|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam mój problem NO3-0 pokazuje test zoolek nawoże PLANTA ACTIV Nawóz MIKRO i MAKRO i nic sie nie zmieniło zawsze pokazuje 0 jakieś pomysły ktoś może mi pomoże jakie dawki podawac czy codziennie czy raz w tygodniu przy podmianie bo ktoś kiedyś napisał ze niedobór NO3-0 to znaczy bedzie atak glonów
-
FRANUS
●
Raczej zmień test na inny,berdziej wiarygodny.Polecam Sera,Jbl- NO3.Zoolek często trafia się trefny i przekłamuje.
-

mario27-28
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: kuj-pom.
woda kranowa pokazuje N03 -0 ale w domu mam filtry na wode kranową ma to jakies znaczenie
===============
mario27-28 napisał(a):Raczej zmień test na inny,berdziej wiarygodny.Polecam Sera,Jbl- NO3.Zoolek często trafia się trefny i przekłamuje.
test chyba nie przekłamuje bo wlałem makro do wody kranowej i test pokazał jakie jest stężenie to chyba jest dob
-
FRANUS
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie mówiąc nic o zbiorniku nic nie można powiedzieć o nawożeniu.
Ja mam przykładowo zbiornik w którym mam taki gąszcz roślin, że nawożę kilkanaście ppm-ów tygodniowo i wszystko rośliny konsumują. Niektóre rośliny rosną po kilka cm dziennie. Zużycie NO3 jest więc olbrzymie. W ramach eksperymentu przekroczyłem kiedyś 20 ppm, ale połowę roślin musiałem wtedy tygodniowo usuwać z akwarium więc wróciłem do dawek połowę niższych.
Nie wnikając nawet w poprawność testów u ciebie też tak może być - stąd 0.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
Witam,
Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l.
Rośliny, rosną brak glonów.
Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda.
Chemia wody:
K -...
|
|