Test na NO3 - szok - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Test na NO3 - szok

Liczba wyświetleń: 2176·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
marti Szczecin

06 lut 2009, 09:27 Test na NO3 - szok  (#1)  

Wczoraj przyszła do mnie paczka z między innymi testem JBL-a na NO3.

Miałem test Hagena ale pomału mi sie kończył i przy okazji zakupiłem JBL-a wydawało mi się że będzie lepszy. Od razu jak rozpakowałem pakę Sprawdziłem tym że testem poziom azotanów. Przeżyłem szok :roll: :roll: :roll: zabrakło skali do prawidłowego odczytu :cry: :cry: :cry: . Hagen pokazywał wartości w przedziale 20-50 mg/l a na JBL-u zabrakło skali. Teraz się zastanawiam który test jest skopany bo rybom nic nie dolega a przy tak wysokich azotanach powinny już dawno odejść na tamten świat :cry: Natomiast od samego początku zmagam się z problemami typu glony, zielony nalot na szybach i dziwnie zachowujące się rośliny. Zaraz zabieram się za podmiankę wody bo szczerze mówiąc się lekko wystraszyłem :(
Przebadałem także wodę z kranu i wg. wskazań JBL-a ma ona 5 mg/l więc test chyba jest dobry.
Co o tym sądzicie i jak się odnieść do obu wskazanych wartości test Hagen a JBL - który z nich jest bardziej dokładny i wiarygodny. Oba mają termin ważności co też jet dziwne aby tak różne wartości podawały
Prosze o jakieś sugestie
Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

Moje skromne 40 litrów ;> https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

marti
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

arkkab Piaseczno

06 lut 2009, 11:03 Testy JBL  (#2)  

Witam,

od lat korzystam z testu JBL (poprzez dokupowanie uzupełnień) jestem zadowolony. Czasem trafia się źle wykalibrowany zestaw ale nie jest to jakiś odlot. Sprawdź na stronie internetowej swoich wodociągów ile masz No3 w wodzie jeżeli się zgadza to jest oki. Panuje opinia że testy JBL są klasą samą w sobie ale ja np. do testów GH KH pH wolę Tetry. Natomiast testy na PO4, NO3, Fe używam JBL (kiedyś kupiłem tetry na PO4, NO3 nie byłem zadowolony, ale jak kupiłem test Zoolek-a to był odlot, wyniki prosto z kosmosu :D ),

pozdrawiam
arkkab

arkkab
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Piaseczno

06 lut 2009, 11:04   (#3)  

Witam!
Wystarczy zrobić mianowany roztwór jonów NO3 i sprawdzić czy test pokazuje odpowiednią wartość :)

klaki

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

06 lut 2009, 17:59   (#4)  

Wyrzuć testy i zacznij nowe życie z EI, powiedziałby Tom Barr :lol: i CO2, dużo CO2 :roll:

Edit: sorry za off topic, ale zaczyna się weekend i troszkę mi odwala.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

marti Szczecin

06 lut 2009, 18:50   (#5)  

spider72 :D :D :D test odesłałem z powrotem także czekam teraz na info od sprzedawcy. zrobiłem roztwór w którym powinno być ok 20 mg/l azotu a test poza skale wyjechał :shock: :shock: :shock: Do 5 mg/l jeszcze jako tako pokazywał ale później dziwnych kolorów nabierał :oops: a ja tym bardziej :lol: :lol: :lol:

marti

spider72 Wick, Szkocja

06 lut 2009, 19:30   (#6)  

Problem z testami na NO3 jest taki, że sa wrażliwe na to w jaki sposób je przeprowadzamy. Trzeba je robić dokładnie jak podaje producent, a najważniejsze jest miesznie składników. Im bardziej boli Cię ręka od wstrząsania probówki, tym dokładniejszy wynik. Ja przedtem miałem Hagena, a teraz mam API na który się skusiłem bo miał tylko dwa składniki zamist trzech, ale za to trzeba trząść probówką łącznie 90 sekund i ostatnio zastanawiam się, czy nie zapisać się na siłownię, zeby nabrać formy przed badaniem NO3. :lol: Następnym razem wrócę do Hagena, bo ma w fiolce z trzecim odczynnikiem kulki, które wspomagają mieszanie.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

marti Szczecin

06 lut 2009, 20:00   (#7)  

Trząść trząsłem jakieś 60 sekund ale nie do tego stopnia aby łapa bolała może w tym tkwił problem :? no nic najwyżej sprzedawca odeśle mi go z powrotem na mój koszt i będę w plecy za dwie przesyłki :wink: a wtedy będę trząsł aż woda denko wybije :lol:. Mam teraz hagena ale wg mnie wskazania jego są nieprecyzyjne tzn ciężko odczytać na skali i skalę porównawczą ma mało dokładna :/ jest 5, 10, 20 i od razu 50 mg/l a dla mnie to za duży przeskok :(

marti

mayaca Polska -wyłącznie

06 lut 2009, 22:02   (#8)  

Od lat używam JBl,testy często sprawdzam z wynikami podanymi przez wodociągi.Są zbliżone ,więc chyba nie ma powodu poddawać je krytyce.Zdarza się jednak iż sa źle przechowywane przez hurtownie.Osobiście widziałem testy w hali o temp .poniżej pięciu kresek.Może w tym tkwi problem . To zbyt znane firmy by pozwolić sobie na wypuszczenie bubli.

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 297751
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76463
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3905
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
JPEG_20220204_183547_73033669761937708.jpg

Test Zoolek K

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3929
Witam, wyśle ktoś fotkę instrukcji testu Zoolek K na wysokie poziomy, bo nie pamiętam czy leje się 5ml wody z akwa i 5ml wody Ro, czy po 2,5ml. ulotka mi niestety zagineła

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5262
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Test PH zoolek

Saymek w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2984
Cześć, mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek. Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5813
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1555
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1673
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Stabilizacja NO3 do P04 - Retfild.

Ciapek w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5168
Witam, Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l. Rośliny, rosną brak glonów. Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda. Chemia wody: K -...

Statystyki

Ten temat przegląda 260 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 260 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.