Restart, prosze o szybka pomoc. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart, prosze o szybka pomoc.

Liczba wyświetleń: 1969·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
kadek05 Siedlce
Dzisiaj zauwazylem ze moje akwarium jest nieszczele. Przerazil mnie fakt restartu no ale niestety jest konieczne... akwarium bylo zalozone na poczatku stycznia. A i tak dorobilem sie powaznej ilosci glonow. W chwili obecnej akwarium jest przeniesione do lazienki i tam zostanie do czasu restartu. Teraz prosze o porady co do samego restartu. Zaczynac wszystko od nowa?
Akwarium bylo zalozona na podstawie ziemi ogrodowej i w zwiazku z tym ten restart bedzie jeszcze trudniejszy... Mam zamiar podloze oddzilic od ziemi i je wygotowac. Nastepnie rosliniki ktore sa bardzo zaatakowane przez glony usnac, a te ktore niesa bardzo nimi pokryte wykapac w roztworze wody z sokiem cytrynowym(jakie proporcje?). Szkola dokladnie wymyc i pozniej dzialac z sylikonem.
Co Wy na to? Czy moje myslenie jest bledne? prosze o szybka odpowiedz bo wiekszosc czynnosci bedzie dzialo sie jutro...

kadek05
Ranga: Początkujący

Miasto: Siedlce

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

22 lut 2009, 23:09   (#2)  

Dzisiaj zauwazylem ze moje akwarium jest nieszczele

Współczuję. Dwa razy przeżyłem ten dramat, w tym jeden raz sprawa była gwałtowna i z ofiarami w ludziach.

Pytania pomocnicze:
1. Jak duże jest to akwarium?
2. Czy podłoże jest nadal w zbiorniku? Czy może oddzieliłeś już ziemię od żwiru?
3. Czy rośliny mają wolne od glonów szczyty? Co to za glony?

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

kadek05 Siedlce

22 lut 2009, 23:19   (#3)  

wiec tak:
1.akwarium nie jest duze 36l
2.tak, podloze jest nadal w zbiorniku. Zlalem wode do stanu 5cm i w takim stanie przenioslem do lazienki. tam dolalem do okolo 3/4 wysokosci i akwarium tak przebywa.
3.Wydaje mi sie,ze tak. Choc z drugiej stony jakies zaczatki glonow pewnie sie tam znajduja. Najczystrze sa koncowki 1-2cm. Te glony to chyba nitki. Na niektorych roslinach jest ichpelno... jak i na scianach...

kadek05

22 lut 2009, 23:30   (#4)  

1.akwarium nie jest duze 36l
2.tak, podloze jest nadal w zbiorniku. Zlalem wode do stanu 5cm i w takim stanie przenioslem do lazienki. tam dolalem do okolo 3/4 wysokosci i akwarium tak przebywa.

Z tych dwóch zdań wnioskuję, że przeciek pojawił się w górnych partiach spoiny. W takim wypadku nic nie stoi na przeszkodzie, aby naprawy dokonać na działającym zbiorniku. Może być w łazience, jeśli tam wolisz. Opuszczasz poziom wody, aby odsłonić szczelinę. Starannie oczyszczasz i odtłuszczasz miejsce przecieku - nie może być mokre, a substancje, którymi czyścisz (alkohol) nie mogą się dostać do wody. Następnie maskujesz ten region taśmą, aby nie upaprać wszystkiego silikonem i nakładasz spoinę. Wygładzasz spoinę namydlonym palcem, odrywasz taśmy i czekasz przynajmniej dwie doby (sprawdź na opakowaniu silikonu ile schnie, przeważnie 1mm/dobę). Następnie czyścisz starannie miejsce klejenia i dopełniasz akwarium wodą. Jeśli nie cieknie, to spuszczasz znowu do poziomu 5cm i przenosisz do pokoju.

Co o tym sądzisz? Przy zachowaniu spokoju, cierpliwości i staranności to jest jak najbardziej do wykonania, a nie zrujnujesz przy okazji aranżacji i nie przerwiesz procesu dojrzewania podłoża (w akwariach z ziemią trwa on długo).

Kadazan

kadek05 Siedlce

22 lut 2009, 23:36   (#5)  

otoz nie. Wyciek jest najprawdopodobniej pod warstwa podloza. Przenioslem je do lazienki bo tam moze spokojnie sie saczyc. Wyciek jest niewielki,wiec do jutra nic sie nie stanie. a w miejscu w ktorym docelowo stalo akwarium szafka zaczela juz puchnac. Chcialbym pozbyc sie glonow...

kadek05

22 lut 2009, 23:49   (#6)  

To zmienia postać rzeczy. Miejmy nadzieję, że szpara nie będzie się poszerzać i akwarium dotrwa do jutra.

Przeciętna spoina schnie 4 dni. Biorąc to pod uwagę, oraz rozmiary samego akwarium, które nie są duże, sugerowałbym zakup nowego zbiornika o tym samym rozmiarze. Koszt niewielki, a niezawodność chyba mimo wszystko większa. Wówczas to akwarium, które się rozszczelniło możesz oddać na gwarancji (chyba wszyscy producenci dają rok na szczelność - swoją drogą to żenująco mało). No chyba, że kleiłeś sam! Jak wróci z naprawy / wymiany będziesz miał kwarantannę lub bliźniaczy baniak.

Co do restartu. Możesz spróbować zebrać wierzchnią warstwę żwiru, odmulając przy okazji. Ściągnij ile się da dochodząc do ziemi. Ziemię wyciągnij i odsącz w ręczniku lub szmacie ze zbędnej wody - tak, jakbyś wyciskał twaróg domowej roboty. Przełóż do nowego akwarium i rozprowadź jak zawsze na dnie. Żwir zanieczyszczony ziemią usuń całkowicie. Odmulony żwir z poprzedniej aranżacji wymieszaj z odpowiednią ilością świeżego i przykryj ziemię.

Co do roślin - delikatne gatunki mogą nie znieść kąpieli w kwasku, więc wiele zależy od tego jakie to są roślinki. Sprawdź na pojedynczych listkach. Zachowaj najmniej zainfekowane części (szczytowe) i posadź w nowym akwarium. Stosuj łagodne, naturalne środki antyglonowe, takie jak zielona herbata lub szyszki olchy.

Nie wiem ile wody zachowałeś, ale użyj ile się da. Mam nadzieję, że nie popełniłeś błędu wyłączenia filtra!

To moje rady, myślę, że inni forowicze mogą doradzić coś innego.

Kadazan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mocho Tarnów

23 lut 2009, 13:03   (#7)  

...Wygładzasz spoinę namydlonym palcem...

namydlonym palcem (jak proponuje Kadazan) nigdy nie próbowałem ale z doświadczenia wiem, że bardzo dobrze spisuje się paluch namoczony w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyć (ludwik, etc.). to sposób zawodowych fliziarzy na takie drobne poprawki :D polecam wypróbować! oczywiście przy najbliższej okazji sam wypróbuje mydło dla porównania

pozdrawiam
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tarnów

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4370
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1447750
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743759
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209639
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19920
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
73ce8a47-11f1-4867-a81c-e58bcce100c7.jpg

Pomoc w diagnozie choroby(?)

Wojciech S w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1376
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku. Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3159
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
20251108_203757.jpg

72l pilna pomoc - ugięcie szafki

Kuba47 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3726
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1747
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2269
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Statystyki

Ten temat przegląda 399 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 399 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.