Ciekawa fotorelacja ze sklepów w HK.Ciekawostką jest sklep Dave'a Chow i wspaniałe prace z udziałem najlepszych akwarystów w Hong Kongu.
Jest również hardcape Clifa Hui'a,który to szykuję tą prace na tegoroczne IAPLC.(tak przynajmniej wywnioskowałem z wpisów)
Serdecznie zapraszam http://www.aquaticquotient.com/forum/sh ... hp?t=51725
Taa sposób przechowywania ryb mnie nie przekonuje, a sklepy fajne, Najbardziej mi sie podoba fotka gdy to Cliff Hui stoi w swoim sklepie przy półce z nagrodami. No i akwaria ze sklepu Cliffa tez ciekawe.
Fajne aranżacje. Zwycięzca IAPLC robi wrażenie na tej fotce. Zachwyt, że jeszcze istnieje Bardzo podoba mi się też to akwarium ze ścieżką. Piękna głębia.
Rozbawił mnie też jesiotr w worku podpisany jako "rare fish"
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<< Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
1. Kompozycje roślinne absolutnie fenomenalne. Fajnie zobaczyć tyle pięknych prac na własne oczy i to w jednym miejscu.
2. Sposób traktowania ryb hańbiący i naganny. Potwierdza się brzydka prawda, że dla niektórych "aquascaperów" liczy się wygląd zbiornika do fotki finałowej. Dobro zwierząt jest na szarym końcu. Wstyd.
3. Dumą napawa mnie widok filtrów AquaEl na ostanim zdjęciu na pierwszej stronie. Przyjrzyjcie się dobrze - zobaczycie dobrze znane kaskady
Akwaria piękne, ale tak jak napisano wyżej traktowanie ryb woła o pomstę do nieba, tak jak u nas wiszę sztuczne roślinki w woreczkach tak u nich wiszą ryby
Azjaci od lat, w ten sposób traktują zwierzęta. Popatrzcie na twory w rodzaju "pielęgnic papuzich", czy przezroczki indyjskie w szczepionymi barwnikami fluorescencyjnymi w rdzeń kręgowy. Tak, tak, jeszcze nie tak dawno straszyły na giełdach akwarystycznych. Zresztą przykłady można by mnożyć w nieskończoność. A wiecie dlaczego w Chinach, na prowincji, koty są przykute do łańcucha ?... A Aquaela, można także zobaczyć w sklepach u Wuja Sama.
Zamierzam odwiedzic Azje za rok wiec wpadne w tamte miejsca aby popelnic potem mentalne harakiri dolujac jak swiat jest rozny i co mozna zrobic z odrobina wody i skalek. Niezla kolekcja nagrod. Tez takie kiedys bede mial Od poczatku. Torebki z roslinkami pierwszy raz widzialem w USA. Dziwne ale chyba skuteczne bo w wielu miejscach w ten sposob sie sprzedaje. Moze ktos wie jaka jest roznica? Chyba zadna tyle ze sa lepiej wyeksponowane i nie ma syfu jak w akwariach. W wielu sklepach z zbiornikami na rosliny do sprzedazy widzialem straszne osady i glony. W torebce tego nie ma.
Fajnie jest zobaczyc zwycieskie prace na zywo. Myslalem, ze ktos ma te akwaria w domu a tu prosze. W sklepie jak na Mlynskiej Wielkie te zbiorniki. Bardzo podoba mi sie aranzacja ze sciezka. Ladnie polaczone mchy z lodygowcami. Piekne.
Kolejny szok to zbiornik rozpoczynajacy "kariere" z masywnymi skalami. Ich wielkosc i ksztalt sa niesamowite. Jak to przytargac do takiego sklepu a potem wlozyc do szkla? Dzwigiem czy jak? Jak pozniej to urzadzic? Powiazac mchy?
Post nr7.
Torebki z roslinami wygladaj jak z plastikami w srodku. Po drugie zwycieska praca jest widoczna z ulicy. Swietna reklama. Nie maja problemow z glonami? Moze mi ktos powiedziec badz udostepnic tutorial jak wiaze sie mchy do takich skal? Ja jak to robie przewiazuje cala skale/kamien od gory do dolu. Przy takich kamlotach to jest chyba niemozliwe. Klipsy, spinacze czy jak? Aranzacja na 5 zdjeciu chyba jest kontynuacja pomyslu z zeszlego roku. Foto nr 6. Czy mi sie wydaje czy moze jest to rodzaj jakiegos dyfuzora czy filtracja podzwirowa?
Kolejna rzecz. Mozna kupic sobie gotowe korzenie z mchami. Ladna cena Ale jak widac na wszystkim mozna zrobic pieniadze jak tylko sie chce. Fajny pomysl.
Na kolejnym zdjeciu widze, ze nie tylko ja mam poligon doswiadczalny do aranzu. Taka makieta naprawde pomaga. Przy ostatnim aranzu postapilem w podobny sposob i wierzcie mi, ze latwiej jest pozniej cos stworzyc. Robi sie zdjecia i widac jak to wszystko sie prezentuje i ma czas na zmiany, przemyslenia.
Post 11. Ryby.
O ku.... chcialoby sie krzyknac. Zolwie w tej misce sa pod ochrona! Takowe plywaja w dublinskim sklepie zoo. Wykladaja niesamowicie i niebezpiecznie. Roslinki w torebkach rozumiem ale ryby? Moze jest tak ze schodza na pniu? Ale ile one czekaja na nowego wlasciciela? Jesiotr w roslinnym tego jeszcze nie widzialem. Chyba tez sobie takiego sprawie i bede mial na sniadanie kawior i szampana Walentynka sie ucieszy To co tam widac to jaks masakra. A my w jednym temacie mamy dylematy czy to humanitarne trzymac ryby w akwarium. Jaki ten swiat popier... Tam to jest rzeznia! Chyba ze czesc tych rybek idzie na sushi Ogolnie wygladaja te sklepy jak na stadionie X-lecia. Chce tam pojechac zeby zobaczyc to na wlasne oczy i przywiezc troche roslin....
Polecam również inne topiki z tego działu.Można zobaczyć różnorodność azjatyckich sklepów.Chris tobie polecam temat : China Aquatic Scene - Hong Kong ,gdyż można zobaczyć tam mapkę najlepszych sklepów akwarystycznych w HK.
Osobiście zazdroszczę wycieczki,jaką planujesz w przyszłym roku-liczę na obszerną fotorelacje Ja mam w planach wycieczkę do Nature Aquarium Galeryy w Niigacie -niestety jeszcze nie w tym oraz następnym roku Przymierzam się na 2011,bądz 12
Odpowiedz jest prosta..po co inwestowac miejsce i pieniadze w regal z akwariami na ryby...potem przeznaczac pracownika na jego regularna pielegnacje i konserwacje osprzetu, do tego wydatki na prad (filtry + grzalki)...pewnie zaoszczedzona kwote wpompowali w skaly
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Gdzieś tam na tym forum wyczytałem, że te worki to niby przepuszczają powietrze, ale jakoś nie jestem przekonany Chociaż kto wie...
Nagromadzenie sklepów imponujące, wygląda to zupełnie inaczej niż u nas. Chętnie bym to kiedyś zobaczył na żywo. Co nie zmienia faktu, że wolę kameralny sklep niedaleko domu, gdzie zawsze można na spokojnie pogadać.
Swoją drogą nawet na zdjęciach widać, że Azja to jest jednak inny świat...
Azja to zupełnie inny świat. Mieszkałem tam jakiś czas (ale nie w HK) i widziałem kilka sklepów akwarystycznych. Nie były takie jak na zdjęciach, ale traktowanie zwierząt było podobne. Dla nich to tylko towar, jak każdy inny. A że klienci też, nie przywiązują do tego takiej wagi, jak w Europie, to nawet nie udają, że dobrze je traktują.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć...
labeo w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3303
Czy ktoś ma jakiś namiar na porządny sklep/hurtownie gdzie przez internet można kupić częsci składowe do t5 t8 hqi oraz świetlówki tld philipsa?
Dzięki
Statystyki
Ten temat przegląda 481 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 480 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej