skalar- co z nim?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

skalar- co z nim??

Liczba wyświetleń: 4632·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
www.dydko.com kraków

08 mar 2009, 23:55 skalar- co z nim??  (#1)  

mam 4 skalary u siebie. problem polega na tym że własnie zauważyłem ze złożyły ikre i to zupełnie normalne ale bezpośrednio po tym zobaczyłem ze jeden z nich ma mętne oko, tak jakbym mu sie zrobiło coś wewnątrz! co to moze być czy jakas infekcja ? choroba czy uszkodzenie mechaniczne? oko jest tylko w jednym miejscu mętne takie mleczne jakby i ta mleczna plamka jest okrągła dokładnie na srodku oka i zajmuje 1/2 jego powierzchni.

www.dydko.com
Ranga: Początkujący

Miasto: kraków

Majszczur Wa-wa

14 mar 2009, 02:22   (#2)  

Przy okazji buszowania w necie znalazłam coś co może Ci się przyda... ale niech to raczej zweryfikuje jakiś znawca chorób :wink:

podaję źródło, żeby nie było burzy o prawa autorskie do tego tekstu :wink:
kompendium wiedzy o chorobach na stronie :arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=2407

CHOROBA: KATARAKTA (ślepota)
PRZYCZYNA: Wywołują ją larwy przywry Diplostomum, zazwyczaj przeniesione do akwa wraz ze ślimakami, rzadziej z pokarmem lub roślinami.
PRZEBIEG: Jedna z form cyklu rozwojowego robaka (tzw. cerkaria) wnika do naczyń krwionośnych rybki poprzez skórę, a następnie przedostaje się do oka, powodując ślepotę.
SKUTKI: U dużych i silnych ryb - ślepota, słabsze giną na skutek zatkania naczyń krwionośnych.
OBJAWY: Zbielenie lub zmętnienie soczewki oka, pod mikroskopem (jak ktoś posiada) można zobaczyć larwy przywry.
LECZENIE: Brak zabiegów leczniczych prowadzących do wyleczenia. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby należy usunąć z akwarium wszystkie ślimaki.
ALE w jednym poście był podany opis leczenia:
Przemywanie 1-2 razy dziennie
ACIDUM BORICUM (Kwas borowy)
1-3% roztwór ciepło-wodny 4g/0,25 I wody
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl
Obrazek Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram

Majszczur
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wa-wa

mayaca Polska -wyłącznie

14 mar 2009, 14:01   (#3)  

Odczekaj parę dni ,zdarza sie często że podczas tarła ,skalary toczą bójki,zwłaszcza kiedy to pierwsze lub drugie tarło.Bardzo często atakują oczy ,które pokrywają się bielmem .
Zanim go przeniesiesz do Krainy Wiecznych Łowów ,upewnij sie czy to nie jest przyczyna .Przechodziłem przez to wielokrotnie ,kiedy jeszcze bawiłem się w rozmnażanie.
Kwas borowy .to rzeczywiście panaceum na wiele chorób,oraz zaciekły wróg glonów,zielenic zwłaszcza.

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
www.dydko.com kraków

17 mar 2009, 00:52   (#4)  

na szczeście wszystko mu przeszło, oko wróciło do normy i dobrze wygląda. tak myślalem że to podczas tarła mógł sobie coś zrobić. dobrze dziekuje wam za pomoc i pozdrawiam.

www.dydko.com

Miasto: kraków

MISIUPIK TARNOWSKIE GÓRY

22 mar 2009, 15:19   (#5)  

Witam
Właśnie czytma post i mam podobny przypadek od tygodnia sumowi zrobily sie oczy białe, czy to jest zarażliwe i czy taką rybe mozna czymac dalej z innymi.
MISIEK

MISIUPIK

Miasto: TARNOWSKIE GÓRY

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20241227_122359.jpg

Chory skalar

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3370
Dzień dobry, dzisiaj rano zauważyłam że jeden skalar ma coś z płetwami i jest mniej aktywny niż zawsze bardzo proszę o pomoc.
20210527_164146.jpg

Skalar niepokojące zachowanie

WolfuxD w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4592
Witam mam problem ze samica skalara mam ja już dośc długo z 7/8 lat. Mianowicie od kilku dni jest taki jakoś osowiały pływa przy dnie przeważnie w 1 miejscu w rogu akwarium jak inne ryby przypływają k...
IMG_20210522_085128.jpg

Chory skalar?

tomstarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4822
Witajcie. Mam dziwną przypadłość u skalara. Na boku rybki pojawiła się dziura. Dosłownie! Z początku myślałem że gdzieś się przytarł czy coś, ale dzisiaj zauważyłem że dziura znacznie się powiększyła....
20140528_204753.jpg

Skalar udławił się otoskiem

Tata_Franka w Zwierzęta · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9573
Przydarzyła mi się dziwna rzecz. Jeden z moich skalarów wbrew powszechnej opinii, iż skalary nie niszczą roślin i świetnie nadają się do akwarium roślinnego od jakiegoś czasu niszczył rośliny na potęg...

Skalar

kuubaw w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4523
Witam ,więc do rzeczy .Wszystkie moje skalary 6szt mają takie same objawy ,w czym jest rzecz ,bocznymi płetwami ruszają b.szybko i się sklejają do ciała ,płetwy grzbietowe są zwinięte i opadają ,niekt...

CZarny skalar plec?

radh w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1216
DSC_0690.JPG Witam, Czy czarny skalar to samiec czy samica? Wyglada na samice ale zachowuje sie jak samiec - lubi wojować z dwoma samcami przynajmniej tak mi sie wydaje. Dziekuje za pomoc.

Chory skalar

Sacrum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2113
Witam Dorosła samica skalara, wycierająca się z samcem raz na miesiąc "zachorowała". Pływa brzuchem do góry przy lustrze wody już od 4 tygodni. Jest żywa, energiczna, nie da się do ręki zła...

Skalar

Creed w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1154
Witam wszystkich Mam problem z nowo kupionym skalarem . Od rana sie dziwnie zachowuje , pływa przy powierzni ,do góry nogami (jesli tak można powiedzieć ;)),na boku . Kopiłem go wczoraj inny skalar ku...

Chory skalar.

dariuszmachander w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1762
Witam mam problem z jednym z 6 skalarów który zachorował. Płetwy zrobiły się białawe i na jednym z boku robi się też lekko białawy. czy to pleśniawka ??? i czy ką piel w roztworze nadmanganianu potasu...

Zwykły skalar czy może Altum z Peru

jasiek79 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1253
:D proszę o pomoc

Statystyki

Ten temat przegląda 778 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 778 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.