co dokupic z nawozow (czystej chemii) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

co dokupic z nawozow (czystej chemii)

Liczba wyświetleń: 2126·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
co warto sobie jeszcze kupic?? do zbiornika?? bo teraz mam tak:

1) 160L na aqua gruncie i żwirku
2) 2x100 W HQI oddalone o okolo 20 cm nad woda

3) CO2 narazie "Bimbrownia" bo czekam na zestaw jedzie do mnie z Niemiec (przyjedzie razem z kolega) czyli za 1,5 miecha

4) Woda RO

5) Filtr Kaskada + Eheim professional 2227A

6) Nawozy:
- Planta Gainer Micro i Macro elementy oraz Planta Gainer Ferro+ Pro
* tu dochodzi pytanie : co dokupić z czystej chemii ?? znalazłem kolesia (a dokładniej dostałem info od użytkownika Majszczur. )co sprzedając nawozy w czystej postaci na allegro a o to link:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2849431

napewno kupie potas ale co jeszcze by zbiornik pięknie się rozwijał??

7) duzo krewetek:) a teraz dużo roślinek dzięki Majszczur.

orgis

Piotr Baszucki Nowa Ruda

15 lut 2009, 17:24   (#2)  

Oprócz CO2 raczej nic nie bedzie Ci potrzebne. Ja bym dal troche wyzej lampe HQI nad woda. Napisz jakasz masz lampe..moc jest dosyc nietypowa.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Majszczur Wa-wa

21 lut 2009, 00:17   (#3)  

Witaj :) ładnie wyszło, gęściutko, książkowo... pewnie z 70% dna udało się obsadzić :wink: z taką masą wyjściową nie powinienieś mieć problemów z ustabilizowaniem zbiornika... a te rybcie nie za szybko? No chyba że miałeś dojrzałą wodę ze starego akwarium?
Skoro zdecydowałeś się na konkretną gotową linię nawozową makro i mikro to raczej dodatkowa chemia nie będzie Ci potrzebna. Co innego gdybyś chciał sam komponować nawozy ZAMIAST tych kompletnych. Ewentualnie jak zobaczysz na roślinach objawy niedoborów konkretnych pierwiastków. Ale z pewnością spece od nawożenia powiedzą Ci, że dokarmianie kompleksowe jest najlepsze, bo często brak jednego pierwiastka pociąga za sobą braki innego.
Będę śledzić rozwój baniaczka, powodzenia :D
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl
Obrazek Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram

Majszczur
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wa-wa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 lut 2009, 00:29   (#4)  

woda była już dojrzała bo raz odstała już wcześniej a jeszcze przelałem z innego zbiornika ale walczę od tygodnia z krasnorostami... twardość wody już zrzuciłem do 6-7 i PH 6.3 ale nadal lipa i czekam co dalej będzie się działo bo nie chce ładować chemii.... znacie może jakąś skuteczną metodę na krasnorosty???

orgis

Majszczur Wa-wa

21 lut 2009, 11:12   (#5)  

orgis napisał(a):... znacie może jakąś skuteczną metodę na krasnorosty???

regularne spore podmiany, podmiany i jeszcze raz podmiany plus smakosze tych glonów :wink:

Są dwa rodzaje krasnorostów, pierwsze to te z rodzaju Rhodomphyceae takie zielonkawe lub brązowawe pędzelki ,które wystepują nie tylko na roślinach, ale też na kamieniach, dekoracjach. Drugie to krasnorosty z rodzaju Compsopogon w formie nitkowatych tworów wrstających w liście.
Pierwsze uwielbiają ruch wody, więc w miarę możliwości zmniejsz przepływ wody w filtrze, albo tak ustaw wylot, żeby nie powodował mocnego prądu.
Drugie są przysmakiem ryb i ślimaków glonożernych oraz amano. Świetnie radzą sobie z nimi kosiarki, ale z racji późniejszych gabarytów nie każdy chce kupować te rybki (tym bardziej że to ryba stadna). Ile się da usuń ręcznie, wytnij porażone liście, to osłabi glony i z takimi powinny dać sobie radę amano, a tych masz dużo - to Twoja mocna broń w tej walce :wink: tylko ich nie dokarmiaj !

Czy w poprzednim baniaku, z którego pozyskałeś dojrzałą wodę nie było przypadkiem krasnorostów... żródłem infekcji może być także woda z woreczków z żywym pokarmem... no i oczywiście zainfekowane rośliny :wink: ale mnie na szczęście ominęła ta plaga

Aha i pytanie zasadnicze - jak długo świecisz?
Masz sporo światełka, jeśli nie ograniczasz czasu świecenia na początku to aż prosisz się o glony :wink: ... zaczynamy od 4-5godzin i z każdym następnym tygodniem dodajemy 1 godzinę. To z reguły pozwala wygrać roślinom w wyscigu z glonami.
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl

Majszczur

21 lut 2009, 12:58   (#6)  

w poprzednim zbiorniku miałem kiedysss krasnorosty.... ale przez długi okres czasu miałem już spokój z nimi.... częsta podmiana wody to znaczy??? jak częsta??? podmieniam wodę raz w tygodniu...około 1/3 baniaczka. czyli około 50 L. na wode RO co do amano to mam ich duzooo:) obecnie ponad 15-20 sztuk :) <bardzoo mi się podobają te krewetki> o jakich ślimakach glonozernych mówisz?? bo zawsze starałem się tępić ślimaki a ampularie nie chciały mi za bardzo żyć może za miękka woda tego już nie wiem ... jak w końcu się zdenerwuje do wsadzę do zbiornika preparat tetry (algistop) ale poniszczy mi to rośliny wiec nie chce.
mówiłaś by nie dokarmiać ryb?? to znaczy nie dawać im w ogóle jedzenia. tak?

orgis

Majszczur Wa-wa

21 lut 2009, 14:32   (#7)  

To dobrze podmieniasz, ale... ktoś kiedyś powiedział, że nie ma czegoś takiego jak zbyt duża/częsta podmiana wody :wink:
Jak zajdzie taka potrzeba to podmieniaj nawet co 2 dni 50%, ale to w wypadku rzeczywistej inwazji (wrzuć fotkę makro jak to w rzeczywistości u Ciebie wygląda, bo może nie jest tak źle)

Ja nie karmiłam ryb W OGÓLE przez pierwsze 2 tygodnie po wpuszczeniu i dały radę :oops: ... ale ja wpuszczałam pierwsze rybcie dopiero w trzecim tygodniu od startu (świeciłam wtedy 6 godzin na dobę). U mnie pojedynczymi glonami zajęła się z natychmiastowym skutkiem molinezja ostrousta, otoski i kosiarki. No i oczywiście krewecie.
Żadna ryba jeszcze nie zdechła z głodu... z przejedzenia a i owszem :wink:

Ale z tym niekarmieniem to miałam na myśli raczej niedokarmianie krewetek... na spirulinkę czy banany przyjdzie czas później. One doskonale wyżywią się tym co da im natura w zbiorniku.

Ślimaki glonożerne o których myślę to przede wszystkim różne odmiany Neritina sp. i Clithon diadema. One nie rozmnażają się w słodkiej wodzie, więc plaga Ci nie grozi :wink: Ale wg mnie krewetki amano i otoski to najlepsze kombajny na glony.

I niech Cię ręka boska broni przed laniem jakiejkolwiek chemii !
Nie ma środka na glony, który byłby obojętny dla roślin, a i ich skuteczność na dłuższą metę jest dyskusyjna. Pokonaj glony... cierpliwością :wink:

Co z tym światłem? Ograniczasz?

Majszczur

21 lut 2009, 15:10   (#8)  

co do ograniczenia światła to ok ograniczam od dziś.
ok chemii lać nie będę. obiecuje :)
czyli na razie będę podmieniać wodę mniej więcej co 3-4 dni 50 % na wodę osmotyczną.
co do zdjęcia to zrobię dziś wieczorem bo teraz robię akcje PP(porządny porządek).

co do tej plagi o której mówiłaś to już raz ostatnio robiłem ostrą przecinkę zakażonych roślin. wiec obecne zdjęcie zarazy nie będzie do końca określało skali zarażenia.

orgis

Anonim 1811

22 lut 2009, 13:12   (#9)  

Pamiętaj, żeby osmozę mineralizować albo mieszać pół na pół z kranówką, bo inaczej zagłodzisz rośliny.

Anonim 1811

22 lut 2009, 16:24   (#10)  

chester napisał(a):Pamiętaj, żeby osmozę mineralizować albo mieszać pół na pół z kranówką, bo inaczej zagłodzisz rośliny.

Wiem spokojnie :) jestem tego świadomy dużo czasu poświeciłem kiedyś na lekture nim kupiłem filtr RO :)!

orgis

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4029
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6279
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3593
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3593
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21523
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2389
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5310
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Pomiary chemii wody minifotometrami Hanna

piksel123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3639
Dzień dobry!. Witam serdecznie Forumowiczów po długiej przerwie!. Mam pytanie do Was, tych którzy wykonują pomiary tymi miernikami, a zwłaszcza do tych, którzy mają już większe doświadczenie. Przechod...

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20309
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Czas reakcji na podawanie nawozów

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2156
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd. Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...

Statystyki

Ten temat przegląda 873 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 873 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.