Osad na szybach - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Osad na szybach

Liczba wyświetleń: 2044·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
tomdiaz Salisbury, MD, USA

28 lut 2009, 00:59 Osad na szybach  (#1)  

Witam
Akwarium ma 6 tygodni, podłoże ada
Od jakiegoś czasu na szybach akwarium występuje szarawy osad co to możne być?
Jak najlepiej skierować wypływ wody z deszczowni na szybę tylna akwarium?

tomdiaz
Ranga: Początkujący

Miasto: Salisbury, MD, USA

ZaHoryzontem

28 lut 2009, 01:05   (#2)  

Na szybie biało-szarawy, a po usunięciu i wyjęciu z wody brązowy?
Jeśli tak, to mam to samo i przyłączam się do pytania, chociaż odkąd zacząłem podawać CO2 to są już tego tylko śladowe ilości i nie rośnie za szybko...

ZaHoryzontem

28 lut 2009, 13:54   (#3)  

Podmieniajcie wodę regularnie co tydzien po 30-40% a problem powinien sam zniknąć.

Plut3k

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_20230408_194048.jpg

Brązowy osad na roślinach

dodo2456 w Glony · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 49956
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...
Zdjęcie WhatsApp 2025-11-22 o 16.16.06_1d08fd48.jpg

Osad na roślinach

Kuba47 w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2911
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
20240826_184202.jpg

Zielenice - pył na szybach

Qwasir w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10077
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć. Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
IMG_2394.JPG

Glon lub inny osad do zidentyfikowania.

Teria_ w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5649
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy: Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
IMG_7923.JPG

Brązowy osad na ściankach akwarium

rybykrewetki_i_inne w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4552
Ostatnio po dodaniu roślin do akwarium, po 2 dniach zauważyłem brązowy osad na 1/3 wysokości akwarium. Jestem nowy w akwarystyce, więc nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc co mam z tym zrobić.
IMG_20220409_221515.jpg

Wieczny osad na szybie, piasku i kamieniach

Szamimami w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5118
Witajcie, mam akwarium 160l brutto. Na początku było mieszane kranowka z ro, ale w kranie GH=KH, więc przy podmiankach stosuję mineralizator GH+ one Plant. Ze 2 tygodnie temu wyniki (testy zoolek) b...
SmartSelect_20220405-223420_Aquarium%20Assistant.jpg

Brązowy osad na piasku i kamieniach.

Qubass w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6440
Akwarium założone 8.03.22 Akwarium postawione na kranówce. Od 2tygodni podmianka wody raz w tygodniu około 80l wody RO plus mineralizator. Swiece z moca 85% Hyperspot'em 8h plus 1h wschodu i 1h za...

Glon na szybach, nitki i sinice.

Igichatsu w Glony · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14431
Cześć, Po tytule pewnie pomyślicie "uuu, niezłe combo". Sytuacja w skrócie wygląda następująco, glon na szybach pojawia się po 3,4 dniach od podmiany, nitki prawie zwalczone (przyczyną był...

Rośliny maja brązowy osad na dolnych liściach

Neones w Glony · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 63225
Witam Chciał bym opisać mój problem jaki mnie dotknął z roślinami akwariowymi. Przykład Cabomby dolne liście są brązowe gdy przyjrzałem się dokładniej zobaczyłem ze jest to osad który dopada dolne li...

Glony na szybach akwarium - prośba o pomoc

lukasz88 w Glony · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 6910
Czesc, gory przepraszam za wydźwięk tego posta ale w Was ostatnia nadzieja.. czy ktos mi moze powiedzieć co to jest? Nie mam już siły naprawdę...po tygodniu jest znowu wysyp tego samego syfu Paramet...

Statystyki

Ten temat przegląda 452 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571025
 •  Liczba wątków: 48815
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 452 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.