112l - Bartłomiej Kieres - na ziemi - początek (09.02.2009) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

112l - Bartłomiej Kieres - na ziemi - początek (09.02.2009)

Liczba wyświetleń: 8098·Odpowiedzi: 15
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Wymiary zbiornika:
80x35x40 (dł. szer. wys.) proste

Oświetlenie:
świetlówki 4x18W T8 - licząc od tyłu - P. Master TLD 965 deLuxe, P. Aquarelle, P. Master TLD 965 deLuxe, S. GroLux

Filtracja:
Filtr kubełkowy Atman CF800. Pojemność kubła 9L, 3 kosze na wkłady filtracyjne wypełnione od dołu - pasek gąbki, reszta kosza - ceramika, środkowy cały - ceramika
(w sumie grubo ponad pół kilo), górny - gąbka i wata filtracyjna.
Filtr bardzo ładnie wykonany, cichy i bardzo skuteczny, posiada pompę zalewową.
Obrazek

Ogrzewanie:
Grzałka Weipro z termostatem - 150W

Dodatkowe wyposażenie:
Butla wysokociśnieniowa CO2 2,5kg z reduktorem, zaworem precyzyjnym itd.
Obrazek

Nawożenie:
CO2 - 1 bąbelek na sekundę. Innych na razie brak

Dekoracje:
Korzeń dębowy
Tło - czarny brystol

Podłoże:
Ziemia dla roślin wodnych Hartmann - warstwa 2,5cm, na to żwirek kwarcowy o granulacji 2 - 3 mm, warstwa 3 - 6cm

Obsada:
Na razie brak, nie licząc narybku gupika endlera - szt 1 (zaplątał się jak kolega dawał mi trochę wody i starą gąbkę od filtra abym sobie zaszczepił zbiornik. Jak zauważyłem jego obecność w słoiku, było za późno żeby oddać, ale na razie ma się dobrze)

Roślinność:
Alternanthera Lilacina
Lilaeopsis novae - zelandiae
Cryptocoryne wendtii Tropica
Eustralis stellata
Rotala rotundifolia
Bacopa caroliniana
Alternanthera Rosaefolia
Egeria densa
Ammania gracilis
Echindorus amazonicus
Hygrophilia guyanensis
Vallisneria Corkserw
Lobelia cardinalis
Sagittaria subulata
Echinodorus Jan Harbich

Parametry wody:
pH - 6,6
TwW - 4
TwO - 11

Wiek zbiornika - 3 dni

Obrazek

Obrazek

Roślinki ładnie bąbelkują, a po podłączeniu CO2, oszalały po prostu :D
Żabienica i Bacopa schowane za korzeniem, ale pewnie za jakiś czas się pokarzą :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz parę pytań:
Dziś zauważyłem troszkę glona na korzeniu. Mam nadzieję że minie jak roślinki się rozruszają.

Czy nie mam za niskiej TwW?(4) Dawkowałem CO2- 1 bąbel co ok 2 sek i pH spadło mi do 6,6

Dziś podkręciłem do 1 bąbla na sekundę i zauważyłem o wiele intensywniejsze bąbelkowanie u roślin (wszystkie aż kipią), ale czy za bardzo nie zjedzie mi pH? Może zwiększyć TwW?

Oświetlenie - 8 - 9 godz na dobę od godziny 13. Na razie wystarczy? ewentualnie po ilu dniach zwiększyć to 11 - 12h?

jankes82
Ranga: Poznaje temat

13 lut 2009, 11:33   (#2)  

Co do oświetlenia do za długo świecisz powinieneś zacząć od ok 4-5 godzin i co tydzień zwiększać o 1h. Dlatego na korzeniu mógł pojawić ci się glon...Co do parametrów wody. prócz ph i co2 innych nie mierzę... u mnie rośnie wszystko git, możesz prócz co2 podawać potas... innych nawozów na razie nie...akwa zapowiada się świetnie, czekać aż się rośliny rozrosną :) jaką obsadę zamierzasz tam mieć??

nazer

13 lut 2009, 12:47   (#3)  

Fantom czerwony - 17szt, 7 otosków, parkę pielęgniczek żółtych

jankes82

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
andrzejkowac Bydgoszcz

13 lut 2009, 13:45   (#4)  

Ta butla powinna stać bardziej stabilnie na podstawce nap z rury PCV lub w obejmie przymocowana do szafki takie trzymanie naraża ją na przewrócenie i w konsekwencji na uszkodzenie reduktora lub zaworu.

andrzejkowac
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

13 lut 2009, 20:00   (#5)  

Wiem wiem, przez weekend zrobię podstawkę.

Dziś zrobiłem kolejne pomiary.

Akwarium w 4 dniu funkcjonowania:

pH 6,6 po całodobowym podawaniu CO2
TwW - 5
TwO - 13

NO2 - 0,05 mg/l
NO3 - 20 mg/l

Akwarium pierwszego dnia po zalaniu, zostało zaszczepione wodą po czyszczeniu gąbki z dojrzałego zbiornika.

Teraz pytanko:

Czy ten czerwony liść u roślinki Echinodorus Jan Harbich świadczy o jakiejś chorobie czy może niedoborze jakiegoś pierwiastka (żelazo, potas itp)
Obrazek

I co to za roślina, widoczna na zdjęciu?
Obrazek

Rosła prosto a teraz widać jak kładzie się na podłoże, wszystko z nią ok?

Pojawiły się się pierwsze nitki ok 2 cm na 3 listkach Eustralis stellata i troszkę na korzeniu. Wyłączyłem całkiem światło dziś. Jutro planuję poświecić 4 godz, w niedzielę 5 godzin, a w poniedziałek 6 i będę od wtorku zwiększał co 15 min aż dojdę do 10 - 12 godz. Dobry plan?

Kiedy zacząć nawożenie potasem/magnezem/żelazem? od razu czy odczekać z 3 tygodnie?

Woda w baniaku jest mieszana w stosunku - 40% kranex do 60%RO

jankes82

14 lut 2009, 09:54   (#6)  

Tak jak pisałem potas możesz lać od samego startu, zmniejsz czas świecenia, bo możesz mieć dużo poważniejszy atak glonów... świecenie zaczyna się od 5 godzin jak pisałem....nawozy możesz zacząć lać po ok miesiącu ale bardzo ostrożnie, zasada mówi że ok. 1/3 dawki zalecanej przez producenta...

nazer

promieniowanie Szczecin

14 lut 2009, 12:50   (#7)  

nazer napisał(a):Tak jak pisałem potas możesz lać od samego startu, zmniejsz czas świecenia, bo możesz mieć dużo poważniejszy atak glonów... świecenie zaczyna się od 5 godzin jak pisałem....nawozy możesz zacząć lać po ok miesiącu ale bardzo ostrożnie, zasada mówi że ok. 1/3 dawki zalecanej przez producenta...

Przepraszam że wtrącę, ale jestem w podobnej startowej sytuacji (tydz. po) i powoli przekonuję się do nawożenia potasem. Piszecie że to nieszkodliwe (glony), ale czy na pewno, gwarancja że np. nie przysłuży się to krasnorostom (K2SO4)?

promieniowanie
Ranga: Początkujący

Miasto: Szczecin

14 lut 2009, 14:19   (#8)  

No właśnie. Co do nawożenia do słupa wody. Mam akwarium na ziemi do roślin wodnych i ona w podłożu ma nawozy makro: azot, potas fosfor, magnez, wapń,
oraz mikro: bor, cynk, miedź, mangan, molibden i żelazo

W takim układzie czekać aż rośliny się zaaklimatyzują i zaczną ssać z podłoża czy lać do słupa wody potas na początek?
Tylko wtedy mogę przedobrzyć, jak dodatkowo rośliny dobiorą się do podłoża. Warstwa żwiru na ziemi ma ok 3 cm, ale troszkę tych nawozów na pewno się dostało po zalaniu, do słupa wody. Akwa ma 5 dni.

jankes82

marti Szczecin

14 lut 2009, 15:04   (#9)  

Potas podawać od samego początku i spokojnie się nie bój, że przedobrzysz. Potas to jedyny składnik nawozów którego praktycznie nie da się przedawkować także spokojnie. Potas nie powoduje wysypu glonów :!: :!: :!: właśnie on pomaga roślinom zapuścić korzenie i zaaklimatyzowanie się w świeżym baniaczku :)
Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

Moje skromne 40 litrów ;> https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

marti
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

14 lut 2009, 15:45   (#10)  

Co nagle to po diable. Działasz zbyt gwałtownie od początku. Światło powinno wystartować od ok.5 godzin na dobę i wydłużać się o godzinę tygodniowo. Nie można tak od początku dowalić z 10 godzinami, bo rośliny i tak tego nie wykorzystają.
Obecnie trwa coś, co Diana Walstad nazwała chaosem w świeżo zalanych glebach lądowych. Innymi słowy ziemia pod żwirem nabiera cech sedymentu. Trochę to potrwa (należy liczyć realnie 3 miesiące) i w tym czasie powinieneś często podmieniać wodę, ok. 50 litrów tygodniowo. Nie spodziewaj się stabilności akwarium przed upływem tego okresu, a wszystkie zmiany powinny być wprowadzane wolno, ale stanowczo. Oto moje wskazówki:

1. Nie lej żadnych nawozów, ani makro ani mikro. Jeśli światła nie będzie zbyt dużo to rośliny dojdą korzeniami do ziemi w momencie gdy będą tego potrzebowały. Jeśli przedobrzysz ze światłem na starcie rośliny szybko zużyją zmagazynowane składniki i będą głodować, ponieważ nie będą miały możliwości czerpać korzeniami.

2. W dzień podawaj dużo CO2 (do 30ppm), w nocy silnie napowietrzaj (ruch powierzchni wody) i podnieś twardość węglanową wody do ok. 7 stopni.

3. Nie słuchaj rad tego typu:
Potas podawać od samego początku i spokojnie się nie bój, że przedobrzysz. Potas to jedyny składnik nawozów którego praktycznie nie da się przedawkować także spokojnie. Potas nie powoduje wysypu glonów właśnie on pomaga roślinom zapuścić korzenie i zaaklimatyzowanie się w świeżym baniaczku

Jeśli podasz zbyt dużo jednego składnika to wystąpi brak innego zgodnie z prawem minimum Liebiga, a to oznacza glony. Poza tym z ziemią w podłożu możesz martwić się o nadmiary, a nie niedobory składników. Prawidłową i szczegółową instrukcję startu akwarium na ziemi ogrodowej znajdziesz na stronie:
http://www.nyzio.com/artyk/zb_ros_pod_org_czesc_1.htm
http://www.nyzio.com/artyk/zb_ros_pod_org_czesc_2.htm

Przeczytaj dokładnie te strony i weź sobie do serca rady, których udziela tam Nyzio. Jego akwarium jest dość podobne do Twojego, więc to co sprawdziło się u niego, powinno sprawdzić się u Ciebie.

4. Stosuj łagodne, naturalne środki glonobójcze, takie jak szyszki olchy i zielona herbata. Unikaj jakichkolwiek chemikaliów.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

14 lut 2009, 16:59   (#11)  

Dzięki za odpowiedź. Już wczoraj podmieniłem ok 20l wody na RO i wyłączyłem ok godz 18 światło. Dziś zacząłem świecenie od 4 godzin, jutro przedłużę do 5 godzin od przyszłego piątku zwiększę do 6 godzin.

Tylko że jeśli będę świecił 5 godz od jutra, to CO2 podawać podczas świecenia, czy przez cały dzień i noc?
Moje parametry na dzień dzisiejszy to

pH 6,6
TwW - 4
TwO - 10

Czyli CO2 mam na poziomie ok 32 ppm - podaję tylko podczas świecenia. Włączam na godzinę przed, w nocy nie przewietrzam.

Czym podnieść TwW? np takim preparatem?
http://www.um-um.pl/product_info.php?la ... ts_id=5586

Tylko to znowu wywalanie kasy. Mogę też zrobić tak, że dam mniej wody z RO w stosunku do kranówy i uzyskam TwW 7, ale TwO z 10 skoczy mi na ok 14 - 15.
Co robić?

Jak podniosę sobie już TwW to CO2 dozować całą dobę, pomimo świecenia tylko 5 godzin, ale podłączyć np deszczownicę, aby robiła lekką falę?

jankes82

Tusia Rzgów

15 lut 2009, 01:06   (#12)  

A powiedz mi dlaczego bawisz się z Ro...chce ci się ??? Masz kiepską kranówę ?
A tak w ogóle to ja zaczynałam jak typowe LT a dopiero jak rośliny rosły już sobie spokojnie lecz stabilnie...postanowiłam zostać przy CO2 (podawane z okazji pojawienia się glona) i wzmocnić światło przechodząc na HT z własnej woli i fantazji...miało być LT...
Tak się zastanawiam nad tym twoim CO2..., masz bogate podłoże ...może to i dobrze, że podajesz od samego początku...
Co do światła to jeśli miałbyś około 0,2 - 0,3 W/L to spokojnie możesz nawet od 10 godzin zacząć świecić (są 2 szkoły ...obie skuteczne...) .
Jeśli 0,5 W/l i więcej... to już tak jak mówi Kadazan.
Ładnie zacząłeś ... ale nie spodziewaj się, że wszystko pójdzie bez niespodzianek...jednak spokojnie wyjdziesz ze wszystkich pułapek...nie wykonując gwałtownych ruchów.
Potasik możesz podawać jeśli zaobserwujesz bladą zieleń roślin,różowe młode szczyty, mini dziurki w starych liściach, spalone stożki wzrostu...to są jego braki. Jeśli rośliny tego nie wykazują to możesz sobie darować...nic na siłę...obserwuj...
Ja u siebie podaję jednak potas profilaktycznie (1 łyżeczkę suchego K2SO4 na 100l wody podmienianej.)
Ryby już możesz mieć..., wiesz żew akwariach na bazie ziemi już od samego początku można wpuścić ryby ...

Jeszcze jedno ...przeniosę twój temat do akwaria roślinne bo tutaj przedstawia się zbiorniki już gotowe do prezentacji...finałowe...a ty dopiero zaczynasz... OK ???
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT) - 240l Tusi = ziemia + substraty . Koniec 10.09.2011
120x40x50 - ruszyło 10.09.2011 - Pomroczność i bocje

Tusia

Miasto: Rzgów

15 lut 2009, 01:25   (#13)  

Aha, ok, jasne. Nie doczytałem że tu tylko chwalimy się :)

Co do mojej kranowity to jest strasznie twarda. TwO ok 23, TwW - ok - 16. A że akwarium małe, ciśnienie w rurach dobre, to nie zajęło mi dużo czasu wyprodukowanie 50 litrów. Do podmian uruchamiam na godzinkę filtr i mam 14l RO, więc nie jest źle.

U mnie z założenia miało być HT na ziemi.Od razu przerobiłem pokrywę na 72W (4x18), do tego rośliny szybko rosnące, zużywające sporo CO2. Mam nadzieję że wypali ładnie Na razie będę podawał CO2 w czasie świecenia. Czyli ok 5 godzin w ciągu dnia i o tydzień godzina więcej wraz z oświetleniem. I chyba zwiększę TwW do 7 aby odczyn był stabilniejszy.

Do tego jak radziliście, podmiany wody co tydzień 50% lub 2x w tyg po 25% przez ok 2 mies.

Poczekam aż jakoś wszystko się ustabilizuje po części chociaż, to wpuszczę ryby.

Nad ziemią mam ok 3 - 5cm warstwę żwiru. Ile mniej więcej roślinom zajmuje dobranie się do ziemi? Na razie widać że biedne chorują, ale to chyba jest spowodowane wsadzeniem w nowe miejsce i brakiem aklimatyzacji. Może jak w ciągu 2 tygodni nie będzie poprawy to zacznę dodawać potas?

jankes82

Tusia Rzgów

15 lut 2009, 02:20   (#14)  

Już podaj potas jednorazowo przy podmianie to zobaczysz czy spodobało się to roślinom, efekt jest natychmiastowy :wink:
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT) - 240l Tusi = ziemia + substraty . Koniec 10.09.2011
120x40x50 - ruszyło 10.09.2011 - Pomroczność i bocje

Tusia

Miasto: Rzgów

15 lut 2009, 23:48   (#15)  

Dziś ostatecznie porozsadzałem niektóre rośliny i ułożyłem aranżację. Teraz tylko będę doglądał i kontrolował rozwój sytuacji aż zaskoczy wszystko. Dodatkowo podniosłem TwW do 6, TwO skoczyło do 15.

Kurka wodna no i przyatakowały trochę glony. Okrzemki na liściach oraz zielenic trochę. Jak na razie niedużo.Wyczyściłem liście w miarę możliwości. Zobaczymy co dalej.

Interweniować jakoś w postaci wywaru z zielonej herbaty z zaciemnieniem zbiornika na kilka dni, czy jechać starym planem czyli światło 5 godz na dobę + CO2 w tym czasie w dużej dawce a w nocy przewietrzanie zbiornika lekką falą z deszczownicy?

Rośliny jeszcze nie zaaklimatyzowały się więc gloniska chcą skorzystać. Przeczekać to na razie czy interweniować jakoś?

Na korzeniu pojawiła się taka biaława półprzejrzysta powłoka w niektórych miejscach - czytałem gdzieś że to normalne i zniknie jak baniak dojrzeje.

jankes82

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 mar 2009, 00:23   (#16)  

Podbijam temat bo zakopany coraz bardziej:
Akwarium ma miesiąc. Jak było na początku - fotki wyżej. Po miesiącu wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obsada:
Otosek x 7
Razbora klinowa x 25

W planach krewetki i to będzie wszystko.

Z roślinności doszła glośka i mech flame moss oraz erect moss.

Reszta sprzętu bez zmian. świecę 8 godzin na dzień dzisiejszy - 72W

Nawożenie: Oprócz CO2, nawożę KNO3 gdyż od miesiąca mam poziom 0, oraz K2SO4. Decyzja o nawożeniu została podjęta po tym jak wyskoczył mi dywanik sinic - za dużo fosforanów przy zerowym stężeniu azotanów - tu podejrzewam przyczynę. Rozpocząłem duże podmiany co kilka dni aby zredukować poziom fosforanów. Obecne stężenie NO3 to coś około 20ppm, potasu - ok 25 - 30 ppm. Mam nadzieję że sinice i nitki w końcu znikną. Micro na razie nie mam zamiaru stosować gdyż rośliny powinny z ziemi ciągnąć jak na razie

jankes82

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1464883050068.jpg

Wystrój baniaczka 112l

mieciu12 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 405 · Wyświetlenia: 84257
Witam bardzo serdecznie !! :) Chciałbym was prosić o poradę odnośnie wystroju akwarium(przeglądałem zdjęcia innych prac,ale jakoś nie mam weny,pomysłu na wystrój). Świecę 54w 2x T8 po 18w i 1x 24w t...
IMAG0549.jpg

Akwarium 112l szklo guardian na bezbarwnym silikonie

lotnik911 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 17619
Witam, nie dawno zlikwidowalem akwarium 80litrow z powodu przeprowadzki i teraz mam zamiar wystartowac z nowym baniakiem ze szkła guardian na bezbarwnym silikonie o wymiarach 80x35x40h. ( akwarium juz...
01.jpg

112L - Drugie podejście

S3b4 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12521
Witam, Moje szkło to 112l - 80x35x40 Opti White 8mm Filtr: JBL CristalProfi e901 greenline Woda: 100% kran Podłoże: ADA PowerSand S + ADA Amazonia + ADA Amazonia Powder CO2: butla – 24h Nawożenie: VIM...

112l - Kero79 - Seiryu stone

Kero79 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 15435
Witam Po kilku latach zajmowania się akwarystyką w końcu się doczekałem i zostałem właścicielem zestawu kamieni seiryu stone. To świetna okazja do postawienia zbiornika w stylu Iwagumi co zresztą zami...

112l pomoc w aranżacji

lewaldi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1425
Witam jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem młodym akwarystą z niewielkim doświadczeniem. moje akwarium wygląda tak: IMG_20161002_194328_HDR.jpg IMG_20...

Pomoc przy doborze roślin akwarium 112l

WolfuxD w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2790
Witam zakładam 2 akwarium i chciałbym prosić o poradę w doborze roślin, to ma być akwarium całkowicie złożone z roślin 1 planowych tzn nisko rosnących. Myślałem nad takimi roślinami jak : Hemianthus ...

112l Nauki ciąg dalszy

Kmieciol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1844
Witam, dopiero od nieco ponad pół roku interesuję się akwarystyką roślinną i ciągle zgłębiam swoją wiedzę na ten temat. Z początkiem roku wystartowałem z akwarium typowo roślinnym (pomimo małej ilości...

Akwarium 112l dzień po starcie

Dariuszte w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6017
Witam, w dniu wczorajszym odpaliłem moje pierwsze po wielu latach przerwy akwarium. 1. Zbiornik 112l (80x35x40) 2. Filtr wewnętrzny 3. Grzałka Jest to gotowy zestaw diversa startup 80 W środku kor...

Kostka na ziemi start 40l, proszę o porady i ocenę

samniewiempocoto w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 101 · Wyświetlenia: 23949
Witam Wszystkich , Jestem tu nowy na forum wiec na początku chce się przywitać :) Moja kostkę posiadam od około 2 lat wcześniej miałem tylko sztuczne rośliny ,dość niedawno bo od 2-3 tygodni zacząłem ...

112l - Between Two Worlds - Kamil M

Matrial w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2517
Witam. Przedstawiam jeden z projektów Hardscape. Szkło: 80x35x40 cm full OptiWhite Oświetlenie: [DIY] Glass Solar 78W, ok. 5600lm Podłoże: ADA Aazonia New, Keramzyt 4-8mm (4l), ADA Penac P + Penac...

Statystyki

Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.