|
|
Amazonia i AS a Cryptocoryny = brak wzrostu? Jakie inne rośl
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Cześć,
Odkąd mam podłoże z Amazonii zmieszanej z Aqua Substrate 50/50, Cryptocoryny zamiast rosnąć pokrywają się powoli glonami. Mam dużo roślin z Ameryki Południowej i wszystko rośnie bardzo fajnie ale nie mam nic na średni i niski plan... Glososstigma powoli się rozrasta ale to mało... Chyba mogłem jeszcze zmieszać podłoże do Azji od ADY ale nie zrobiłem tego, trudno..
Co mogę teraz zrobić, żeby Cryptocoryny wypuściły nowe zdrowe liście, bo te zgloniałe paskudnie wyglądają a roślinie się nie śpieszy... przez miesiąc żadnego liścia..Być może będę musiał kupić nowe roślinki zamiast Cryptocoryn.. Jakie inne roślinki na 1 i 2 plan?
-
malai
●
Jestes pewien ze powodem glonow jest podloze? Ja bym stawial na parametry wody.
Troche niepotrzebnie mieszales podloza - ja bym zostal albo przy jednym albo przy drugim.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Ogólne parametry mam takie:
Światło 200W, K2SO4 do wody, do podmian PGC, PGFerro, CO2: butla 1.5kg 24h Woda: 50% RO z PGHM, 50% kranowa z PGSW gH 3 kH 6 pH 6.5 NO3 - 15-25mg/l (różnie)
PO4 2-5mg/l (różnie)
Jeśli nawet glony są wynikiem paramtrów wody to nie mam pojęcia jak to zmienić.
Spośród wielu roślin jakie mam glony nitkowate pojawiają się sporadycznie i są proste do usunięcia codziennie pare nitek, gorzej jest z glonami w postaci zielonych plan ale występują one tylko na Anubiasie, Microsorium i Cryptocorynach... Właściwie to na roślinach z szerokimi liścmi, bo pozostałe nie mają tego problemu: Hethernantherę paskowaną, Rotale, Mayaki, Lymnophille, Ludwigie, Valisnerie.
Jeśli chodzi o Cryptocoryny to jako jedyne nie wypuszczają od miesiąca nowych liści.
Gatunki z Ameryki rosną jak szalone.
-
malai
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Malai, nie napisałeś nic o wzbogaceniu tych podłoży. Co stanowi spodnią warstwę ? Wszelkiej maści krypto wymagają bardzo żyznych podłoży. Natomiast podłoża tzw aktywne, czyli Amazonia i pochodne owszem dostarczają składników odżywczych, ale tylko przez określony czas, kilku miesięcy. W dalszym okresie stanowią już bardziej funkcje złoża biologicznego i dekoracyjne. A i to zależy od ilości roślin, ich metabolizmu, podmian wody itd. Krótko, jeśli nie zastosowałeś, Power Sandu, glinki z Tropici, Ferropolu Jbl., Sery Depot, etc, etc. Będziesz miał permanentne problemy z roślinami czerpiącymi składniki głównie przez korzenie. Nawożenie słupa wody niczego tutaj nie zmieni. Do tego jeszcze weź pod uwagę, że część zwartek lepiej rośnie w wodzie bogatej w wapń.
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
05 mar 2009, 19:51
a
(#5)
Cześć
Na dole mam żwir zmieszany z JBL Aqua Basis ale tylko ok kilograma z 5 kg paczki..
Narazie dużych prolemów na szczęście nie ma, tylny plan się rozrasta, miałem nadzieję, że amazona i as starczą mi na ok roku a potem sobie zrobię nową aranżację, jak już będę wiedział jakich roślinek chce..
W nowym zbiorniku mogła by być ziemia zamiast tych rzeczy, które wymieniłeś na dno?
Co jest najlepsze dla różnych biotopów pod substrat?
Bo teraz chyba nie można wyjmować substratu, wsadzić ziemi/ któryś z wymienionych produktów i wsadzić substrat ponownie?
-
malai
●
Rewolucji nie chce Ci się przeprowadzać i słusznie. Właściwie to, jaką pojemność ma Twoje akwarium ? Wsypałeś kilogram, z pięciu AquaBasisa... I doszedłeś już chyba samodzielnie do pewnych wniosków. Większość podłoży, to podłoża uniwersalne oprócz typowo już dedykowanych, takich jak Malaya czy Africana. A właśnie, Twój zestaw roślin to prawdziwy mix biotopowy, a Amazonia i AS są tutaj na miejscu. "Ziemia", naturalnie, że mogłaby być, pod tą mieszanką A+AS, czego dowodem jest choćby akwarium Tusi ( w odpowiednim dziale), ale wówczas zmienia się całkowicie filozofia tego zbiornika. I co się z tym wiąże, Twoje podejście do tematu Low tech/ El Natural . A ta dziedzina wbrew pozorom, wcale nie jest łatwiejsza do opanowania, niż High Tech. Najprostsze rozwiązanie, jakie mógłbym tutaj zaproponować to kulki, bądź tabletki nawozowe w pobliże korzeni zwartek. Najlepsze są te , uformowane z gliny. Wiele firm ma je w swojej ofercie. Wystarczą na bardzo długi cykl życia akwarium. A zwartki, jak to zwartki, zgubią wszystkie liście, ale po pewnym czasie i tak wyrosną na piękne krzaki.
-

Robcio
●
18 kwi 2009, 22:50
hej
(#7)
Hej,
Akwarium mam 240litrów i masz chyba całkowitą rację z tym, że słabo u mnie pod warstwą substratów. Niedługo zakładam nowy zbiornik z oświetleniem 0,9W/litr brutto i zastanawiam się co by można było dać pod subtrat żeby było dobrze. Jest tyle możliwości, że po prostu nie wiem co wybrać..Napewno nie Power Sand bo za drogi
O jakiej glince z Tropici i ferropolu mówisz? Nie mogę tego znaleźć.. Chciałbym zrobić mieszankę wieloskładnikową.. trochę ziemi, glinki, laterytu, torfu i czegoś firmowego np tego JBLa co miałem albo czegos podobnego..
Czy ktoś może mi pomóc w ostatecznym ustaleniu składu podłoża?
Rośliny będą różne. Chciałbym, żeby bujnie rosły mi gatunki z różnych biotopów..
Zastanawiałem się nad zorganizowanie podłoża obszarami, czyli z przodu na cryptocoryny np ADA Malaya, tam gdzie Heteranthera Amazonia itp.. Tam gdzie glossostigma albo blyxa coś innego... jest to tez możliwe..
-
malai
●
Najbliżej chyba Ci będzie spojrzeć na ofertę sklepu roslinyakwariowe.pl ? Nie próbowałem mieszanki glinek z laterytem. Raczej zastosowałbym albo glinkę, albo lateryt.
-

Robcio
●
Powiązane tematy
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Witam, akwarium HT na ziemi, ma ponad miesiąc, bardzo ładnie wystartowało bez żadnych glonów, rośliny rosły bardzo szybko ale rotala nanjenshan i vietnam mają dziwne stożki wzrostu takie oklapnięte ja...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
Witam.
Jakie nawozy możecie polecić do akwarium 182l(90x45x45) : sole,EasyLife,AquaArt,Seachem,Karel Rataj,Ferka.
Chce założyć taki zbiornik i stąd moje pytanie,ponieważ chciałbym nawozić całą linią ...
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO.
Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II
Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Hej,
Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...
|
|