[112] LowTech - Relacja z placu boju
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, jest to moje pierwsze akwarium roślinne bo zawsze miałem albo tanganikę albo malawi. Wszystko zaczęło się gdy z córeczką i żoną weszliśmy do sklepu zoologicznego a mojej córeczce zaświeciły się oczka jak zobaczyła rybki (córka ma 17 miesięcy).
Więc postanowione będzie znowu akwarium w domu.
Wybór padł na spokojne ryby + rośliny.
DANE :
- akwarium 112l
- oświetlenie 2x20W wiem że trochę mało ale dojdzie jeszcze jedna 20W
- filtracja : filtr wewnętrzny z deszczownicą HAILEA gąbką + węgiel (będzie dodatkowy zewnętrzny)
- ogrzewanie brak wyciągnięte grzałka stała temperatura 26*C
Parametry
- pH 6,5-7
- reszta nie mierzona na razie
FLORA :
- Glossostigma elatinoides
- Rotala macrandra
- Pistia stratiotes
- Vesicularia dubyana
- Elodea canadensis Michx
- Cabomba aquatica
- Vallisneria L
- Ludwigia repens
- Eleocharis Acicularis
- Hydrocotyle Leucocephala
- resztę nie zidentyfikowałem ale postaram się uzupełnić
FAUNA
- Paracheirodon innesi x12
- Hyphessobrycon herbertaxelrodi x5
- Corydoras arcuatus x2
Podłoże
- Ziemia + iły + próchnica + torf włóknisty 2cm
- żwir rzeczny 1,5 cm
- bazalt + kwarc czarny 4,5 cm - 5,5
Ozdoby
- korzenie dębu własnoręcznie preparowane
CO2 - bimbrownia
No to teraz krok po kroku wiadomości z placu boju
A więc tak na początku dodam że miałem już mniejsze trochę akwa w który było 80l dojrzałej wody trochę żwiru rzecznego i filtr całkowicie dojrzały.
A teraz już normalnie :
Moje korzenie 2 tygodnie preparowania chociaż już na wstępie od razu tonęły jak titanik.
Żona walczy z ziemią godzina około 7:45
Przymiarki korzeni
Praca manualna żona ja fizyczna przepłukiwanie bazaltu oraz kwarcu
no i teraz na koniec zdjęcie po zalaniu chociaż jak na razie to nie ma co oglądać bo mętna woda po SERA bioNatrivec ale jak się wyklaruje na pewno zrobię lepsze fotki
Teraz wystarczy czekać na wzrost roślin.
Zobaczymy co z tego wyjdzie wszystkiego wiem że kilka roślin wyleci a kilka przyjdzie nowych (jeszcze dużo mchu)
Młody zbiornik ale ten topik chcę coś w rodzaju blogu w którym będę dawał informacje z prowadzenia akwarium.
Pozdrawiam wszystkich
Alex oraz Ania z córeczką Nastusią
-
Thorn76
●
Witamy i życzymy powodzenia!
Mnie w tej chwili interesuje sprawa iłów. Napisz coś więcej w tej kwestii, czyli jakie, skąd itp.
SNOW PATROL

-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
No całkiem fajnie to się prezentuje, jak zarośnie to będzie okp...
dołączam się do pyt. Armka odnośnie iłuuufff
-
nazer
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Iły znalazłem w OBI ale podobno są w Bricomarche. Pisało na etykiecie glinka iłowa skał osadowych. Wyglądała na drobniejszą niż zwykła glina. Cena 3,79 /kg takie były opakowania dałem 0,5kg reszta poszła do kwiatków
Zmieszałem razem z ziemiom próchnica i torfem. Powiem że po 48h restartu widać, że jest to lepsze niż jakiekolwiek nawożenie ponieważ rośliny zaczęły rosnąć w oczach, nabrały lepszej barwy. Dzisiaj postaram się jeszcze dać nowe zdjęcia z życia akwa.
-
Thorn76
●
Sprawdzę w Leroy Merlin dział "ziemiański" pod kątem tych iłów bo korci mnie w przyszłości zrobienie mixu leśnej próchnicy z dodatkiem iłów (95% : 5%) tak jak u Nyzia.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT: W Lerua Merlę glinki iłowej nie ma! 
SNOW PATROL

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 16:51 przez Armek, łącznie edytowano 1 raz
-

Armek
●
Dzisiaj najprawdopodobniej dojdą pielęgnica Ramireza 2 parki chociaż jeszcze jest to zastanowienie między Ramirezą a gupikami i teraz tak czy Ramireza nie będzie obgryzać roślin. Proszę o szybką odpowiedź.
-
Thorn76
●
Lepiej jedna parka, to w końcu Apisto i charakterek mają, roślin nie obgryzają 
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Miasto: Jaworzno
a jednak padło na coś innego ale z rodziny
Hyphessobrycon eques 6 sztuk
Corydoras paleatus 2 sztuki
Zaczynam także podawać
K2SO4 oraz Symfonie złota + Fe
Zobaczymy jak będzie dalej co z tego wyjdzie
pH wody obniżyło mi się 6,5 czyli chyba trochę mało jak myślicie bo zastanawiam się czy nie podnieść trochę tak do 7-7,5
-
Thorn76
●
Oprócz potasu i CO2 nic więcej na razie nie podawaj bo gloniska murowane! Wszystko jest w ziemi.
SNOW PATROL

-

Armek
●
Armek napisał(a):Oprócz potasu i CO2 nic więcej na razie nie podawaj bo gloniska murowane! Wszystko jest w ziemi.
hmm myślisz że nie będzie braków Fe i Mg ?
teraz jeszcze jedno ile na 112 l lać K2SO4 bo dawka pisze 6 kropel na 100l dziennie
-
Thorn76
●
DZIEŃ 6
Roślinki się ruszyły. Jak na razie glonów zero.
-
Thorn76
●
Dzień dzisiejszy :

-
Thorn76
●
Bardzo mi się podoba. Ma unikalny klimat, ciężko powiedzieć czy niepokoi czy uspokaja. Na pewno cieszy oko, przynajmniej moje
Nie bój się ciąć łodygowców - staną się bardziej gęste i stworzą ładne tło.
Mam pytanie - odcień wody (zdaje się, że lekko herbaciany) pochodzi z korzeni i torfu w dnie, czy dodajesz coś jeszcze do wody? Zdaje się, że masz tam dużo DOC w wodzie (węgiel przestał chłonąć?) - nie zapomnij o podmianach, żeby nie prowokować krasnorostów.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Bardzo mi się podoba. Ma unikalny klimat, ciężko powiedzieć czy niepokoi czy uspokaja. Na pewno cieszy oko, przynajmniej moje  Nie bój się ciąć łodygowców - staną się bardziej gęste i stworzą ładne tło. Mam pytanie - odcień wody (zdaje się, że lekko herbaciany) pochodzi z korzeni i torfu w dnie, czy dodajesz coś jeszcze do wody? Zdaje się, że masz tam dużo DOC w wodzie (węgiel przestał chłonąć?) - nie zapomnij o podmianach, żeby nie prowokować krasnorostów.
A więc tak :
Ciąć będę już w najbliższą niedziele. Co do koloru jest herbaciany lekko ale to moim zdaniem tak ma być daje dodatkowy urok a to za sprawą korzeni i torfu z podłoża (ziemi) wilt już chyba nie chłonie  albo za dużo musiał by pochłonąć.
Co do podmianek robię je 1-2 razy w tygodniu. Na razie niczym nie nawożę oprócz potasu który dodaję co 2-3 dni jak se przypomnę. CO2 na granicy 2 bąbelków /s 24h. Teraz dałem nowe światło jeszcze ale zwiększam je sukcesywnie by nie zakłócić tej obrony przed glonkami.
Miałem problem z błoną białkową ale odwrócony filtr wewnętrzny trochę przerobiony pomógł, pięknie zbiera wszystko z wierzchu.
Teraz czeka mnie praca nad nowym projektem pokrywy bo chcę go dopracować do perfekcji, wszystko przemyśleć no i zrobić. Pokrywa z PVC spienionego 6mm i 8mm.
Miła jeszcze dzisiaj sprawa pierwszy rozród gupików dzisiaj  ocalały 2 sztuki. Zobaczymy na jak długo.
-
Thorn76
●
Bardzo przyjemne szkiełko aż miło popatrzeć. Herbaciany kolorek też mam w jednym swoim akwa na ziemi i fajny klimacik jest. Korzonki masz pierwsza klasa  Jeszcze tylko jakiś ładny trawniczek i będzie spoko 
-

marti
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
marti napisał(a):Bardzo przyjemne szkiełko aż miło popatrzeć. Herbaciany kolorek też mam w jednym swoim akwa na ziemi i fajny klimacik jest. Korzonki masz pierwsza klasa  Jeszcze tylko jakiś ładny trawniczek i będzie spoko 
No to trawniczek dojdzie jutro udało mi się kupić bardzo ładne sadzonki Echinodorus tenellus (Żabienica delikatna) jest ich kilkanaście więc ładnie się nadadzą tylko teraz zastanawiam się jak je posadzić z której strony czy na całym dole tyle ile się da.
-
Thorn76
●
Nie wiem czy czasami tenelus nie będzie u Ciebie za wysoki to tylko 112 litrów
Ja bym to widział tak:
Przed korzonkiem posadził bym tenelusika ale nie do przedniej szyby i stworzył by on ładniutki drugi plan. A przed nim i po bokach dał bym np. glosię
eleocharis będzie miał ciężko na tym podłożu ale może da radę
Zaznaczam jeszcze raz, że ja bym to tak widział i nic nie narzucam  wybór pozostawiam Tobie 
-

marti
●
OK a więc posadzone nowe oraz podcięte stare  Teraz zobaczymy jak to będzie rosło. Co do glosi to jest posadzona ale słabo jak na razie rośnie jeszcze za mało światła ale zmieni to się już wkrótce. Chociaż i tak mam teraz inną koncepcję na aranżację bo taki mi się wydaje teraz mały chaos. Teraz już to zostawiam na kilka tygodni by zarosło jak sie należy i zobaczymy co z tego będzie. A oto zdjęcia na dzień dzisiejszy 05/04/2009

-
Thorn76
●
Nie wiem czy czasami tenelus nie będzie u Ciebie za wysoki to tylko 112 litrów
W moim 112l tenellus wypuścił najdłuższe liście ok. 15cm i nigdy dłuższych. Teraz rośnie w naświetlonym miejscu i nie ma dłuższych niż 10cm, rozłożone na boki. Gdzie widziałeś tenellusa z dłuższymi liśćmi?
Za to sagittaria mi spłatała takiego psikusa. Po roku spokojnego wzrostu nagle zmieniła się we wszędobylskiego nurzańca, co ciągle przy powierzchni by rósł. Ponoć ten typ tak ma.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan chodziło mi o to że tenelus na pierwszym planie w 112 litrach to nie najlepszy pomysł bo właśnie dorasta do takich rozmiarów jak napisałeś ale na drugim planie już na pewno będzie ładnie wyglądał 
-

marti
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 32 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
118002770_3503139483075617_5132974742408953515_o.jpg
29 sierpnia na Youtube obejrzycie na żywo wideorelację z rozdania nagród w konkursie ADA IAPLC 2020.
Zapiszcie sobie link:
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-ss-a1c04bd01d189cac9e298e39697fbd5d.jpg
Zapraszamy do obejrzenia wideorelacji z listopadowej wystawy ZooShpere w Sankt Pete...
Po dwuletniej przygodzie z ziemią pod żwirem doszedłem do wniosku, że czas na powrót do HT. Padło pytanie - co z podłożem. Zacząłem rozglądać się z alternatywą dla żwiru kwarcowego i rzecz jasna, brał...
Witam, przegrałem walkę z glonami i zaczynam od nowa :) z większym doświadczeniem które myślę pomoże Mi uniknąć problemów. rośliny dostałem więc nie wiem jak się niektóre nazywają.. Pomóżcie Mi zident...
Witam. Mam na imię Rafał i jestem nowy na forum. Za parę tygodni wyprowadzam się z miasta na działkę na której już czeka akwarium 200l profilowane (metraż w mieście bardzo mnie ograniczał :-P) Chciałb...
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum, więc prosiłbym o wyrozumiałość i ewentualne uwagi co do pisania postów tego typu.
Posiadam mały zbiornik, który jest moją odsko...
Witam!
Myślę, że przyszedł czas na pokazanie mojego baniaka. Początkowo miał być to LT na bazie ziemi ogrodowej, ale wyszło coś pomiędzy w związku z posiadanym sprzętem.
Podłoże:
- ziemia ogrodowa 1...
Witam. Co powiecie o takim położeniu roślin ? W aranżacjach jestem bardzo słaby dlatego chciałbym abyście podali również swoje propozycje, chciałbym stworzyć efekt głębi, ale pewnie będzie to wyglądał...
Witam.
Przedstawiam moje akwarium założone jako eksperyment po przeczytaniu wielu tematów związanych z techniką LT.
Zbiornik : mocno sfatygowana 112 o standardowych wymiarach (ma już 15 lat)
Podłoże :...
|
|