Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
dzisiaj mija 10 dni od startu zbiornika i w związku z tym mam kilka pytań,ponieważ rośliny nie są w dobrej kondycji.
zbiornik -112l(90l netto)
podłoże -ASII(na dnie węgiel +bactozym)
filtr-tetra tec (zalany cycle)
oświetlenie- 1x 24w + 2 x18w(zacząłem od 6 h)
CO2- butla 1b/s
temp wody 24
Podmiana wody raz w tyg. 50%+20ml K2SO4 + co dzień 2ml do wody.Rośliny zaczyna pokrywać meszek (glony)Mchy jak kupiłem były lekko zaglonione jednak sprzedawca powiedział ,że to nie będzie miało większego wpływu po dokładny wyczyszczeniu.Przed wsadzeniem rośliny wymoczyłem w nadmanganie potasu ,oraz dokładnie wypłukałem.
1 Czy koniecznością będzie restart?
2 Czy powinienem zacząć podawać mikro?
3 Czego brakuje rośliną?
4 Kiedy zacząć podawać KNO3 oraz KHPO4?
5 Czy zwiększyć co2 do 2b/s ?
Bardzo proszę o rady i wskazówki
[img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images45.fotosik.pl/100/92a0d56e6534931dmed.jpg[/img][/UR[/img]
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
-
Szymon11
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: SZCZECIN
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moim zdaniem powinieneś sprawdzić poziom CO2. Spodziewam się, że będzie za niski. Tak świeże akwarium nie wymaga nawożenia, poza potasem. Ja bym nie panikował, tylko kupił stały test CO2 i go "zażółcił". A jeśli nie chcesz kupować testu to na oko podkręć więcej CO2. Ryb jeszcze chyba nie masz, więc ich nie zagazujesz przypadkiem.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Dziękuję za szybką odpowiedź!  Rybek jeszcze nie mam,jako pierwsze planuje wpuścić krewetki.
Więc kiedy powinienem podać mikro i czy dobrze dawkuje K2SO4?
-
Szymon11
●
Nie wiem jakie masz stężenie K2SO4, więc trudno powiedzieć ile powinieneś podawać. Ale jeśli znasz stężenie, to nietrudno znaleźć kalkulator, który pomoże Ci określić właściwą dawkę. Co do mikro, to sam przez pierwsze 4 tygodnie nie podaję go wcale, tylko podmieniam wodę w dużych ilościach.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Twoim roślinom brakuje przede wszystkim czasu !!!. Akwarium ma 10 dni, wcześniej moczyłeś je w nadmanganianie więc nie oczekuj że rośliny wyskoczą z akwarium. Niestety osłabiłeś je moim zdaniem niepotrzebnie. Teraz nawet mając optymalne warunki rośnie wszystko tylko nie posadzone rośliny - a przede wszystkim różnego rodzaju glony. Moim zdaniem - nie nawozić, nawet potasem, zwiększać oświetlenie max 1h co tydzień, czekać, dać czas aby wszystko ruszyło. Z rybami czekać aż akwarium dojrzeje, ryby wprowadzać stopniowo - aby nie przeciążać akwarium. Każdy dodany nawóz spowoduje tylko i wyłącznie zmiany w ilości glonów lub cyjanobakterii w akwarium.
-
nael
●
Czyli tylko częste w dużej ilości podmiany wody?
-
Szymon11
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na niektórych roślinach pojawił się meszek glony nitkowe?
Czy powinienem wyrzucić roślinę,a na jej miejsce kupić nowe czy poobrywać zaglonione listki?Ewentualnie co może pomóc w walce z nitkami krewetki,otoski?
-
Szymon11
●
jedynie co może pomóc to duża kępa rogatka, moczarki lub innych szybko-rosnących roślin. W chwili obecnej tylko i wyłącznie zwiększenie szybko rosnącej masy roślinnej.
-
nael
●
Powiązane tematy
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Czy to prawda, że nawozy robione z soli bez dodawania konserwantów należy zużyć w ciągu 50 dni, bo zagnieżdżają się w nich bakterie i robią się bezużyteczne?
Zainstalowałem aplikację Tropici do prowadzenia akwarium przez pierwsze 90 dni i zauważyłem ciekawą rzecz.
Wcześniej zalecali start z nawożeniem dopiero od 21 dnia. W nowej wersji-już od dnia 3 (jeśl...
Nawoze metoda EI - jeden dzien mikro, drugi makro. Przez najblizsze dwa dni bede poza domem.
Wczoraj robilem podmiane wody, a dzisiaj rano podalem makro. W sobote rano na pewno nie podam mikro i w nie...
Witam. Otóż mam problem ze zbyt wysokim poziomem NO2 w baniaku.
Akwarium 240 l , podłoże - żwirek + piasek , filtracja - NCF -1500 + filtr wewnętrzny 600l/h Eheim 2012, spora ilość roślin , spora ilo...
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Z gory chce przeprosic, jesli pytanie zadaje w nie wlasciwym dziale.
Jestem tu nowym, poczatkujacym akwarysta. Na prawie wszystkie swoje pytania juz znalazlem odpow...
Witam,
Wystartowałem baniak na Amazonii I, większość osób na forach pisze o wysokim NO3, na po wczorajszym teście mam około 10ppm. Czy to normalne ?
Czy poziom PO4 może waszym zdaniem spaść z 0,5 ppm do zera w ciągu 3 dni?
W tym samym czasie poziom NO3 spadł z około 10-15 ppm do 5-10 ppm (z testów nie da się dokładniej odczytać tych wartości).
A...
Jest sobie akwarium 25L (20l netto):
oświetlenie: 0,55W/l
pH: 7
KH: 5
GH: 9
PO4: 20mg/l (to nie pomyłka, bo przez kilka miesięcy zakwaszałem aquacidem)
Woda: 50/50 kran i demineralizowana
Rośli...
Witam, jako, że już zalałem akwarium mam dylemat, jak wygląda nawożenie Potasem, przy ADA Amazonia I, jak wiadome, potas na starcie jest wskazany, w tygodniowej dawce 20-30 ppm, ale jak to rozwiązać, ...
|
|