Produkty ADA znowu idą w góre - czemu? - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Produkty ADA znowu idą w góre - czemu?

Liczba wyświetleń: 12278·Odpowiedzi: 58
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Pytanie do tych co sie znają.. Czemu ceny produktów ADA znowu idą w górę chociażby:
Amazonia 9l - 150zł
Amazonia Powder 9L - 239zł,
Power Sand Special - 329zł..
Nawozy płynne 500ml dojdą do 129zł tak samo jak ECA, green bacter itp..
To jest nienormalne tak podnosić ceny.. A mówiono niejednokrotnie że ceny stopniowo będą spadać...

Mariusz86

Anonim 1811

28 mar 2009, 10:17   (#2)  

Bo wszystko idzie w górę.
Mały kryzysik mamy na świecie :wink: Pozostaje tylko przeczekać najgorsze, potem będzie już tylko lepiej. A przynajmniej powinno...

Anonim 1811

28 mar 2009, 10:24   (#3)  

No ok kryzys, ale to że jest kryzys i ceny pójdą w górę to raczej obniży popyt o kilkadziesiąt % na nie.. i nie wiem czy jakikolwiek akwarysta który też obecnie przechodzi kryzys nie straci serca do dystrybutora, który i tak ma z tego kokosy.. a jeszcze ceny podnosi..

Czemu temat jest skreślony?

Mariusz86

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Norbert Sabat Deep In Underground

28 mar 2009, 10:45   (#4)  

Mariusz jak pewnie zauważyłeś mamy kryzys i wszystko idzie w górę. Dystrybutor nie może sprzedawać za cenę niższą niż kupuje - niezależnie od branży. Do tej pory ceny zakupu były kalkulowane dla Euro kosztującego około 4pln...tylko, że Euro kosztuje obecnie prawie 4.6pln a Jen podrożał od sierpnia o 80-100% !!!
Jak był temat o podłożu Knotta, które za 9l kosztuje 200pln to pisałem, że ludzie powinni się cieszyć, że ADA tyle nie kosztuje mimo, że by mogła. Moim zdaniem dystrybutor i tak długo się wstrzymywał bo mógł to zrobić już w styczniu :P Zapewnie cena była utrzymana bo towar był kupiony kilka miesięcy temu przy niższych cenach a teraz został kupiony przy znacznie wyższym kursie więc automatycznie cena idzie w górę.

Te podwyżki to pikuś. Dla przykładu w ciągu 3miesięcy ceny niektórych obiektywów potrafiły skoczyć np. z 3500pln na 5400pln lub z 20tys na 30tys....więc trudno winić o to jedynie różnice w kursie
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

28 mar 2009, 10:55   (#5)  

Ja doskonale rozumiem.. kryzys.. ale ja dokładnie wiem jakie ceny są w Japoni (hurtowe wyjściowe) i jaki rabat może dostać dystrybutor taki jak Włochy.. kilkadziesiąt %, wiadomo ze przycina sobie na Adamie jeszcze.. ale kurcze jeśli chce się mieć 100% przebicia to tak ceny wyglądają jak jak teraz - Woreczek Amazonii 150zł.. to mnie troszkę ujęło.. szkoda no szkoda..

Podwyżki pikuś.. Zależy dla kogo.. no przy założeniu zbiornika na Adzie można teraz zapłacić kilkaset zl więcej niż kilka tygodni temu - mowie o samym podłożu i nawozach ..

Mariusz86

28 mar 2009, 11:11   (#6)  

Niestety prawa rynku są brutalne i pewnych rzeczy nie da się obejść. Smutne jest to, że Polski dystrybutor musi kupować od Włochów mimo, że ci w zasadzie olewają ADA i dodatkowo zapewne na nas "przycinają". Do tego dochodzi transport, składowanie, dystrybucja, podatki, marża sklepów i mamy cenę jaką mamy. Niestety większość patrzy na cenę np. w Japonii i porównuje ją z ceną w Polsce pomijając wszystkie aspekty, które przytoczyłem w poprzednim zdaniu.

Odnośnie "pikusia" to chodziło mi bardziej o to, że większe wrażenie robi na mnie jak produkt drożenie z dnia na dzień o kilka tysięcy niż o kilka złotych (mimo, że procentowo tyle samo). Te kilka złoty przeboleję i kupię produkt ale już te dodatkowe kilkaset złotych za obiektyw przekreśla go definitywnie i wypada z listy zakupowej :x
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat

Piotr Baszucki Nowa Ruda

28 mar 2009, 11:22   (#7)  

Norbert Sabat napisał(a):Te podwyżki to pikuś. Dla przykładu w ciągu 3miesięcy ceny niektórych obiektywów potrafiły skoczyć np. z 3500pln na 5400pln lub z 20tys na 30tys....więc trudno winić o to jedynie różnice w kursie

Kilku moich znajomych ma juz 1.5 roczne nikony za ktore dali mniej niz kosztuja teraz..masakra :) Ceny notebookow rowniez wracaja powoli do pulapow sprzed 3-4 lat :-/ Jesli ktos sie jeszcze wstrzymuje z zakupem - niech tego nie robi, taniej juz nie bedzie - a ma jeszcze szanse kupic go w swoim ulubionym sklepie internetowym poki on jeszcze istnieje i nie zaliczyl klapy ze wzglednu na mikroskopijne marze.

p.s. moi drodzy nie mozemy porownywac cen prosto z Japonii - w zasadzie kazdy ma mozliwosc zamowienia dowolnego produktu z dowolnego zakatka swiata - ale koszty ktore poniesie z tym zwiazane beda wyzsze niz gra warta swieczki.

Dobrze ze sa tacy dystrybutorzy, ktorzy inwestuja wlasne fundusze i sciagaja duze ilosci towaru - dzieki czemu moga negocjowac upusty i sciaganie produktow jest wogole realne. W przeciwnym razie produkty zagraniczne znalibysmy tylko z obrazkow.

Szkoda, ze nie bylo dystrybutora ADA kilka lat wczesniej...bylibysmy teraz przodownikami akwarystyki roslinnej na Swiecie...ale to tylko kwestia czasu :) - popatrzcie na jakosc naszych aranzacji na konkursach! :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

spider72 Wick, Szkocja

28 mar 2009, 12:22   (#8)  

To, ze mamy kryzys, to nie jest główna przyczyna wzrostu cen w Polsce. Gdy kryzys dotyka wszystkie kraje w równym stopniu, to relacje cenowe (walutowe) pozostają takie same między nimi. Główną przyczyną jest spadek wartosci złotówki wobec głównego koszyka walut świata, co świadczy o głębszym kryzysie w naszym kraju niż w krajach rozwiniętych. W UK pomimo, że jest kryzys, to większość rzeczy tanieje, jak paliwo, prąd, elektronika a zwłaszcza żywność. Jedynie towary produkowane w strefie euro i US trochę zdrożały, ze względu na spadek wartosci funta wobec walut tych regionów.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

28 mar 2009, 14:19   (#9)  

Polski dystrybutor mógłby mieć produkty prosto z Japonii tylko to niestety wymaga całej certyfikacji i badań na produkty, które pozwolą na wprowadzenie do obrotu w Europie.. wtedy ceny w Polsce byłyby duużo niższe.. ale niestety pewnie brak środków na owe certyfikaty i badania u Polskiego dystrybutora.. oby pojawił się ktoś kto to zrobi i ceny oficjalnie obniży..

Zapewne nikt ze "śmiertelników" nie może tego zrobić tylko jakaś osoba z wiedzą na ten temat oraz z pewnym bagażem doświadczenia (oczywiście także ze znajomościami bo nikt nie sprzeda ADy u źródła) ..

Mariusz86

Piotr Baszucki Nowa Ruda

28 mar 2009, 15:00   (#10)  

Mariusz86 napisał(a):Polski dystrybutor mógłby mieć produkty prosto z Japonii tylko to niestety wymaga całej certyfikacji i badań na produkty, które pozwolą na wprowadzenie do obrotu w Europie.. wtedy ceny w Polsce byłyby duużo niższe.. ale niestety pewnie brak środków na owe certyfikaty i badania u Polskiego dystrybutora.. oby pojawił się ktoś kto to zrobi i ceny oficjalnie obniży.

Jest taki ktos - Swiety Mikolaj ;)

lub przemytnik :)

To raczej za bardzo utopijne - idac Twoim tokiem myslenia - sciagajac do Polski np. telewizory plazmowe - zalatwiajac wszelkie formalnosci i placac za atesty i zaswiadczenia - sprzedawca mialby wlozyc caly zysk w koszt sciagniecia towaru? Przeciez to oczywiste ze swoje koszta skalkuluje w cenie.

No i wazna roznica - musi sciagac telewizory produkowane w Japonii a nie jednorazowe chinskie ktore pusci na allegro i da na nie 30 dni gwarancji bo potem musi zawijac interes - bo koszty reklamacji bylyby wyzsze niz zysk ze sprzedazy.

p.s. Akwarium Optii White za free dla tego kto zgadnie jakie certyfikaty i badania potrzebuje szklana rurka wlotowa do filtra ;-p

Piotr Baszucki

Akwaria

28 mar 2009, 15:55   (#11)  

Akwarium Optii White za free dla tego kto zgadnie jakie certyfikaty i badania potrzebuje szklana rurka wlotowa do filtra ;-p

Pewnie jakieś CE + atest PZH + "1000 różnych kontroli jakości" :roll:

Wojak_Szwejk
Ranga: Początkujący

ArS Szczecin

28 mar 2009, 20:33   (#12)  

Norbert Sabat napisał(a):Do tej pory ceny zakupu były kalkulowane dla Euro kosztującego około 4pln...tylko, że Euro kosztuje obecnie prawie 4.6pln a Jen podrożał od sierpnia o 80-100% !!!

Norbercie idąc Twoim tokiem myślenia to jak w ub. wakacje euro było po ok. 3,15-3,20zł to ceny powinny spaść, a wszyscy wiedzą, ze tak się nie stało...?!

Norbert Sabat napisał(a): Do tego dochodzi transport, składowanie, dystrybucja, podatki, marża sklepów i mamy cenę jaką mamy. Niestety większość patrzy na cenę np. w Japonii i porównuje ją z ceną w Polsce pomijając wszystkie aspekty, które przytoczyłem w poprzednim zdaniu.

Niektórzy też patrzą na ceny w USA, a wszyscy wiemy, ze transport, składowanie, dystrybucja, podatki i marża sklepów też jest i kosztuje w USA.
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

28 mar 2009, 20:52   (#13)  

Obiektywy w czasie silnej złotówki poleciały w cenach i to sporo a produkty ADA odkąd pamiętam miały zawsze taką samą cenę (regulowaną), czy to złotówka była silna czy słaba, a więc coś nie tak. Niestety taka jest zasada, zerowa konkurencja importu wyklucza możliwość normalnej konkurencji cenowej.
Obrazek

Tomasz Zawół
Ranga: Zainteresowany tematem

28 mar 2009, 20:54   (#14)  

No tak , a ja siedzę nad książką i uczę się do kolokwium z makro czytając ,że podczas recesji , która jest przedsionkiem kryzysu ceny zaczynają spadać , tak by podczas depresji (kryzysu) ustabilizować się na niskim poziomie :)

Jednak to teoria poparta pewnie kryzysem z lat 29-33 , a to co się dzieje obecnie miało inne przyczyny niż zapchane magazyny .

Także podwyżki można raczej wrzucić do worka skutków osłabienie naszej waluty , jednak
ArS prawidłowo zauważył ,że euro było grubo poniżej 4zł , jak się nie mylę przez dobre 2,5 roku :!:

Aha i jeszcze takie pytanie może najważniejsze , bo czasami brak mi spostrzegawczości :
Gdzie skoczyły tak ceny produktów ADY , bo ja na chociażby www.adashop.pl nie widzę podwyżek :roll: :?:

macche
Ranga: Początkujący

28 mar 2009, 21:13   (#15)  

ArS napisał(a):Norbercie idąc Twoim tokiem myślenia to jak w ub. wakacje euro było po ok. 3,15-3,20zł to ceny powinny spaść, a wszyscy wiedzą, ze tak się nie stało...?!

Nie znam się na ekonomi ale na zdrowy chłopski rozum:
Każdy dystrybutor kupuje towar zakładając jakiś średni kurs Euro przy czym musi wziąć pod uwagę, że zamówiony towar nie będzie na jutro ani nawet za tydzień. W przypadku produktów ADA od chwili złożenia zamówienia do czasu fizycznego posiadania go w magazynie mijają 2-3miesiące. Teraz załóżmy sytuację: dystrybutor zakłada, że Euro nie kosztuje średnio 4pln ale zakłada aktualny kurs 3.5pln i robi zamówienie. Kiedy towar przypływa po 2miesiącach do Włoch Euro skacze do 4.5pln. Czy dystrybutor ma dołożyć do interesu i ponieść spore straty (a tym samym zwinąć interes) w wyniku zmiany kursu czy zrzucić tą nadwyżkę na kupującego? :P
Kiedyś w liceum dorabiałem sobie rozładowując TIRy w pewnej hurtowni. Mieli tam metkownice, której koszt produkcji w Indiach wynosił poniżej 1$...ale nie przeszkadzało to w sprzedaży owych metkownic po 130pln w Makro ;)

Norbert Sabat napisał(a):Niektórzy też patrzą na ceny w USA, a wszyscy wiemy, ze transport, składowanie, dystrybucja, podatki i marża sklepów też jest i kosztuje w USA.

Owszem. Przecież nikt nie każe ludziom kupować w Polsce - ja sam kiedyś kupiłem towar u Jeffa Senske. Jest taka mała różnica - Senske ma towar bezpośrednio od Japończyków płacąc w dolarach a Polska kupuje przez pośrednika z Włoch płacąc w Euro. Nie wiem ile kosztuje paczka 30kg (3x9l Amazonia) ze Stanów do Polski - Global Express (dostawa w 1-3dni) wychodzi conajmniej 800$ :lol: ....morska pewnie wyjdzie dużo taniej (jak przejdzie przez cło+Vat)

Nie chcę jakoś specjalnie bronić polskiego dystrybutora bo mnie to aż tak bardzo nie interesuje, że raz na 4-6miesięcy muszę wydać 20-30pln więcej na nawozy (bo podłoże dokupuję raz na 1.5roku) ale nie lubię też jak widzimy jedynie "czarne i białe" - tak nigdy nie było i nigdy nie będzie. Są konkurencyjne firmy, ludzie mają rodziny w US więc zawsze jest wybór :wink:
Pozdrawiam, Norbert
Ostatnio edytowano 28 mar 2009, 21:19 przez Norbert Sabat, łącznie edytowano 1 raz

Norbert Sabat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 mar 2009, 21:18   (#16)  

Tomasz Zawół napisał(a):Obiektywy w czasie silnej złotówki poleciały w cenach i to sporo a produkty ADA odkąd pamiętam miały zawsze taką samą cenę (regulowaną), czy to złotówka była silna czy słaba, a więc coś nie tak. Niestety taka jest zasada, zerowa konkurencja importu wyklucza możliwość normalnej konkurencji cenowej.

Dlatego miejmy nadzieje że znajdzie sie w końcu jakaś konkurencja.. czy to w produktach ADA czy jakiś dobrych odpowiednikach.. chociaż uwazam że takich nie ma.. żaden nawet flourish nie ma co startowac do ADY.. mówmy sobie prawde ona jest The Best i tyle :D

macche napisał(a):No tak , a ja siedzę nad książką i uczę się do kolokwium z makro czytając ,że podczas recesji , która jest przedsionkiem kryzysu ceny zaczynają spadać , tak by podczas depresji (kryzysu) ustabilizować się na niskim poziomie :)

Jednak to teoria poparta pewnie kryzysem z lat 29-33 , a to co się dzieje obecnie miało inne przyczyny niż zapchane magazyny .

Także podwyżki można raczej wrzucić do worka skutków osłabienie naszej waluty , jednak
ArS prawidłowo zauważył ,że euro było grubo poniżej 4zł , jak się nie mylę przez dobre 2,5 roku :!:

Aha i jeszcze takie pytanie może najważniejsze , bo czasami brak mi spostrzegawczości :
Gdzie skoczyły tak ceny produktów ADY , bo ja na chociażby www.adashop.pl nie widzę podwyżek :roll: :?:

Znając zycie informacje podane powyżej przez kolegów sa pewne ponieważ żaden tego nie kwestionował, sklepy o podwyżkach dostaja informacje dużo wcześniej niz dowiaduje sie o tym sam konument :P

Paula_19

Piotr Baszucki Nowa Ruda

28 mar 2009, 21:33   (#17)  

Paula_19 napisał(a):Dlatego miejmy nadzieje że znajdzie sie w końcu jakaś konkurencja.. czy to w produktach ADA czy jakiś dobrych odpowiednikach.. chociaż uwazam że takich nie ma.. żaden nawet flourish nie ma co startowac do ADY.. mówmy sobie prawde ona jest The Best i tyle :D

A tu sie nie zgodze :)

Moim zdaniem "the best" sa:

Podloza Aqua Soil Amazonia i Africana,
Zelazo ECA,
Step 1,
Brighty K,
Narzedzia z serii pro (z logiem ADA),
Lampa Solar M,
Kamienie Manten Stone,
Lily pile,

ale nie przeginajmy w druga strone :) Kazdy producent, ma swoje flagowe, szeroko polecane produkty, ktore uwaza sie za najlepsze w swojej klasie. Akurat ADA ma to do siebie, ze ciezko zapracowala na swoja marke i nie dostosowuje gotowych rozwiazan do akwarystyki - tylko tworzy nowe rzeczy na potrzeby akwarystow. Dlatego ma te przewage ze wiekszosc produktow jest przemyslana.

macche napisał(a):Aha i jeszcze takie pytanie może najważniejsze , bo czasami brak mi spostrzegawczości: Gdzie skoczyły tak ceny produktów ADY , bo ja na chociażby www.adashop.pl nie widzę podwyżek :roll: :?:

A widziales jakies zmiany na tej witrynie od 2006 roku? ;) Nie jest juz rozwijana.

Paula_19 napisał(a):Znając zycie informacje podane powyżej przez kolegów sa pewne ponieważ żaden tego nie kwestionował, sklepy o podwyżkach dostaja informacje dużo wcześniej niz dowiaduje sie o tym sam konument :P

I tu można się zdzwić :) Z dnia na dzien w styczniu/lutym wzrosly ceny produktow we wszystkich hurtowniach zoologicznych, niektore az o 50%. Niestety kurs walut jest jaki jest - a wiekszosc produktow akwarystycznych jest importowanych - liczbe rodzimych firm mozna policzyc na palcach jednej reki.

Piotr Baszucki

Akwaria

28 mar 2009, 21:38   (#18)  

Norbert Sabat napisał(a):
ArS napisał(a):Norbercie idąc Twoim tokiem myślenia to jak w ub. wakacje euro było po ok. 3,15-3,20zł to ceny powinny spaść, a wszyscy wiedzą, ze tak się nie stało...?!

Nie znam się na ekonomi ale na zdrowy chłopski rozum:
Każdy dystrybutor kupuje towar zakładając jakiś średni kurs Euro przy czym musi wziąć pod uwagę, że zamówiony towar nie będzie na jutro ani nawet za tydzień. W przypadku produktów ADA od chwili złożenia zamówienia do czasu fizycznego posiadania go w magazynie mijają 2-3miesiące. Teraz załóżmy sytuację: dystrybutor zakłada, że Euro nie kosztuje średnio 4pln ale zakłada aktualny kurs 3.5pln i robi zamówienie. Kiedy towar przypływa po 2miesiącach do Włoch Euro skacze do 4.5pln. Czy dystrybutor ma dołożyć do interesu i ponieść spore straty (a tym samym zwinąć interes) w wyniku zmiany kursu czy zrzucić tą nadwyżkę na kupującego? :P
Kiedyś w liceum dorabiałem sobie rozładowując TIRy w pewnej hurtowni. Mieli tam metkownice, której koszt produkcji w Indiach wynosił poniżej 1$...ale nie przeszkadzało to w sprzedaży owych metkownic po 130pln w Makro ;)

Norbert Sabat napisał(a):Niektórzy też patrzą na ceny w USA, a wszyscy wiemy, ze transport, składowanie, dystrybucja, podatki i marża sklepów też jest i kosztuje w USA.

Owszem. Przecież nikt nie każe ludziom kupować w Polsce - ja sam kiedyś kupiłem towar u Jeffa Senske. Jest taka mała różnica - Senske ma towar bezpośrednio od Japończyków płacąc w dolarach a Polska kupuje przez pośrednika z Włoch płacąc w Euro. Nie wiem ile kosztuje paczka 30kg (3x9l Amazonia) ze Stanów do Polski - Global Express (dostawa w 1-3dni) wychodzi conajmniej 800$ :lol: ....morska pewnie wyjdzie dużo taniej (jak przejdzie przez cło+Vat)

Norbercie tak jak mówisz Vat, cło ale też nie dopisałes że certyfikaty i wszystkie badania, pozwalające wprowadzić to oficjalnie na Polski rynek - co kosztuje pewnie dziesiątki tys zł:)
===================
Piotr Baszucki napisał(a):
Paula_19 napisał(a):Dlatego miejmy nadzieje że znajdzie sie w końcu jakaś konkurencja.. czy to w produktach ADA czy jakiś dobrych odpowiednikach.. chociaż uwazam że takich nie ma.. żaden nawet flourish nie ma co startowac do ADY.. mówmy sobie prawde ona jest The Best i tyle :D

A tu sie nie zgodze :)

Moim zdaniem "the best" sa:

Podloza Aqua Soil Amazonia i Africana,
Zelazo ECA,
Step 1,
Brighty K,
Narzedzia z serii pro (z logiem ADA),
Lampa Solar M,
Kamienie Manten Stone,
Lily pile,

ale nie przeginajmy w druga strone :) Kazdy producent, ma swoje flagowe, szeroko polecane produkty, ktore uwaza sie za najlepsze w swojej klasie. Akurat ADA ma to do siebie, ze ciezko zapracowala na swoja marke i nie dostosowuje gotowych rozwiazan do akwarystyki - tylko tworzy nowe rzeczy na potrzeby akwarystow. Dlatego ma te przewage ze wiekszosc produktow jest przemyslana.

macche napisał(a):Aha i jeszcze takie pytanie może najważniejsze , bo czasami brak mi spostrzegawczości: Gdzie skoczyły tak ceny produktów ADY , bo ja na chociażby www.adashop.pl nie widzę podwyżek :roll: :?:

A widziales jakies zmiany na tej witrynie od 2006 roku? ;) Nie jest juz rozwijana.

Paula_19 napisał(a):Znając zycie informacje podane powyżej przez kolegów sa pewne ponieważ żaden tego nie kwestionował, sklepy o podwyżkach dostaja informacje dużo wcześniej niz dowiaduje sie o tym sam konument :P

I tu można się zdzwić :) Z dnia na dzien w styczniu/lutym wzrosly ceny produktow we wszystkich hurtowniach zoologicznych, niektore az o 50%. Niestety kurs walut jest jaki jest - a wiekszosc produktow akwarystycznych jest importowanych - liczbe rodzimych firm mozna policzyc na palcach jednej reki.

Piotrze przeciez napisałam the best jest ADA... i wiadomo ze na mysli mam głownie podloza i nawozy, czyli to na co jest nawiekszy popyt :) ale sądze ze reszta ich produktów też jest z najwyższej pólki :P

Paula_19

ZaHoryzontem

28 mar 2009, 22:02   (#19)  

Norbert Sabat napisał(a): zakładając jakiś średni kurs Euro przy czym musi wziąć pod uwagę, że zamówiony towar nie będzie na jutro ani nawet za tydzień.

Hmm.. z mojego doświadczenia (niewielkiego) wynika, że zamawiając jakąś dostawę towarów obowiązuje kurs z dnia potwierdzenia zamówienia, nawet jeśli transport ma potrwać... Poważny kontrahent nie sprzeda Ci towaru którego nie ma na magazynie i nie wie za ile sam go kupi... no i w rozrachunkach międzynarodowych płaci się chyba z góry.. no sam nie wiem...

Inna sprawa, że tysiąc złotych za 30 kilo kamieni to jakby przegięcie, wychodzi ponad 33 zł za kilogram... płaci się za markę, za transport... za efekt? hmm... ;)

ZaHoryzontem

Piotr Baszucki Nowa Ruda

28 mar 2009, 22:14   (#20)  

ZaHoryzontem napisał(a):Inna sprawa, że tysiąc złotych za 30 kilo kamieni to jakby przegięcie, wychodzi ponad 33 zł za kilogram... płaci się za markę, za transport... za efekt? hmm... ;)

Za kamien ADA - to chyba najlepsza odpowiedz. Jest wiele innych na rynku - jest w czym wybierac. Dlaczego najlepsze aranzacje bardzo czesto sa zbudowane na bazie Mantenow - musisz odpowiedziec sobie sam.

Dlaczego przegiecie? Mam znajomego ktory wydaje ok 3000zl miesiecznie na skoki spadochronowe. A przeciez moze skakac z mostu do rzeki i tez bedzie fajnie ;p
Nie uwazam, ze przegina - ma swoja pasje, pracuje na nia - to chyba normalne?
Ostatnio edytowano 28 mar 2009, 22:28 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 1 raz

Piotr Baszucki

Akwaria

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 434
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
YouTube

Film ADA Zbiornik o wymiarach 180x120x60

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1089
Hej Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
YouTube

Film ADA Zbiornik 60cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1726
Hej Miłego oglądania
YouTube

Galeria ADA - nowy film

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2673
Zapraszam do obejrzenia
YouTube

Film ADA Zbiornik 120 cm Iwagumi

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1656
Hej Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
YouTube

Film Wszystkie lampy od firmy ADA

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1632
Hej Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
IMG_2948.JPG

Oświetlenie do 300L zamiast ADA SOLAR 1

lukaszmut w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7211
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
YouTube

Film ADA Zbiornik 180 cm z dużymi kamieniami

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1547
Hej Flowing in the Clear Stream. Miłego oglądania. &t=?si=4h5JIirRNTK6_ZJE
YouTube

Tutorial ADA 90P

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1087
YouTube

Film ADA - zbiornik 120 cm Crag forest

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1529
Hej Miłego oglądania. &t=?si=KUOPoUV3FoyAeS_F

Statystyki

Ten temat przegląda 1014 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1014 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.