Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Niebawem planuję start zbiornika 112 l.Jestem początkującym amatorem i żeby od początku nie przegrać walki z glonami ,oraz uniknąć jak największej ilości błędów postanowiłem poprosić o kilka rad.
Nie wiem czy to prawda ,ale czytałem ,że na start najlepiej kupić rośliny które szybko rosną ,a gdy parametry się ustabilizują wymienić na docelowe.Jednak z drugiej strony widzę że niektórzy od początku mają docelowe.W związku z tym mam pytanie:
Jakie rośliny kupić szybko rosnące oraz w jakiej ilości aby obsadzić zbiornik?
zbiornik-80x35xx40
oświetlenie 2x18+24 t5
podłoże-Aqua Substrat II+
CO2-butla 1,5 kg
filtracja -tetra tec 600 gąbka,wata,ceramika,keramzyt,węgiel
grzałka _100w lub 200w
Jest to mój pierwszy zbiornik,więc nie wiem czy podołam
Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!!!!!
-
Szymon11
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: SZCZECIN
ja kubełek bym wzioł wiekszy bo w swoim mam 700 i po pewnym czasie zwalnia ona sporo
a co do roslin to limophilia seseiofolia czy jakos tak u mnie bardzo szybko rosła wywłocznik cos plywajacego mozesz rzucic moczarke jakaś
-
batuch
●
Mam rozumieć, że filtra jeszcze nie kupiłeś  Tak jak napisano wyżej, przydałby się Tetra ex 700. Ale nie zauważyłem żeby się zapychał szybko, jak dla mnie jeden z lepszych filtrów na rynku, super sobie radzi w tym litrażu. Co do roślin, są różne opinie, czy dawać na sam początek docelowe, czy zaczynać od byle jakich, ale szybko rosnących. Osobiście stosuję od razu docelowe. Możesz zakupić Pistię, Moczarkę, Bacopy, Rogatki.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja jednak do startu użyłbym roślin szybko rosnących i tanich, natomiast docelowe według mnie najlepiej dawać do wody starej, jeśli masz znajomego, który ma rośliniaka i dobrze go prowadzi, to niech ci odstąpi połowę wody, jemu taka podmianka nie zaszkodzi a tobie bardzo pomoże...Również, gdyby udało ci się zakupiony filtr uruchomić na parę dni u znajomego... Takie posunięcie, przyśpieszy dojrzewanie, zbiornika, a także zminimalizuje wysyp sinic, glonów itp. cudów na kiju przy zakładaniu zbiornika... Co do roślin tak jak pisałem na początku, rośliny, bardziej wymagające np blyxa japonica, gdy ją kupisz od kogoś kto ją miał w ustabilizowanym zbiorniku, jest szansa, że w twoim nowo założonym akwa, się nie przyjmie, albo będzie wegetować, Poza tanie szybko rosnące rośliny, pomogą ci w wchłanianiu wszystkich paskudztw, rogatek, cabomba moczarka tak jak pisał artur_89, Ja bym pierwszy miesiąc pojechał na takich roślinach, poza tym u mnie rogatek z rośliny tymczasowej stał się docelową, z czasem bardzo mi się spodobał, i mam gdzieś to że większość mówi, że to chwast rosnący w oczach, ja tam mam czas by go przycinać, a uważam że to piękna roślina 
-
nazer
●
Dziękuję za odpowiedzi
Filtr już mam,a jeżeli będzie trzeba to kupię jeszcze jeden.Z wodą będzie problem,jedynie mógłbym wziąć ze sklepu akwarystycznego kilka litrów.Czy to jednak nie będzie ryzykowne i czy te kilka litrów wystarczy?Dodatkowo planuje dać bactozym pod podłoże oraz CYCLE do filtra,O szybko rosnących roślinkach napisaliście ,ale zupełnie nie mam pojęcia ile na 100l kupić sztuk roślin.20,30?zakładając że są to młodziutkie roślinki jak większość sklepów sprzedaje.
Jeszcze raz Wielkie dzięki 
-
Szymon11
●
- Miasto: SZCZECIN
No, woda ze sklepu zoologicznego to raczej nie bardzo, za duże ryzyko... Co do ilości to zasady mówią by obsadzać zbiornik w 70% roślinnością... ja bym tak 50% obsadził najtańszymi szybko rosnącymi łodygowcami, moczarka, cabomba, rogatek... potrzymał z miesiąc aż zbiornik się ustabilizuje, później testy, i jeśli woda będzie OK wtedy możesz zacząć dekorować 
-
nazer
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Cześć,
Podsyłam poniżej garść informacji nowo wystartowanego baniaka z prośbą o pomoc/porady:
Zbiornik 100x40x40
Podłoże to AF Natural Substrate ok. 2 cm, przysypany AF Lava Soil. Do tego trochę piask...
Witam.
Wystartowałem wczoraj akwarium 112L na podłożu aktywnym contrsoil. Jako że to moje pierwsze akwarium na podłożu aktywnym to potrzebuje pomocy w starcie i w rozpoczęciu nawożenia... Światło mam ...
Cześć,
przedstawiam swój pierwszy zbiornik po wielu latach przerwy:
Litraż(rozmiar): 50x30x40 60L
Oświetlenie: Aqualed SMD 5630 50cm
Filtracja: Filtr Kaskadowy HBl-701 Gąbka, węgiel, BioCeramika
Naw...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Część
Może głupie pytanie ale skąd bierzecie wodę destylowaną na start akwarium?
Kupujecie czy jakoś zbieracie z własnego filtra RO?
Będę startował z 240 litrami i się zastanawiam skąd wziąć tyle...
|
|