po starcie... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

po starcie...

Liczba wyświetleń: 1326·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Szymon11 SZCZECIN

01 kwi 2009, 22:06 po starcie...  (#1)  

W sobotę zrobiłem start mojego pierwszego 112l(90 netto) zbiornika z roślinami.
oświetlenie 2 x 18 + 1x24 (zacząłem od 6 h na dobę)
podłoże-ASII(na dno 2 tabletki baktozymu +węgiel)
filtracja-filtr zew. tetra 600ex(wlałem CYCLE)
co2-butla 1.5kg(ok.1b/s)

Ph-6.8
kh-6
gh-21
Po4 -0.25-0.5
NO3-0
temperatura wody bez grzałki-23-24C

Przy starcie dodałem 6ml rozpuszczonego K2SO4 i co dzień dodaje 2 ml.Po miesiącu planuje podać PG clasic do podmian.
Czy powinienem w dalszym ciągu co dzień podawać K2SO4 i czy zacząć podawać KNO3 skoro testy wskazują 0?
Jeśli dobrze myślę to no3 powinno pojawić się jak wpuszczę obsadę?
Po jakim czasie podać KH2SO4?
Czy podnieść temp. wody czy 24 wystarczy?
Za rady ,wskazówki z góry dziękuję

Szymon11
Ranga: Początkujący

Miasto: SZCZECIN

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

01 kwi 2009, 22:47   (#2)  

narazie sam potas K2SO4 a jak tam z fauną w zbiorniku??

batuch

Szymon11 SZCZECIN

01 kwi 2009, 23:22   (#3)  

batuch napisał(a):narazie sam potas K2SO4 a jak tam z fauną w zbiorniku??

jak długo podawać K2SO4 czy wystarczy raz w tyg. przy podmianie czy co dziennie?
Rośliny nawet puszczają bąble,choć szczepki mchów nie są w najlepszej kondycji,poza tym
moczarka denesa,limnophila sessiliflora,bacopa,paprotnica i dwóch nazw nie pamiętam.Większość roślin szybko rosnących,jeżeli parametry będą stabilne wymienię na docelowe.

Szymon11

Szymon11 SZCZECIN

02 kwi 2009, 23:05   (#4)  

Według tego kalkulatora https://roslinyakwariowe.pl/forum/do ... php?id=471
obliczyłem ,że 2ml K2SO4 to 1 ppm?Zakładając że akwarium netto ma 90 l,50gram rozpuściłem w 500 ml wody.
Mam jeszcze pytanko.Czy 24 stopnie mogę utrzymywać na stałe bez grzałki przy takiej obsadzie?
krewetki red chery/crystal red/amano
neonki
razbory klinowe/galaxy

Szymon11

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

DSC_0013.JPG

Nawożenie krewetkarium przy starcie na RO /lub nie

remic79 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1918
Witam! Ostatnio umieszczałem post w tym dziale o starcie nowej kostki aquaela 30l.Zdecydowałem,że będzie to typowe krewetkarium z mchami i mikrozorium lub ewentualnie bolbitisem.Woda będzie z filtra...

Bardzo wysoki poziom NO3 po starcie akwarium

Paulos w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5963
Witam, Moj problem wyglada nastepująca, 15 dni temu wystartowałem z akwarium 112L, Po 3 dniach od startu sprawdzilem poziom azotanow wyniosł 100mg/L wiec 75% podmiana, kolejnego dnia 50mg/L, wiec ...

4 dni po starcie...i jest kiepsko:/

forman2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4961
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Z gory chce przeprosic, jesli pytanie zadaje w nie wlasciwym dziale. Jestem tu nowym, poczatkujacym akwarysta. Na prawie wszystkie swoje pytania juz znalazlem odpow...

Staurogyne - problem na starcie akwarium

pi3cho82 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2699
Witam, Czy ktoś podpowie co może być przyczyną takiego fatalnego stanu staurogyne jaki przedstawiają zdjęcia? Dziwi mnie to ponieważ rośliny zostały zakupione 8 dni temu i tego samego dnia zasadzone d...

Kontrola nawozów przy starcie akwa

IroU w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2779
Witam Akwarium mam od miesiąca. I chciałbym aby ktoś z doświadczonych akwarystów czuwał nad moimi działaniami:) Trochę info poczytałem plus doświadczenie z gupikami i zachciało mi się akwarium roślinn...

Ranking cen nawozów - II starcie... po roku ;)

Godween w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 16202
Po 13 miesiącach od poprzedniego rankingu: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/nawozenie-roslin/ranking-cen-nawozow-firmowych-58606.html warto zrobić aktualizację cen wybranych przed roki...

Nawożenie Ferką 2 m-ce po starcie akwarium 240L

marlowe w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 764
Witam zakładając akwarium, nie miałem wielkiego pojęcia o roślinności. Trafiłem tutaj na forum, dużo poczytałem i zdecydowałem się na początek spróbować linii Ferki. Przed Ferką używałem tylko i wyłąc...

Fosfor na starcie

Wojtulson w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2972
Szukam informacji na temat poziom fosforu w pierwszych tygodniach funkcjonowania akwarium. Mam akwarium na podłożu Amazonia i od dwóch tygodni test Zoolek pokazuje mi zerowy poziom PO4. Wyczytałem,...

Problemy z rotala green na starcie

coolgalka w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1018
Witam, Jakiś tydzień temu startowałem z pierwszym HT roślinnym no i pojawiły się kłopoty. Czytałem szukałem ale rozwiązania nie znalazłem więc poradzę się was. Startowałem na starym(ok 4 miesiecz...

EI a micro przy starcie

RafałW w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 885
Witam Zakładam nowy zbiornik na NEW Amazonia czy podawać micro od razu od 1-go dnia ? Zamierzam podawać też potas a docelowo EI Pytam tylko w kwesti micro? Pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 708 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 708 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.