Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.
W moim Mieście jest bardzo miękka woda bo twardości to około; kh 3 gh 5
Odnosze wrażenie że często brakuje moim roślinom minerałów. (nie wspomnę o ślimakach które znikneły)
Stosowałem juz HydroMineral AquaArtu i Aquamineral PlantaActiv.
Oba z bardzo dobrym rezultatem podziałały na rośliny.
Niestety Oba te produkty są dosyć kosztowne jak na mój litraż.
Mam tez dwa chyba najważniejsze składniki w solach;
MgSO4*7H2O
CaCO3
Czy potrzebna jest jescze jakaś sól?
Jak z wyżej wymienionych soli uzyskać prodokt o podobnym działaniu co ww?
dokładniej precyzując ile gram proszku x i ile y by mieć odpowiednie proporcje w 100 litrach wody i aby twardość podniosła się o 3-4 stopnie niemieckie????
-

kresone
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świętochłowice
Mineralizatory mają jeszcze zwykle sód więc można by dodać NaCl. Ja bym się zastanowił nad dodaniem jeszcze potasu w formie K2SO4, AquaDur+ jest bodajże wzbogacony tym pierwiastkiem.
-
Anonim 1811
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja bym proponował zrobienie sobie mineralizatora Equilibrium firmy Seachem, którego skład można znaleźć na stronie producenta http://www.seachem.com/Products/product ... brium.html
Został on specjalnie zaprojektowany do akwarium roślinnego i nie zawiera chlorków, ani sodu. Wszystkie sole są łatwo rozpuszczalne w wodzie, bo wszystkie elementy są uzyskane z siarczanów. Prolem z CaCO3 jest taki, że powoli się rozpuszcza i potrzebuje obecności w wodzie CO2, aby sie rozpuścić, powoduje też skoki poziomu CO2.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Czyli do zrobienia mineralizatora do akwa roślinnego potrzeba źródła Ca i Mg, np.CaCO3 i MgSO4 7H2O. Można dodać K z K2SO4.
Co z Na i Cl.
Czy nie są potrzebne roślinom i rybom?
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Na i Cl są potrzebne roślinom w małych ilościach, a według Seachema ich nadmiary szkodzą (dlatego Seachem ich nie dodaje w uzdatniaczu). Jeżeli chodzi o ryby, to obydwa te pierwiastki występują w sporych ilościach w karmie, ilości te pokrywają zapotrzebowanie ryb na te pierwiastki.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
Ja bym proponował zrobienie sobie mineralizatora Equilibrium firmy Seachem, którego skład można znaleźć na stronie producenta
spider a czy wg ciebie jest duza roznica pomiedzy mineralizatorem MAX-A a tym orginalnym seachem????.....stosuje cala linie nawoz seachem i jestem bardzo zadowolona......ale jako mineralizatora uzywam soli Max-a.......warto inwestowac w seachem?
-

kicia
●
kicia napisał(a):Ja bym proponował zrobienie sobie mineralizatora Equilibrium firmy Seachem, którego skład można znaleźć na stronie producenta
spider a czy wg ciebie jest duza roznica pomiedzy mineralizatorem MAX-A a tym orginalnym seachem????.....stosuje cala linie nawoz seachem i jestem bardzo zadowolona......ale jako mineralizatora uzywam soli Max-a.......warto inwestowac w seachem?
Różnica jest głównie w związkach użytych, oraz taka, że Equilibrium podnosi tylko twardość ogólną, bo do podnoszenia twardości węglanowej Seachem ma inny produkt. Można to łatwo skorygować samemu dodając sodę oczyszczoną NaHCO3 lub KHCO3, albo mix tych związków. Equilibrium łatwo podrobić, bo to głównie mieszanina gipsu (CaSO4x2H2O), soli gorzkiej (MgSO4x7H2O) i K2SO4 i chyba nie warto kupować oryginalnego produktu.
Mineralizator mac73x podnosi obydwie twardości na raz, bo zawiera CaCO3, za to dłużej się rozpuszcza. Jeżeli nie masz kłopotów z jego mineralizatorem, to nie ma potrzeby zmieniać, chociaż zawiera on NaCl.
Pozdrowienia

-

spider72
●
spider....a jak twoje doswiadczenia z Excel seachem?warto dokupic?....wlasnie koncza mi sie nawozy i tak mysle czy przy okazji zamowinia nie dolaczyc tez excel-a
-

kicia
●
Ja używam Excela gównie w krewetkarium, gdzie jest on źródłem węgla, bo nie mam tam instalacji CO2 i spełnia swoje zadanie. Można go też używać łącznie z CO2, jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi. Seachem pisze, że ma on również właściwości chelatujące, więc utrzymuje mikroelementy w wodzie w formie przyswajalnej przez rośliny. Kup i spróbuj, jak nie bedzie widać różnicy, to znaczy, że nie jest w Twoim zbiorniku potrzebny. Na pewno wyeliminuje ryzyko niedoboru węgla na skutek wahań poziomu CO2.
Pozdrowienia

-

spider72
●
po napisaniu tego watku znalazlam w sieci fajna dyskusje na temat wlasnie excel-a.....opisalam ja wa tku porownia ada z seachem...... 
-

kicia
●
Powiązane tematy
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Cześć,
Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium:
27l - kostka 30cm
Oświetlenie led 5630 12W...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-vimi-reminamin-14ad7cf73143dc362667608cae349989.jpg
Przedstawiamy VIMI Reminamin - nowy mineralizator wody z filtra odwróconej osmozy (RO) dedy...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Witam przymierzam się do zmiany mineralizatora z qualdrop na właśnie , aquaforest?
Chce podnieść kh i tym samym samo pH bo przy obecnym mam strasznie kwaśną wodę a docelowa obsada nie będzie się zape...
Witam,
zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj.
https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html
???
Ktoś tego próbował? Na wyjś...
Witam ma ktoś może jakąś opinie o tym mineralizatorze https://wodnakraina.pl/mineralizatory/mineralizator-wody-ro-v4-pomaranczowy ? Czy to możliwe że ph było by na takim poziomie?
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...
|
|