jakie rośliny w Rio Truando, Rio Atrato? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jakie rośliny w Rio Truando, Rio Atrato?

Liczba wyświetleń: 1858·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
ziabak Warszawa
witam, poszukuję informacji na temat roślinności jaka występuje w rzekach Rio Truando, Rio Atrato w Kolumbii - jesli ktoś z Was dysponuje jakimiś informacjami, badź linkami do zdjęć biotopów - będę wdzięczna.

ziabak
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

30 sty 2009, 04:40   (#2)  

nie to forum. tu większość roślin staje się "kosmopolityczna".

rio atrato to chyba mętne "białe wody".

w nyrcie głównym roślin jak na lekarstwo. tylko piach, naniesiony muł, liście, drewno. przy brzegach pewnie żabienice.

pytaj na www.apisto.pl

szymonw

ziabak Warszawa

30 sty 2009, 15:49   (#3)  

szymonw napisał(a):nie to forum. tu większość roślin staje się "kosmopolityczna".

rio atrato to chyba mętne "białe wody".

w nyrcie głównym roślin jak na lekarstwo. tylko piach, naniesiony muł, liście, drewno. przy brzegach pewnie żabienice.

pytaj na www.apisto.pl

dzięki, czyli gdybym chciała zamarkować zbliżony krajobraz - to raczej przewaga roślin pływających ale woda "nie herbaciana" w zbiorniku...
Usiłuję zaprojektować akwarium dla Neoheterandria elegans - szukam inspiracji, a ponieważ rozsądnie mi się wydawało przejrzeć zdjęcia z tych okolic na wstępie, to zaczęłam szukać też konkretniejszych informacji i takie trudne pytania zadaję ;)

Generalnie muszę złożyć coś z danych jakie zebrałam na temat gatunku i terenu: rybka bardzo drobna - potomstwo maleńkie - więc odradzany jest żwir a polecany piasek (zgodne z biotopem); narybek musi się kryć w roslinach, bo choć podobno rodzice sie nie bardzo nim interesują - to poczucie bezpieczeństwa wskazane - więc właściwie musiałabym zrobić strefy obrośnięte gęsto drobnolistnymi roslinami (to już mniej zgodne z biotopem); pomyślałam nad pistiami - bo dają półmrok i w korzeniach da się ukryć narybkowi (niby pasuje do biotopu); będzie korzeń i planowałam na nim mchy (średnio chyba z biotopem zgodne ale za to efektowne). Największy mój dylemat jest właśnie na temat tych roślin drobnolistnych - co byście zastosowali? Akwa będzie miało wymiary 65 x 25 x 25 więc coś do nano pasującego, ale dorastającego do lustra wody.

ziabak

30 sty 2009, 16:07   (#4)  

widziałem ostatnio w necie fajny blog po holendersku z fotkami na temat elegansów. spróbuje go znajeźć w wolnej chwili i ci podeślę link

szymonw

ziabak Warszawa

30 sty 2009, 17:08   (#5)  

Szymonie, Ty już mi go podesłałeś - na innym forum też o tym rozmawiam. Tutaj jest blog: http://leo-aquarium.blogspot.com/2007_0 ... chive.html i właśnie z niego po tłumaczeniu mam większość danych o rybce :) Natomiast jeśli chodzi o urządzenie zbiornika - wciąż niedosyt...

ziabak

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 68
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743657
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1347
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 246750
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
YouTube

Oświetlenie do Juwel Rio 240L

pening270 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2740
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9036
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1310
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2648
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1504
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5438
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Statystyki

Ten temat przegląda 363 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 362 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.