|
|
butla Co2 z gaśnicy śniegowej
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
tak jak w temacie czy wie może ktoś ile kosztuje legalizacja i wymiana zaworu w gaśnicy śniegowej na ten do Co2 wiem ze może to było już poruszane na forum ale chodzi mi o aktualne wiadomości
-

neo_corporation
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: łódź
Powinieneś w 60-70 zł się zmieścić
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
mogły by tak być bo to połowa kosztu gotowej butli a dwie gaśnice wpadły mi za free czyli 2 za cenę jednej gotowej
Jeszce tych butli nie miałem rękach ale już wkrótce, jeśli dobrze myślę to te resztki co są w gaśnicach muszą mi zamienić na spożywczy dwutlenek węgla, i wymienić zawór ??
potem zostanie kupić mi reduktor itd ??
-

neo_corporation
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
u mnie dzisiaj jeżdzilem powiedzieli, 50zl legalizacje itd 30 nabicie, tzn przynoszę im gaśnicę, daje te 80zł a oni dadzą mi butlę, żebym nie czekał
-
Gość
●
Jesli te butle sa nabite to przykrec reduktor i heja. Gaśnica ma zawor z rączka powinna tam być zawleczka, która wyciagasz, aby zawór w butli był otwarty. Prawdopodobnie mozesz uzyc zawleczki aby na stałe otworzyc zawór(scianac raczke i wlozyc zawleczke) Jesli masz gaz w środku to podłącz reduktor.
-

leon1000
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: lubuskie
tylko potem i tak nikt mu tej butli nie nabije i bedzie trzeba zmieniac zawor, ale fakt jezeli jest pelna to warto wykorzystac
-
Gość
●
Jasne, niech wykorzysta ten gaz.
W gaśnicy co2 podawane jest w postaci płynnej.
Podłączenie reduktora do takiej gaśnicy skutkuje często (choć nie zawsze) zamarznięciem go i zniszczeniem.
Gaśnica taka wymaga odpowiedniej przeróbki, a zwłaszcza wyciągnięcia ze środka specjalnej rurki, która idzie do dna butli.
Inaczej butla zaczyna po jakimś czasie "sypać śniegiem".
-
marthinez
●
- Miasto: Szczecin
pełna prawie jest ale i tak jak spuszczę resztki bo nie wiem ile ich jest to wole wymienić zawór, zalegalizować, nabić i z głowy i z tego co pisali inni wyjdzie taniej niż miałbym kupić w sklepie
z tego co wiem nie ma tej rurki ale w piątek już je dostane i załatwię wszytko i wstawię fotki
Ostatnio edytowano 27 sty 2009, 22:20 przez neo_corporation, łącznie edytowano 1 raz
-

neo_corporation
●
no wiem wiem , smialem sie  zamiast rybek tropikalnych beda mrozone 
-
Gość
●
wreszcie się doczekałem gaśnicy po znajomości za dziękuje teraz tylko przeróbka , skubana jest wysoka na 80cm
o to fotki

-

neo_corporation
●
a jak zaniesiesz do punktu z gazami technicznymi, to może zapłacisz im za wymianę nabicie a weźmiesz sobie mniejszą, mój kolega tak zrobił, ja też tak planuje ale muszę poczekać do soboty aż dostane butlę
-
Gość
●
fajnie ze większa bo na dłużnej starczy tylko sęk w tym ze stelaż po akawa mam pospawany na 60 cm wysokości
-

neo_corporation
●
ja wole zamienić na mniejsza i napełniać ja raz na pół roku czy nawet co roku, nie wiem czy jest sens stawiania takiej wielkiej butli skoro masz akwarium takie male
-
Gość
●
małe teraz tak bo 112 l, za dwa tyg zamiana na 250l bo rybki się nie mieszczą a od września rusza 630 optiwhite 160*60*70
-

neo_corporation
●
ja i tak polecam na zmianę na mała butle
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli masz mozliwość aby ja ukryć tą butle to sama w sobie jest super. 6kg Co2 starczy Ci na długo.
Mówiąc ukryć miałem na mysli np. postawić cały majdan w piwnicy a do akwa doprowadzić wężyk z Co2. Zawór prezyzyjny umieszczasz na widoku koło akwa.Do takich rozwiązań porponuje używać szybkozłączek i weżyków pneumatycznych.
-

leon1000
●
czyli w moim przypadku
butla (z dala akwarium np. piwnica) -> reduktor (przy butli)-> wężyk -> elektrozawór (blisko akwarium)-> zaworek precyzyjny (blisko akwarium) -> wężyk -> zaworek przeciw zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor
a zawór od butli odkręcić na maksa i wyregulować reduktorem (może to banalne pytanie ale n razie nie jestem znawcą w tym temacie więc wole się zapytać )
-

neo_corporation
●
Elektrozawór proponował bym jednak w piwnicy razem z reduktorem , natomiast sam prezyzyjny blisko akwa. Zakładam , że prad masz w piwnicy .
-

leon1000
●
mam oczywiście, narazie planuje sterowanie za pomocą wyłącznika czasowego w dzień razem z oświetleniem (w tych samych godz) ale potem komputer PH i tu jest problem
-

neo_corporation
●
dzisiaj jestem  pojechałem z rana do drugiego punktu legalizacji butli i zapłaciłem 90 zł za wszystko zostawiłem im swioją starą butle i dostałem już gotową i w lepszem stanie wizualnym, bo moją od spodu brała korozja 
-

neo_corporation
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|