Czy Amazonia(ADA) sprawdzi się w paludarium? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy Amazonia(ADA) sprawdzi się w paludarium?

Liczba wyświetleń: 4273·Odpowiedzi: 10
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MarioMarina Siedlce
Witam,
moja aranżacja na IAPLC 2009 już prawie gotowa .Myślę, że za około jeden miesiąc zrobię sesję finałową. :wink:
A co potem.....no cóż zbliża się wiosna,lato a więc nie najlepszy okres na opiekę nad akwarium.Postanowiłem więc aby szkło nie stało puste zrobić w nim paludarium :)
Liczę na to że będzie troszkę mniej pracochłonne.
Koncepcję "artystyczną" już mam.Kompletuję sprzęt i materiały.
Pytanie moje dotyczy podłoża.W planach mam następujący jego układ:
-spód to keramzyt( jako drenaż)
-potem siatka
-na siatkę mieszanka włókien kokosowych,torfu i ....ziemi lub właśnie Amazonii jeśli potwierdzicie że zda to egzamin.

MarioMarina
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Siedlce

11 lut 2009, 12:44   (#2)  

Nie widzę przeciwwskazań (Amazonia jest wzorowana na podłożach do bonsai), ale nie dawałbym pod Amazonię żadnych torfów ani włókien kokosowych.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

MarioMarina Siedlce

11 lut 2009, 13:25   (#3)  

A dlaczego byś nie dodawał???
Dodam jeszcze ,że rozmawiamy o części lądowej .

MarioMarina

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 lut 2009, 15:58   (#4)  

A dlaczego ty byś dodawał? :) Amazonia ma wszystkie potrzebne składniki, reguluje parametry wody w podłożu.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles

MarioMarina Siedlce

11 lut 2009, 22:21   (#5)  

Yahilles napisał(a):A dlaczego ty byś dodawał? :) Amazonia ma wszystkie potrzebne składniki, reguluje parametry wody w podłożu.

Wykombinowałem to sobie tak:
po pierwsze większość informacji o podłożu w paludarium mówi właśnie o takich składnikach jak torf ,brykiet kokosowy ,mech torfowiec, ziemia.
po drugie uważam iż sama amazonia jest zbyt sypka i lekka i nie wiem czy będzie trzymała dobrze wilgoć -dlatego pomysł na włókno kokosowe
po trzecie obsadę części"lądowej " mają stanowić głównie mchy i paprocie -dlatego pomysł na torf
Jednak to tylko moje teoretyczne rozważania bo z paludarium nie mam żadnych doświadczeń. :oops:
PS. jako obsadę zwierzęcą widzę u siebie chyba traszki chińskie

MarioMarina

11 lut 2009, 23:39   (#6)  

Ale w tych informacjach nie ma nic powiedziane o używaniu Amazonii w paludarium :)
Myślę, że będzie dobrze trzymała wilgoć - ale jeśli planujesz dać na nią mech, to on i tak się tym zajmie :)

po trzecie obsadę części"lądowej " mają stanowić głównie mchy i paprocie -dlatego pomysł na torf

Mchy nie potrzebują podłoża, paprociom powinna bardziej odpowiadać Amazonia - bo torf jest podłożem jałowym, bez składników odżywczych.

Co do traszek, to opisz może jak ogólnie widzisz ten zbiornik.
I jestem wielkim wrogiem utrzymywania zwierzaków "sezonowo", specjalnie do jednej aranżacji, bo jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz potem zmienić je z powrotem na akwarium. To bardzo nieładne nastawienie, więc lepiej zostaw puste to paludarium. Bo z rybkami akwariowymi w takim typowym nature trzymać nie można.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<

Yahilles

furraan Łódż

12 lut 2009, 00:46   (#7)  

Yahilles napisał(a): bo torf jest podłożem jałowym, bez składników odżywczych.

Yahilles ................litości - zanim coś napiszesz, sprawdź !
Tu masz przykład - ,,W skład torfu wchodzą szczątki roślin, masa humusu oraz minerały, a także związki krzemu, wapnia, żelaza, potasu, fosforu oraz pierwiastki śladowe"
,, ... idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch .. "

,, .. bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy .."

Zbigniew Herbert

furraan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódż

MarioMarina Siedlce

12 lut 2009, 09:22   (#8)  

Yahilles napisał(a): bo torf jest podłożem jałowym, bez składników odżywczych.

".....Torf składa się z nierozłożonych szczątków roślin, oraz bezstrukturalnej (amorficznej) masy humusu. Torf jest w różnym stopniu nasycony substancjami mineralnymi....."
Tak na szybko z wikipedii :)

Yahilles napisał(a): Co do traszek, to opisz może jak ogólnie widzisz ten zbiornik.
I jestem wielkim wrogiem utrzymywania zwierzaków "sezonowo", specjalnie do jednej aranżacji, bo jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz potem zmienić je z powrotem na akwarium. To bardzo nieładne nastawienie, więc lepiej zostaw puste to paludarium. Bo z rybkami akwariowymi w takim typowym nature trzymać nie można.

Ogólnie paludarium to widzę podobnie jak swoje akwaria czyli nazwijmy to w stylu nature-z nastawieniem typowo estetycznym.
Traszki wprowadzone zostaną jako element ożywienia aranżacji , ale jedynie po spełnieniu podstawowego warunku czyli jeśli temperatura wody i powietrza na to pozwoli.
Obawiam się jednak ,iż klimat może być zbytnio"tropikalny" wówczas zbiornik pozostanie bez obsdy(myślałem też o drzewołazach, ale chodzi mi przecież aby mieć miej pracy a nie więcej :) )
Sezonowość obsady faktycznie stosuję.Lecz zwierzęta z moich zbiorników nie trafiają do WC tylko do zaprzyjaźnionych akwarystów ewentualnie miejscowego zoologa.

MarioMarina

12 lut 2009, 15:39   (#9)  

To o torfie dowiedziałem się od ludzi zajmujących się uprawą roślin wodnych w oczkach. Sam go raczej nie używam :wink:

Co do traszek, to trudno znaleźć dla nich szybko nowego, ODPOWIEDZIALNEGO właściciela, a trafienie tych zwierząt do zoologa strasznie zwiększa szanse, że biedne trafią do akwarium z rybkami jakiegoś ignoranta :evil:
Karmienie ich też może się okazać problematyczne, jeśli będą żyły na lądzie. Wtedy są też "mało ozdobne" bo w dzień właściwie się nie pokazują. Więc odradzam je, jeśli mają żyć w takim charakterze.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<

Yahilles

MarioMarina Siedlce

12 lut 2009, 20:41   (#10)  

To zabawne, lecz jednocześnie ciekawe w jaki sposób troszczysz się o los wszystkich traszek chińskich w Polsce. :)
Ale OK! Jeśli poprawi ci to humor to powiedzmy, że mnie przekonałeś. Nic na siłę.Tak jak powiedziałem warunki i tak prawdopodobnie nie bły by odpowiednie(zbyt wysoka temperatura). Ale jakiś żywy stwór musi tam zamieszkać .Ciężko przecież gapić się na zbiornik i podziwiać jak mech rośnie :lol:
Może jakieś propozycje?

MarioMarina

12 lut 2009, 21:31   (#11)  

MarioMarina napisał(a):To zabawne, lecz jednocześnie ciekawe w jaki sposób troszczysz się o los wszystkich traszek chińskich w Polsce. :)

Traszki są główną przyczyną, dla której wszedłem w akwarystykę, na nich znam się najlepiej, więc głupoty, które wyczytuję na ich temat na forach w rodzaju Akwaforum czy Akwarystyka.com.pl wyjątkowo mnie bolą. Niektórych interesuje wyłącznie to, żeby wymarzone rybki mieć u siebie, a innych całokształt gatunku... Dla mnie zabawne może być to, że ludzie nie chcą usypiać niechcianych zwierzaków w rodzaju psów czy kotów. Kumasz? :wink:
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<

Yahilles

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

(Film) Jak się ocenia akwaria konkursowe

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1210
Hej Oczywiście po niemiecku 😁. ?si=54kgAaHsIFw6r6SJ
YouTube

Jak to się robi w Liquid Nature - filmy

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1814
Witam Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature. Ed...
YouTube

DIY - wodospad do paludarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2076
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Tutorial paludarium (dennerle)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 11178
YouTube

Mini akwarium/paludarium z wodospadem

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 6481
YouTube

Reaktywacja paludarium (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5574
W Green Aqua również reaktywacja, takie materiały są najciekawsze pod względem praktyki. Zapraszam do obejrzenia i jak zwykle - nie zapomnijcie wyłączyć napisów.
YouTube

Paludarium - tutorial ADA

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5545
Zapraszam do obejrzenia.
17918465_1296591053755667_1311346941_n_Zmieniony rozmiar.jpg

The Swamp - MarioMarina paludarium

MarioMarina w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 33556
Witam, na wiosnę ruszyłem z takim oto nowym dla mnie projektem: akwarium OW RA 90x45x25 oświetlenie- Grand Solar filtracja- Eheim 2226 generator mgły- ZooMed CO2- z butli roślinność: mchy, zwartki, m...
YouTube

DOOA Terra Plate - sposób na epifity w paludarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3519
Zapraszam do obejrzenia, podoba się Wam taka dekoracja? I oczywiście czekam na pierwsze projekty DIY. Link: https://dooa.jp/en/products/2020/02/terra-plate/

Paludarium ze szczupieńczykami

astar w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6712
_MG_8298.jpg Jakiś czas temu zachorowałem na paludarium. Tak się złożyło że wtedy nie bardzo miałem jak zajmować się akwarium https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-7...

Statystyki

Ten temat przegląda 402 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 402 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.