Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam mam korzeń w akwarium dość duży i mam problem mam go od dwóch tygodni i zaczoł strasznie pleśnieć co zrobić a podobno profesjonalnie był namaczany jest jakiś sposób zeby usunąc ta pleśń
-
FRANUS
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zaczekać. Samo zniknie za 3-4 tygodnie.
-
smugga
●
- Ranga: Początkujący
Lub wygotować w słonej wodzie, tylko czy się pomieści w garnku?
-
Plut3k
●
przy nowym korzeniu to normalne.......najlepiej by bylo go wygotowac .....ja do tego przez 3 tygonie mialam glonojady .....wspaniale go oczyscily 
-

kicia
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Gdyby ktoś trafił na ten wątek podczas przeszukiwania archiwum forum:
Zabiegi pielęgnacyjne odnośnie korzeni, nalotów, barwienia wody itd. zostały szczegółowo opisane w dziale Artykuły na stronie główniej Serwisu:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... /index.php
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Powiązane tematy
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Robie testy wody na pH,KH,GH,NO2 jakie jeszcze testy dokupic,rosliny troche kosztowaly i nie chcial bym ich stracic.
Podaje co2 z butli ,swiece 9h ( bylo 11 ) ale pojawily sie zielenice punktowe na s...
Nie musiałbym tego pisać gdybym nie był zbyt leniwy przy restarcie a teraz powiem szczerze nie wiem co robić.
Zrobiłem restart bo wgłębka mnie pokonała.
W akwarium, żyło i dalej żyje ok 400 krewetek...
Witam mam problem z roślinami i glonami co widać na załączonym obrazku i już nie mam pojęcia co jest nie tak, o to dane mojego akwa:
45l - profilowane
Podłoże: ziemia ogrodowa (1cm) + drobny jasny żwi...
Witam,
ostatnio przeniosłem moje 200l do nowego mieszkania. Jedyne co się zmieniło, to wyjąłem podłoże, włożyłem je z powrotem i włożyłem do niego nawóz w postaci kulek.
W poprzednim mieszkaniu wszy...
Cześć chciałbym się dowiedzieć jak robić nawozy z suchych soli (tych w sklepie na RA.pl).
Np.: K2SO4 (potas) przy produkcie piszę: "Rozpuszczalność max.9 gram w 100ml wody o temperaturze 20st.C." ....
witam,
moje akwa 54 l brutto
oswietlenie 2*15W (philips 965 + groLux)
nawożenie nawozy mikro+makro+aquapotas+Co2 24H
no3- 10
po4- 0,8
potas?
ph 7,4
kh, gh nie pamietam jesli wazne to zmierze i...
A wiec wystartowalem zbiornik pod rosliny warstwa biogruntu na to czarny bazalt(dokladnie wyplukany). Przez pierwszy tydzien wszystko ladnie zaczelo rosnac ale po wymianie 80% wody wszystko stanelo , ...
Jak w temacie, a sytuacja wyglada tak:
Ranny pomiar Fe - wynik 0,00
Dodaje okolo 10ml Ferro-Activ
Pomiar po okolo 15 min od dodanie FA - 0,17
Pomiar wieczorem okolo 21 - 0,03
Dodaje okolo 10ml FA...
Witam.
Kupilem w sklepie zoologicznym korzenie, ale byly za duze i przeciolem je.
Teraz czuc zywice. Nie widac aby ciekla, ale ja czuc.
Jakis czas lezaly w wodzie filtrowanej w sklepie, ale jak dlu...
|
|