżącą wodą, i ewentualnie wymoczyć chwilę w zimnej wodzie. 1 szyszka wystarcza na około 10 litrów wody więc, na baniak 30 litrowy 3-4 szyszki, na 8 litrowy jedną.
Dawniej Tanganika 105l, później Krewetkarium 63l, a teraz 105l LT

Toudy-T1
Ranga: Początkujący

Miasto: Podkarpacie

14 kwi 2009, 00:20   (#3)  

Podepnę się do tematu:
Czy to prawda że nadają się tylko szyszki olchy czarnej?
Czy jednak czerwonej też?

Atria_C

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Szyszki olchy do akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3195
Zapraszam do obejrzenia.

Glony nitkowce, szyszki czarnej olszy

xxkajetan w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2171
Witam, Mam problem z dużą ilością glonów w moim akwarium, glony nitkowce, przeważnie na przedniej szybie, a najwięcej na roślinach. Przyciąłem wszystkie rośliny porośnięte mchem, oczyściłem szybę, pod...

Wywar z szyszek olchy

nowicjusz112 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7116
Pytanie,jak w temacie - wywar z szyszek olchy do 112 stki , Moje PH 7,5 Ile trzeba szyszek olchy, żeby zbić PH do 7 , czyli z ilu szyszek musi być wywar Może ktoś ma akurat 112stke i przy rz ądza ta...

Gałęzie Olchy Czarnej jako wystrój akwarium

krzysiek 36 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 6454
Witajcie mam pytanie o gałęzie olchy czarnej ponieważ szykuje się do zmiany wystroju zbiornika 300 l. i mam zamiar zrobić z ich pomocą akwarium biotopowe a dokładnie biotop azjatycki i mam pytanie czy...

Szyszki olchy a światło

Usunięto użytkownika 24960 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 789
Witam wszystkich, Przeszukałem wiele stron dotyczących garbników i związków humusowych, ale nie znalazłem informacji dotyczącej maksymalnego natężenia światła, które nie spowoduje wytrącenia się kł...

szyszki olchy - prosba o pomoc

aqua w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4416
czy ktoś może mi podpowiedzieć jak/czy trzeba spreparować szyszki olchy do zbiornika (54 l)

Statystyki

Ten temat przegląda 343 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 343 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.