Nowa aranżacja na miejsce starej - restart - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowa aranżacja na miejsce starej - restart

Liczba wyświetleń: 2137·Odpowiedzi: 5
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Adam Zalega Opoczno
Witam
Od dłuższego czasu planowałem aby zmienić coś w mojej 63. Baniak postawiłem pod koniec lipca i na razie jest w nim dopiero pierwsza aranżacja. Został mi tylko tydzień ferii i właśnie teraz chcę zmienić w nim wystrój, bo potem "utonę" w sprawach szkolnych. Baniak prowadzę w stylu nature. Moje pytanie jest następujące:
-Czy jeżeli posłużę się starą wodą, starym podłożem (AquaSubstrate II) do którego mam zamiar dodać jeszcze trochę AS II powinienem zacząć świecić stopniowo od 3-4 h dziennie? Czy powinienem co ok.2 dni robić duże podmiany i zaczynać nawozić dopiero po ok. 3 tygodniach a początkowo tylko potasem? Ogólnie rzecz biorąc chodzi mi o to czy mogę prowadzić baniak tak jak dotychczas, czy nowy aranż potraktować jako "nowy start"?

Mam nadzieję, że wyraziłem się dość jasno i wszyscy mnie dobrze zrozumieli :) .

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Adam Zalega
Pozdrawiam

Adam Zalega :)

Adam Zalega
Ranga: Początkujący

Miasto: Opoczno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adam Zalega Opoczno

02 lut 2009, 18:44   (#2)  

Czy naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc?
Pozdrawiam

Adam Zalega

Trezor Wrocław

02 lut 2009, 19:01   (#3)  

Jednoznacznej odpowiedzi oczywiście nie ma. Jeśli przesadzasz wszystkie rośliny, to mimo starej wody i starego podłoża, nie będą one od razu ukorzenione, więc nie będę rosły równie szybko, jak rośliny w dojrzałym zbiorniku. A to oznacza, że pełne nawożenie raczej nie jest wskazane. Ja bym zaczął jak z nowym zbiornikiem, poza bakteriami na starcie.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

maciek32 Tarnobrzeg

08 lut 2009, 19:46   (#4)  

witam a przy okazji chciałem zapytać bo też planuję restart swojego baniaka, czy podłoże ASII mozna wypłukać przed włożeniem ponownym do nowego aranżu czy tego się raczej nie robi ??

maciek32

Miasto: Tarnobrzeg

Adam Zalega Opoczno

08 lut 2009, 21:41   (#5)  

Aktywnych substratów się nie płucze, ponieważ wpłukuje się z nich substancje odżywcze.
Pozdrawiam

Adam Zalega

cherry_ukasz Rzeszów/Kraków

08 lut 2009, 23:19   (#6)  

Ja bym nie robił jak z nowym baniakiem. Świeciłbym normalnie, może jedynie przez pierwszy tydzień dałbym sobie spokój z nawożeniem prócz potasu. Sam restartowałem 105, zmieniłem podłoże, ale zostawiłem wodę i filtr nieczyszczony. Tydzień po nie było dalej żadnych problemów
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...

cherry_ukasz
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów/Kraków

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Filmy - "Aranżacja leśna "

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1272
Hey Dwa filmy z powstania ciekawej aranżacji. ?si=inzwORnIjcRa16ZT ?si=rMxe0DQRb3mNPWzu
20250820_225846.jpg

Nowa aranżacja narazie na sucho

Kzielinski88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3450
Witam, jutro będę robił restart. Całkowicie inny styl. Użyje pokruszonej ławy na wzniesienia a jako substrat pójdzie tropica soil czarna. Jezeli chodzi omateriały to tylko dragon rock i korzenie do te...
YouTube

Film Aranżacja w akwarium 45cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1178
Hej Aranż w zbiorniku 45cm. ?si=FcfdXV-mU-WBd1Vp
YouTube

Film Teresa Lazar w Zoobox - aranżacja step by step

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2584
Hej Poniżej film po ukraińsku z niemieckimi napisami. ?si=W2uK22SrZlqLF5WU
YouTube

Film Michał Adamek z Aquashow - aranżacja diorama

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1532
Hej Warto zobaczyć. &t=?si=ZJPcbsDfv-Fx4NL9
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3359
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Aranżacja step by step (Tropica)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1540
Takie se, ale można popatrzeć.
gr.jpg

72 litry - aranżacja co Wy na to

mgm0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2617
Witam wszystkich . Już niedługo zmieniam aranżacje w swoim zbiorniku i proszę was o opinie czy rośliny zostały wybrane dobrze czy zupełnie nietrafione . Co według Was zmienić . Opis zbiornika . Ak...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1174
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Statystyki

Ten temat przegląda 307 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 307 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.