Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Ostatnio doszedłem do wniosku, że czas na restart  z powodu kiepskiego podłoża. Dużo czytałem na forum lecz im więcej wiem tym mniej...  Zwykła ziemia do kwiatów doniczkowych a może Floran od filtusa (tylko który bo teraz mają 2 wersje) jakieś aqua substraty I i II i biogrunty z allegro ? Każdy wyprzedza każdego w coraz to nowszych nazwach  ostatnio jeszcze jakiś Oliver wyszedł... Przyszedłby początkujący (np. ja  ) i ma mętlik w głowie dlaczego i jakie podłoże wybrać.Chciałbym żebyście mi doradzili w wyborze oczywiście firmy z najwyższej półki jak ADA odpadają powiedzmy, że max. mogę na to wydać 60zł więc jakie doradzicie?
-
Plut3k
●
Sam używam i polecam Aqua Substrate II+, czarne. Sprawdza się rewelacyjnie, szybka aktywacja i strat roślin, piękne kolory i korzenie, woda idealnie klarowna po 3-4h, KH mocno zbite w dół, pH także obniżone, rybki i krewetki nie narzekają.
Pozdrawiam.
-
Maciek J.
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
60 zł na jaki baniak? AS będzie za drogi 
-
Anonim 1811
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z niskim budzetem to polecalbym raczej zwir kwarcowy i kulki gliniano-torfowe pod korzenie - lepiej wyjsc z takiego zestawu.
Niestety dobre podloza nie sa tanie - za to gwarantuja efekt i pozwalaja na wiele bledow ze strony akwarysty - z tym, ze cala zabawa w eksperymentowaniu, na profesjonalne podloza przyjdzie jeszcze czas - na razie ucz sie reakcji roslin!
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
a może spróbuj gotowych podzwirowych Tetry, JBL czy Sery spoko zmiescisz się w budżecie, albo np. Volcanit Aqua Medica (tego nie musisz przykrywać).
-
Loniek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Legionowo
Akwarium 80x31x40h 100l. Rzeczywiście w cenie z substratem się nie zmieszczę ale co powiecie na to? http://www.allegro.pl/item596314184_aqu ... litry.html Wtedy mój budżet dałby rade  Ale czym będzie się różniło to podłoże od ziemi? Sporo czytałem o ziemi pod żwirkiem i efekty niby rewelacyjne, ale czy lepsze od aqua substrate? Albo czym się różni ziemia od podłoża podżwirowego JBL? Rozchodzi mi się o to, że mogę zapłacić te 60zł za podłoże ale jak to będzie miało takie same właściwości jak ziemia to raczej się nie opłaca. Ale jakby chociaż jeden aspekt byłby na plus dla firmowych produktów to bez wahania je biorę  rozumiecie?
-
Plut3k
●
AquaSubstrate II+ jest bardzo dobrym podłozem. Jeżeli to z alegro to orginał i zmieścisz sie w budżecie to kupuj. cena za worek 5,4 kg to ok. 55-60 PLN (oczywiscie za oryginał).
AquaSubstrate II+ jest brazowe i czarne. kolor mozna wybrać. Na allegro sprzedaje czarne. Ładnkie wyglada w bańce. jest lzejsze od żwirów, zawiera nawozy, nie odmula sie go. Ładne i dość równe ziarno, porowate, trochę obniża i stabilizuje twardość. Jak piszą opracowane do używania tam gdzie lejesz do bańki kranówę. Patrząc na cenę i jakość oceniłbym na bdb i nie sądzę byś za tą cene dostał coś dużo lepszego. Możesz poszperać po forum było kiedyś o tym podłozu.
-
Loniek
●
A kup sobie Stare Dno Rataja, na to żwir. Bardzo dobre podłoże, w dodatku tanie jak barszcz.
-
Anonim 1811
●
A na temat zwykłej ziemi jakie macie zdanie?
Tamtego substratu II na litry już jest za mało bo tylko 3 litry  Te stare dno interesujące tylko, że jakbym chciał z Aquaclay Ground to też się nie zmieszczę w 60zł  Chyba, że znajdę opakowania po 2l. A może Biogrunt?
-
Plut3k
●
A może ActiSubstrate? . jest w op. 3l albo Tropica AquaCare Plant Substrate 2,5L i na to żwir. chyba za duzy wybór. Zrób na ziemi. Tusia pisała sporo o swojej 240 na ziemi przykrytej AquaSubstrate II - poczytaj.
Ostatnio edytowano 29 mar 2009, 18:48 przez Loniek, łącznie edytowano 1 raz
-
Loniek
●
heh to pozostaje Ci ziemia...jak dla mnie najlepsza opcja w stosunku do ceny...najlepiej to jakąś naturalną nie ze sklepu, ja mam z ogrodu...nie narzekam...ale jak bede robił restart to poszukam dzieś na jakiejś nieużytkowanej łące albo trzcinowisku coś na podobę torfu niskiego lub wysokoorganicznej ziemi powatsłej na glinach...będzie bardziej zbijać ph i sądze że bedzie miała większe zdolności sorpcyjne przez dłuższy czas...
-
vipermiszcz
●
- Wspieram stronę kontem Premium
"Czyste" Stare Dno jest pakowane w worki właśnie 2l. Biogrunt też mógłby być. Kiedyś znajomy postawił zbiornik z kryptokorynami na ActiSubstrate i przez 3 miesiące nie urosły ani trochę
Jak masz pewne źródło czystej ziemi to możesz spróbować. U mnie przy kupnej ziemi, podobno bez żadnych dodatków, przez pół roku były duże problemy z sinicami.
Mimo wszystko osobiście stawiam na Stare Dno - bardzo dobrze wspominam to podłoże, prawdopodobnie niedługo znowu w jednym z baniaków będę je mieć.
-
Anonim 1811
●
Plut3k napisał(a):A na temat zwykłej ziemi jakie macie zdanie?
Bawię się trochę akwariami "ziemistymi". Obecnie mam 200 l HT (na ziemi uniwersalnej) i drugi 200 l LT na torfie kwaśnym (takim pod borówki).
Podłoża firmowe mają ściśle sprecyzowane właściwości, czyli podłoża te są powtarzalne. Stąd zalecam je dla początkujących.
W przypadku ziemi zawsze jest jakaś loteryjka. Najczęściej na początku trudno jest poradzić sobie z dużą emisją nawozów z ziemi (wysyp glonów), czasem są tu też zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne (kto tam się przejmuje ziemią: do wora i na sprzedaż). Dosłownie każdy worek może mieć inne właściwości. Po tym pierwszym etapie (zwykle ok. 2 miesięcy) ziemia jako podłoże jest doskonała. Trochę problemów robi przesadzanie roślin, ale można się nauczyć tak to robić, aby nie było śmietnika w baniaczku.
Drugi baniak zachowuje się idealnie od samego początku. Torf handlowy nie ma zwykle sztucznych dodatków nawozowych. Glonów więc nie widziałem w ogóle. Z torfem jest to co wiadomo: zakwasza wodę (ja mam twardą, zasadową kranówkę więc jest to mi na rękę) i zabarwia ją na kolor herbatki (u mnie jest to kolor słomkowy). Tutaj oświetlenie mam dosyć małe (0,33W/l). Akwarium nie jest sztucznie nawożone, nawet CO2.
Rośliny rosną bardzo dobrze, ale tylko te, którym takie światło nie przeszkadza: kryptokoryny, mikrozorum, nawódki, wąkrotka, ludwigie, limnofilie, wgłębka, różdżyce, lotos, mchy i sporo innych, których nie będę wymieniać. Nie kryję, że rośliny wymagające nie rosną, ale winię za to brak światła a nie podłoże.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
rozumiem że chodzi Tobie o ten bio grunt http://www.allegro.pl/item585425242_bio ... dloze.html więc w 60 zł się nie zmieścisz  . Na 10 litrów potrzebujesz 1 litra biogruntu.
Stare dno rataja nie wiem ile bys go potrzebował ale cena jest też taka sobie
Ziemia chyba będzie najlepsza a na to AquaSubstrate. Podobnie ma tusia i artur i nie narzekają a cenowo chyba byś sie zmieścił a jak nie AS to zwykły bazalt i będzie bardzo dobrze 
-

marti
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Chyba kupię rataja stare dno i górną warstwę też od rataja bo znalazłem tanio 2x10l. A mogę jeszcze pod "stare dno" dać warstewkę zwykłej ziemi?
-
Plut3k
●
Powiązane tematy
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
Witam.
Jak w tytule.
Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ?
Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
Witam drogich akwarystów .
Nurtuje mnie pewna kwestia która dla jednych może być banałem , dla mnie nie koniecznie .
Mam zbiornik 60 litrów , nie chodzi mi o parametry bo raczej mam książkowe , no wła...
Witam.
Jakie nawozy możecie polecić do akwarium 182l(90x45x45) : sole,EasyLife,AquaArt,Seachem,Karel Rataj,Ferka.
Chce założyć taki zbiornik i stąd moje pytanie,ponieważ chciałbym nawozić całą linią ...
Zapraszam do obejrzenia opracowania filmowego.
Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glona...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Zapraszam do udziału w ankiecie
|
|