|
|
Osad w deszczowinie i przewodach
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam.
Posiadam filtr tetra ex700 - który pracuje na min przepływie - baniak roslinny, 160L, 20 rybek. Kiedy podkręcam przepływ w zaworze wylotowym z deszczowiny zanurzonej pod woda wylatuje do toni bialy osad (farfocle). Czy to normalne ze przy malych przepływach cos moze sie wytrącac?
-
michal_p
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Też mam taki filtr i identycznych gabarytów baniak, ale osadu białego nie mam. Tylko, że ja nie mam skręconego, bo wg mnie przy maxymalnym przepływie jest ok (tyle, że ja nie posiadam deszczowni tylko zwykły wylot - założyłem wylot od fluvala i jest ok). A jak często czyścisz filtr i węże?
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Kubel czyszcze 1x/6mes. Przy okazji weże. Nie ma w nich glonow tylko osad. Tetra czysci biologicznie.
-
michal_p
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
hm, zależy jak Ty masz gęsto obsadzony baniak. Ja czyszczę co miesiąc filtr a co 2 węże, bo przy tej obsadzie co mam to szybko się wszystko brudzi...może spróbuj częściej czyścić? bo może za dużo się tam "syfu" zbiera. No i może większy przepływ?
-

cherry_ukasz
●
Baniak jest gesto obsadzony - 6mies jest ok. Przepływ min tez wystarczy  Moze co przy podmiance bede zwielkszał przeplyw i wylapywał syfek do gazy?!
-
michal_p
●
Wiesz co, ja jestem zwolennikiem zapobiegania a nie ciągłego leczenia  . Wyłapywanie to taka syzyfowa praca. A dzieje się to tylko w filtrze? może masz już wkłady stare? podrzuć jakieś foto tego białego gluta. Co do przepływu - Tobie pasuje, ale czy akwarium też służy?...:> poza tym, może jednak dasz się przekonać do częstszego zaglądania do filtra? Oczywiście, że nie należy czyścić całego na raz, ale przepłukać go można 
-

cherry_ukasz
●
Powiązane tematy
Przez rok było OK, liście piękne i lśniące. Chwila nieuwagi, spadek poziomu fosforu i CO2 i oto na liściach pojawił się twardy osad jak z kamień z czajnika przeplatany ciemnozielonym niewielkim glonem...
Mam prośbę o poradę- zaobserwowałem wczoraj dziwny jakby nalot przy przedniej szybie w podłożu - chodzi o te bardziej intensywne brązowe plamy w podłożu i tuż nad, na szybie. Co to może być? Dzięki.
...
Mam akwarium 126 l podło ż e Amazonia news i substrakt jbl + filter terty 700 naw ż enie ada brighty k i green brighty step 2 i karbon plus, azoodawki takie jak zalecane, świetlówki 2x24w i 2x20w IMG_...
Witam. mam białawy matowy jakgdyby mleczny osad na powierchni wody. co to może być???????. woda w kawa kryształ. filtr tetra tec ex-700 akwa 100l holender. przeorane dno jakieś 2 tyg temu plus dodane ...
|
|