Hagen Cristal Flo 20 czy 40?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, jak w temacie. Planuje start baniaka 40x35x30 (45 litrów brutto) no i chce kubełek. Od razu piszę, że nie chcę używki, zastanawiam się nad czymś do 180 zł - wiem, że to nie dużo, ale więcej wydać nie chcę. Do rzeczy : Flo 20 ma pojemność filtracyjną 2,7litra i przepływ 360l/h, Flo 40 3,8 litra i przepływ 430l/h. Pobór mocy oba mają ten sam. Skłaniałbym się bardziej ku większemu tylko pytanie: czy nie zrobi mi zbytniej pralki? Wiem, że można skręcić na zaworach, ale nie chce skręcać więcej niż do połowy.
Proszę o opinie 
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Ja do podobnego akwarium (35 litrów), kupiłem nowego Eheima Ecco 130 Pro http://www.aquatics-online.co.uk/Z027049.asp który ma przepływ 500 L/godz. Założyłem tylko prefilter z gąbki na wlot, żeby nie wciągał krewetek i to wystarczyło aby stłumić przepływ, na zaworach nic nie przykręcałem.
Myślę, że śmiało możesz kupić Flo 40.
Tak w ogóle, to te nowe filtry Eheima z wielofunkcyjną rączką, to prawdziwa frajda, otwieranie, zalewanie czy regulacja przepływu za jej pomocą jest dziecinnie proste i nie ma przy tym najmniejszych problemów ze szczelnością. Jak ktoś chce trochę droższy filter, to ten jest warty moim zdaniem każdej wydanej na niego złotówki, tym bardziej, że w cenie mamy komplet mediów, główne medium filtracyjne to EhfiSubstrate Pro.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Ja ostatnio kupiłem Tetra Tec Ex 400 i jestem z niego zadowolony. Zakup zrobiłem na allegro a raczej wygrałem licytacje i za 128 zł + koszt przesyłki mam nowiutki filtr wraz z mediami filtracyjnymi. Potrzebowałem go do akwarium 40 litrowego.
Nie spiesz się i poszukaj na allegro jakiejś ciekawej aukcji i staraj się ją wygrać 
-

marti
●
- Miasto: Szczecin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Żeby nie powielać, podłączam się do tematu - filtr który mi się wybrał (ze względu na wbudowaną lampe UV) ma przepływ 1700 l/h - a póki co zbiornik brutto 84 litry
Myślicie że "coś" da się z tym zrobić, czy od razu zapomnieć i szukać mniejszego filtra?
Może jakieś trójniki na wlocie i wylocie, a między nimi kawałek rurki z zaworem kulowym coby część wody wracała z wyjścia na wejście i tym sposobem przepływ przez zbiornik byłby mniejszy niż wydajność filtra?
-
ZaHoryzontem
●
Szukaj czegoś mniejszego, co najmniej z połową tego przepływu i po co Ci lampa UV? Glony to dobry wskaźnik, że w zbiorniku jest coś nie tak, a lampa będzie Ci fałszować obraz zbiornika.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Cóż, zastanawiałem się nad Crystal'em a wyszedł.... HYDOR 10  filterek mi się podoba, cene udało mi się niezłą uzyskać, więc jestem happy  problem jednak stanowią dysze wylotowe i wlotowe - te oryginalne są za długie :/ Tak jak wlotową jakoś może bym zdzierżył, tak wylotowa...dużo za długa, jakieś 10 cm pod wodą wychodzi wylot...i pewnie będę zmuszony kupić szklane do nano akwariów....chyba, że macie lepszy pomysł?
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Czy ma ktoś doświadczenie z wyżej wymienionymi filtrami?
Chciałabym zrezygnować z filtrów wewnętrznych na rzecz jednego filtra zewnętrznego.
Filtr do akwarium 200l, obsada to kiryski i molinezje (do...
|
|