szymonw napisał(a):nie to forum. tu większość roślin staje się "kosmopolityczna".
rio atrato to chyba mętne "białe wody".
w nyrcie głównym roślin jak na lekarstwo. tylko piach, naniesiony muł, liście, drewno. przy brzegach pewnie żabienice.
pytaj na
www.apisto.pl
dzięki, czyli gdybym chciała zamarkować zbliżony krajobraz - to raczej przewaga roślin pływających ale woda "nie herbaciana" w zbiorniku...
Usiłuję zaprojektować akwarium dla Neoheterandria elegans - szukam inspiracji, a ponieważ rozsądnie mi się wydawało przejrzeć zdjęcia z tych okolic na wstępie, to zaczęłam szukać też konkretniejszych informacji i takie trudne pytania zadaję
Generalnie muszę złożyć coś z danych jakie zebrałam na temat gatunku i terenu: rybka bardzo drobna - potomstwo maleńkie - więc odradzany jest żwir a polecany piasek (zgodne z biotopem); narybek musi się kryć w roslinach, bo choć podobno rodzice sie nie bardzo nim interesują - to poczucie bezpieczeństwa wskazane - więc właściwie musiałabym zrobić strefy obrośnięte gęsto drobnolistnymi roslinami (to już mniej zgodne z biotopem); pomyślałam nad pistiami - bo dają półmrok i w
korzeniach da się ukryć narybkowi (niby pasuje do biotopu); będzie korzeń i planowałam na nim mchy (średnio chyba z biotopem zgodne ale za to efektowne). Największy mój dylemat jest właśnie na temat tych roślin drobnolistnych - co byście zastosowali? Akwa będzie miało wymiary 65 x 25 x 25 więc coś do nano pasującego, ale dorastającego do lustra wody.