Pomysł na zwiększenie objętości masy filtracyjnej - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomysł na zwiększenie objętości masy filtracyjnej

Liczba wyświetleń: 945·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
dylus grudziądz
Witam ostatnio znajomy zastosował genialne rozwiązanie filtracyjne w zbiorniku .
Zakładając zbiornik na dnie wkleił deczczownie do deszczowni podłączył pompę ,na deszczowni położył kratki tak aby utworzyć pustą przestrzeń .Następnie na kratki przyszła drobna siatka a na siatkę keramzyt ,keramzyt został przykryty dodatkową siatką i na to wsypał żwir .Pompa podłączona do obiegu pompuje wodę pod żwir w efekcie unosi cały syf w toń a syf zostaje wyłapany przez gąbkę .Urządzenie proste i skuteczne jak wiadomo keramzyt nadaje się genialnie jako material filtracyjny ,dzięki temu że woda jest tłoczona pod żwir i wypychana do zbiornika po przejściu przez keramzyt i żwir mocno wzrasta masa filtracyjna w zbiorniku .Keramzytu nie trzeba płukać bo syf jest wypychany a nie wciągany w podłoże .Zakładając zbiornik o wymiarach 100x50 i zasypując go 5cm warstwą keramzytu otrzymujemy 25 l masy piltracyjnej .żaden filtr kubłowy nie ma takiej masy filtracyjnej .Genialne CO

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

Grzegorz Guzik Kraków

24 sty 2009, 20:21   (#2)  

Taa.. pomysl staaaaary jak akwarystyka omalze :mrgreen: Po prostu typu podzwirowego filtr z odwrotnym obiegiem, ta wersja tez juz byla, naprawde.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20220106_142101321.jpg

Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 23332
Witam . Zbiornik na podłożu master soil 50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10) Ph6.9-6.3 Gh/kh 8/1 No3 5 Po4 0.2 Ca/mg...
IMG_20220203_191456.jpg

Czy taka złączka na stałe to dobry pomysł ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2159
Nigdzie w moim mieście nie mogłem dostać węża 16/22 mm, więc zakupiłem złączkę do węży. Czy złączka jak na zdjęciu to dobry pomysł by została na stałe? IMG_20220203_191456.jpg
YouTube

Bardzo ciekawy pomysł na Design akwariowy ;) Glass Aqua

87Brad87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2804
kanał: Pomysły są, wykonanie fajne. Nie do przejścia obok jest to co stoi poza akwarium, dodatki, bawienie się formą chociażby samej lampki. Zwykłe stalowe rury na gwint ;) czasami książka, czasami c...

Zwiększenie obsady w 85L

tlab w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2708
Witam. W mojej kosteczce 45x45x48 (85 litrów) mam obecnie: 3 x Prętnik karłowaty 5 x Razbora Espei - po weekendzie dojdzie jeszcze z 7szt. bo ma być dostawa w sklepie 7 x Otosek przyujściowy 1 ...

Zwiększenie nominalnej średnicy węży

git66 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1149
Pytanie niestandardowe. Modyfikuję układ przewodów filtracyjnych w swoim akwarium. Konkretnie na pewnym odcinku który wychodzi poza szafkę (będzie na widoku) zamierzam wstawić sztywną czarną rurkę - o...

Pomysł na filtrację?

RafalM w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2879
Witam. Po kilkunastu latach planuję powrócić do akwarystyki. Najpierw myślałem o akwarium o pojemności około 200 litrów i z tego powodu zakupiłem już filtr AQUAEL ULTRAMAX 1500. Po namyśle zdecydowałe...

Zwiększenie mocy pokrywy

On1223 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1524
Witam Zakupiłem akwarium o pojemności 240l i oświetleniu ledowym 20 W o barwie 6500 K i 1500 lm. Uważam że jest to za mało i mam pytanie ile muszę dodać led i jakich aby rosły tam roślinny (średnio w...

Pomysł na obsadzenie akwarium.

MichauD w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1559
Witam, po małej przerwie postanowiłem odpalić znowu szkło. Słoik ma wymiary 50x30x30. Nie mam kompletnie pomysłu na obsadzenie go. Może podsunięcie jakiś pomysł? Nie mogę się też zdecydować czy oddzie...

Licznik bąbelków z odkręcaną pokrywką, dobry pomysł?

yamo12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3259
Jak w temacie, ktoś może miał? Proszę o opinie, a jeśli nikt nie miał to co sądzicie o czymś takim? Wydaje mi się że to dobry pomysł bo wygoda z tym odkręcaniem no i woda dłużej nie wyparuje bo większ...

Zwiększenie blatu szafki

blukawsk w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2175
Witam ! To jest mój pierwszy post na Forum Chciałbym zmienić obecne akwarium profilowane 120x40x50 na proste 100x40x50 Moja obecna szafka stoi na 10 regulowanych nóżkach przykręconych pod czterema ści...

Statystyki

Ten temat przegląda 786 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 786 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.