planuje co2 i zwiekszenie oswietlenia w 112l
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam, mam aktualnie zwykle akwarium i postanowiłem pozbyć się problemu z brzydkimi roślinkami, wiec zaplanowałem dołożenie do oświetlenia (aktualnie 18W 865 i 20W power glo) dwóch kolejnych świetlówek ale tym razem 2x24W T5. w zestawie za 135zł http://allegro.pl/item526063953_zestaw_ ... iatlo.html
oferują 2 świetlówki SYLVANIA o barwie światła 865 (na stronie aukcji pomyłka 860) lub za dopłatą 20zł proponują zamianę jednej ze świetlówek na GRO-LUX firmy Sylvania T5. i teraz pojawia się pierwsze moje pytanie, czy warto kupić ten zestaw, 2 czy warto zamienić świetlówki. w zestawie są już odbłyśniki.
Kolejnym tematem jest CO2, na allegro znalazłem taki zestaw: butla http://allegro.pl/item525081507_butla_co2_2l.html oraz taki osprzęt http://allegro.pl/item525861714_zestaw_ ... ndard.html czy jest to odpowiedni zestaw. aha i jeszcze jedno ostatnie narazie pytanko: czy jak mam filtr tetra 1200 to jest możliwość podłączenia co2 do filtra? chodzi mi o to, żeby nie wsadzać kolejnej rzeczy do akwarium.
-
Gość
●
Witam
Co do oświetlenia to koniecznie dołóż, wtedy zobaczysz co to znaczy bąbelkowanie roślin. Mam takie samo akwa jak Ty i też zastanawiałem się nad 2x24W ale ostatecznie dołożyłem tylko jedna 1x18W i teraz mam 3x18W to w zupełności wystarczy do dawkowania CO2. Za dużo będzie światła jak do aktualnego zestawu dołożysz 2x24W. Butla z zestawem jest OK, możesz kupić. Co do podłączenia CO2 do filtra to tylko poprzez takie coś: http://allegro.pl/item527027553_dyfuzor ... _zewn.html
Ale wtedy musisz zmienić zestaw CO2 bo tam też jest dyfuzor, z tym że ten co Ci przedstawiłem jest o wiele lepszy (czyt. wydajniejszy)
-
Plut3k
●
czyli co nie dokladac 2x24 ? widze ze tez jesteś z wch. odezwij się do mnie na gg. to sie jakoś zgadamy i najwyzej zobacze jak to u Ciebie wyglada
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
witam co do oswietlenia to dołozyc a pozniej kupic zegary mechaniczne do sterowania zeby wszystkie nie swieciły tak odrazu a co do butli to ona mi sie wydaje bardzo droga jezeli masz mozliwosc to poszukaj w swoim miescie tam gdzie nabijaj je u mnie duza kupiłem za 15 zł wiecej niz na tej aukcji a te jak dobrze pamietam to po 80 zł były
-
batuch
●
- Ranga: Początkujący
A ja bym dołożył 2x24W do tego co masz co da 0,76W na litr ale jak wiadomo nie najważniejsze są waty a lumeny więc nie zamieniał bym tych świetlówek w zestawie tylko zostawił tak jak jest. Daylighty mają sporą ilość lumenów a tym bardziej świetlówki T5. Zamienił bym jedną ale z tych co masz 20 W na Philipsa Aquarelle.
Będziesz podawał CO2 więc taka ilość światła nie jest straszna
Zestaw CO2 jak najbardziej odpowiedni z tym że butla jest u nich za droga. Ja swoją 1,5KG w Szczecinie zakupiłem za 50 zł. Zilo jest bardzo dobrym sprzedawcą na allegro i śmiało mogę go polecić, przesyłka jest bardzo szybka. Co do rozpuszczania CO2 to bym wybrał jednak przez wylot z kubła niż przez spiek. Ze spieku nie jestem do końca zadowolony ale to moje spostrzeżenia nie koniecznie musi tak być w Twoim przypadku.
-

marti
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
nie masz suwmiarki aby zmierzyć  a jak nie masz to średnio odejmij 1 do 2 mm na ścianki i masz wymiar wewnętrzny
-

marti
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
suwmiarką żeby dokładnie zmierzyć musiałbym wszystko rozbierać. dlatego wolałem zapytać bo nie wiedziałem dokładnie ile te ścianki mogą mieć grubości
-
Gość
●
oswietlenie zamowilem 2x24W ze swietlowkami 865 wlaczniki czasowe juz mam wiec bedzie automatycznie wlaczane na kilka godzinek, teraz robie przymiarke do tego co2
-
Gość
●
oswietlenie zamontowane  jest jasno  bardzo jasno
-
Gość
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|