Korzeń co robić - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Korzeń co robić

Liczba wyświetleń: 1424·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

07 mar 2009, 11:27 Korzeń co robić  (#1)  

witam mam korzeń w akwarium dość duży i mam problem mam go od dwóch tygodni i zaczoł strasznie pleśnieć co zrobić a podobno profesjonalnie był namaczany jest jakiś sposób zeby usunąc ta pleśń

FRANUS

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 mar 2009, 11:33   (#2)  

Zaczekać. Samo zniknie za 3-4 tygodnie.

smugga
Ranga: Początkujący

07 mar 2009, 11:47   (#3)  

Lub wygotować w słonej wodzie, tylko czy się pomieści w garnku?

Plut3k

09 mar 2009, 15:41   (#4)  

przy nowym korzeniu to normalne.......najlepiej by bylo go wygotowac .....ja do tego przez 3 tygonie mialam glonojady .....wspaniale go oczyscily :wink:

kicia
Ranga: Zainteresowany tematem

Piotr Baszucki Nowa Ruda

16 lip 2010, 21:50   (#5)  

Gdyby ktoś trafił na ten wątek podczas przeszukiwania archiwum forum:

Zabiegi pielęgnacyjne odnośnie korzeni, nalotów, barwienia wody itd. zostały szczegółowo opisane w dziale Artykuły na stronie główniej Serwisu:

https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... /index.php
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1495
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7

Jakie testy wody robic

wigan w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15632
Robie testy wody na pH,KH,GH,NO2 jakie jeszcze testy dokupic,rosliny troche kosztowaly i nie chcial bym ich stracic. Podaje co2 z butli ,swiece 9h ( bylo 11 ) ale pojawily sie zielenice punktowe na s...

Nawożenie co robić?

JakubM w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 18127
Nie musiałbym tego pisać gdybym nie był zbyt leniwy przy restarcie a teraz powiem szczerze nie wiem co robić. Zrobiłem restart bo wgłębka mnie pokonała. W akwarium, żyło i dalej żyje ok 400 krewetek...

Problem z glonami - nie wiem już co robić

xkamil1990 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1075
Witam mam problem z roślinami i glonami co widać na załączonym obrazku i już nie mam pojęcia co jest nie tak, o to dane mojego akwa: 45l - profilowane Podłoże: ziemia ogrodowa (1cm) + drobny jasny żwi...

po przenisieniu akwarium rośliny stanęły - co robić?

brzydak w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1168
Witam, ostatnio przeniosłem moje 200l do nowego mieszkania. Jedyne co się zmieniło, to wyjąłem podłoże, włożyłem je z powrotem i włożyłem do niego nawóz w postaci kulek. W poprzednim mieszkaniu wszy...

Jak robić nawozy z soli (EI).

MarcinG w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1020
Cześć chciałbym się dowiedzieć jak robić nawozy z suchych soli (tych w sklepie na RA.pl). Np.: K2SO4 (potas) przy produkcie piszę: "Rozpuszczalność max.9 gram w 100ml wody o temperaturze 20st.C." ....

nawożenie CO2 + EasyCarbo? co robić?

slawitogdy w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1633
witam, moje akwa 54 l brutto oswietlenie 2*15W (philips 965 + groLux) nawożenie nawozy mikro+makro+aquapotas+Co2 24H no3- 10 po4- 0,8 potas? ph 7,4 kh, gh nie pamietam jesli wazne to zmierze i...

Prosze o Pomoc, bo nie wiem co robic

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1409
A wiec wystartowalem zbiornik pod rosliny warstwa biogruntu na to czarny bazalt(dokladnie wyplukany). Przez pierwszy tydzien wszystko ladnie zaczelo rosnac ale po wymianie 80% wody wszystko stanelo , ...

Ciagly niebobor Fe co robic?

neo_ns w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3211
Jak w temacie, a sytuacja wyglada tak: Ranny pomiar Fe - wynik 0,00 Dodaje okolo 10ml Ferro-Activ Pomiar po okolo 15 min od dodanie FA - 0,17 Pomiar wieczorem okolo 21 - 0,03 Dodaje okolo 10ml FA...

Przeciety korzen

Lukasz w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6294
Witam. Kupilem w sklepie zoologicznym korzenie, ale byly za duze i przeciolem je. Teraz czuc zywice. Nie widac aby ciekla, ale ja czuc. Jakis czas lezaly w wodzie filtrowanej w sklepie, ale jak dlu...

Statystyki

Ten temat przegląda 329 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 329 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.