czy urośnie mi trawka brazylijska?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam wszystkich..chciałbym opisac swój zbironiczek i zapytac czy pójdą mi nastepujące roslinki.. 112l dwie śwetlówki 18w ARCADIA WATER FRESH,podłoże SERAFLORENETTE pokryte ciemnym żwirem dosc duze kamyki (nie wiem czy to nie błąd),zestaw CO2,nawóz Planta gainer classic..dodam iż akwarium jest w trakcie dojrzewania ale oczywiscie roslinki juz sa w nim: anumbiasy,mikrozorium,różnego rodzaju mchy i wspomniana trawka brazylijska,jeszcze mam jedna trawke z rodzaju chodników (znaczy co powstaje z nich chodnik)niestety nie znam nazwy ale chciałbym sie dowiedziec czy to wszystko urosnie?? dzięki za odp
-
adamadam
●
- Ranga: Początkujący
Obawiam się, że podawanie CO2 przy tak małej ilości światła mija się chyba z celem... Sprawdź w bazie roślin jakie wymagania swietlne mają poszczególne gatunki.
-

Lidu1
●
- Miasto: Radzymin
Co to za zestaw CO2? Do takiego baniaka raczej tylko butla wysokociśnieniowa ma sens. Myślę, że głównym problemem dla Lilaleopsisa (bo chyba o niego chodzi) będzie zbyt duża granulacja podłoża. Tego typu rośliny preferują drobny żwir. Jeżeli masz odbłyśniki, światła powinno wystarczyć bo wbrew pozorom nie jest to roślina zbyt światłolubna.
-
Anonim 1811
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Lidu1 napisał(a):Obawiam się, że podawanie CO2 przy tak małej ilości światła mija się chyba z celem... Sprawdź w bazie roślin jakie wymagania swietlne mają poszczególne gatunki.
W innym temacie już mówili, że to mit, że poniżej pewnego poziomu światła CO2 jest niepotrzebne.
Hoduję Lilaeopsis ("trawkę brazylijską") już ze dwa lata (z krótkimi przerwami) i popieram to, co mówił chester - w 3-5 mm bazalcie roślina strasznie wolno rosła, w drobniejszym żwirku kwarcowym i piasku za to bardzo ładnie się rozrastała. W miejscach zacienionych wypuszczała bardzo długie liście (spokojnie z 15 cm).
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
tak cały zestaw co2 czyli butla 0,5kg i reduktor,dyfuzor itd,chciałbym również sie dowiedziec czemu mikrozorium liscie robią sie brązowe(mysle że to przez oswietlenie i dlatego juz w drodze jest oswietlenie 2x18 i 2x24 mysle że na tym wiekszosc roslin urosnie)
-
adamadam
●
w ogóle bardzo proszę o rade czy AQUA ART classic tylko wlewac przy podmianach wody? i kiedy wlewac AQUA ART FERRO+
??
-
adamadam
●
Lilaeopsis to generalnie bardzo wybredna roslina i w niektorych akwariach po prostu nie chce rosnac (trzeba sprobowac).
p.s. Ja uwazam, ze podawanie CO2 nawet przy slabym swietle jest korzystne dla wzrostu roslin
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
teraz pojawił mi sie temat GLONY hehhe ..czy to przez to że nawoziłem a za słabe światło było i skorzystały tylko na tym glony(brązowy meszek i nitki na lisciach roslin)?? jak je zwalczyc???
-
adamadam
●
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
|