Prosze o porade, nawozenie akwa 63L, glony, akwa ma 2 m-ce
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
To jest moje drugie podejscie do akwa, pierwsze zakonczylo sie zakwitem i zrobilam restart.
Akwa 60x30x36 63L, netto pewnie jakies 50-53L
oswietlenie 2x24W T5 Sylvania Luxline Plus 6500K 1850 lm
czas oswietlania zbiornika 12-20
filtracja kaskada hbl-501 przeplyw 400L/h
temperatura 24*
Co2 butla i szklany dyfuzor, CO2 podaje razem z oswietleniem 8h
podloze drobny zwir kwarcowy, warstwa zwiru z przodu 4 cm, z tylu 7,5cm
Flora:
rotala indica
hemianthus micranthemoides
microsorium
blyxa japonica
cryptocoryne wendta green
glossostigma elatinoides
Fauna:
11 razbor espei
5 otosków
2 krewetki amano
5 krewetek red cherry (w tym 2 w ciazy)
1 ampularia
parametry wody w akwa
PH 6,8 - 7,0 stały test do Co2 JBL
GH 17 Zoolek
KH 13 Zoolek
NO3 10 Sera
PO4 1,0 Sera
Poziom CO2
przy Ph 6.8 wynosi 61ppm!!!
Ph 7.0 wynosi 39ppm, chyba ze test na KH Zooleka jest zly, bo szokujace sa te wartosci
Podmiana wody raz w tygodniu 15 L kranowa
Nawozenie i tu jest problem
Obecnie w akwa mam zielenice i zielony nalot na szybach, rosliny praktycznie nie rosna, wstrzymaly wzrost, rotala indica jest zielona tylko czubki ma lekko czerwone, reszta roslin stoi w miejscu.
Posiadam nawozy Aqua Artu - Classic, Ferro+
Planta Active - Aquapotas, mico, macro
Zbiornik ma 2 miesiace, na samym poczatku stosowalam aquapotas, po miesiacu zaczelam bawic sie w micro i macro Planta active ze wzgledu na bardzo slaby wzrost roslin, zielenice jak byly tak sa
Pare dni temu podalam Classica AA do podmiany, co wywolalo natychmiastowy wzrost nitek na drugi dzien, wiec chyba w zbiorniku jest za duzo microelementow, zrobilam podmiane i podalam 5 ml potasu
Prosze Was o rade, czy mam teraz nienawozic zbiornika, czy nawozic samym macro i potasem? Chcialabym aby rosliny zaczely w koncu rosnac
Podmiany robie regularnie co tydzien po 15L, woda odstana 48h
Czy pyl na szybach jest oznaka przenawozenia micro czy macro, w instrukcji nawozu PalntaActine macro, napisane ze macro,ale na forum spotkalam sie tez z opinia, ze rowniez micro, wiec jak to jest?
Obecnie problemem sa zielenice kropki na szybach, glony nitkowate porastajace rosliny i pyl na szybach.
-
misti
●
przydałoby się jeszcze jakieś foto baniaczka...masz bardzo dużo światła, CO2...napisałaś, że bawiłaś się nawozami. Tzn jak je podawałaś? Nie dziwi mnie to, że jak podałaś classica to następnego dnia wysyp glonów. Dlaczego? dużo światła, rośliny, chodź dostały papu nie zdążyły ruszyć - glon zawsze zdąży.
Moim zdaniem zrób tak: na początek wymień przynajmniej połowę wody i nie dawaj nic.Zmierz parametry wody. Potem podaj Potas i azot(chyba, że azotu masz ok 15-20 ppm to nie). światła nie przykręcisz, bo pewnie masz belke 2x24 bez możliwości wyłączenia jednej świetlówki (to jest ból). Skróc czas świecenia. Będziesz widziała, co się dzieje. jeśli będzie poprawa, jeszcze raz podmiana, ale teraz już 30% i delikatnie nawozu(połowa dawki)
Aha, jeśli lejesz classica i ferro+ daj tez trochę makro- jeśli będzie micro a nie będzie makro to marny efekt raczej.
Jeśli ktoś ma inny pomysł niech też się wypowie  . Ja pisze teoretycznie co ja bym zrobił i co wg mnie powinno pomóc
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
W tej chwili nie wystawie fotki, gdyz nie ma czego ogladac, akwa jest w stanie "niewyjsciowym"
Jesli chodzi o nawozy zaczynalam od potasu, potem zaczelam podawac mico i macro PlantaActive.
micro do podmian tyle ile podaje producent, i co 3 dni po 1ml
macro lalam na oko, ale nie wiecej jak 3-4 ml co podnosilo wartosc No3 odpowiednio o 6-8 ppm
Wg testu sery mam NO3 na poziomie 10 ( po dodaniu 3-4 ml macro powinnam miec 16-18ppm), tyle ze skala tego testu jest marna moim zdaniem, gdyz przedzial ma taki 0, 10, potem 25 i tak na prawde nie wiem ile mam tego azotu czy 10 czy 15 czy 20.
Pozniej zakupilam nawozy AA PGC i ferro i podalam tylko raz Classica i nastapil wzrost nitek na roslinach, ferro nie podawalam
Nie wiem tak na prawde, na ktora linie nawozowa mam sie zdecydowac, gdyz zaleta PlantaActive jest oddzielny nawoz potasowy, ktory posiadam
Natomiast PG AA jesli chodzi o macro ma przesuniecie w strone fosforu a ja go mam od 0,5 -1,0 ppm test sery, wiec chyba nie warto go uzywac i zostawic w moim przypadku linie PG, skoro piszesz, ze jedak powinnam uzywac macro skoro micro nie podawalabym w przypadku tych nawozow, gdyz nie posiadam filtra RO
Co do oswietlenia tak posiadam belke Hagena, jedna swietlowke mozna odlaczyc , wystarczy ja wykrecic i moze swiecic jedna.
Dodam, ze akwa od poczatku bylo oswietlane 5h i co tydz zwiekszalam o 1 h, doszlam do 10, ale ostatnio tzn od 3 dni swiece 8h.
Wczoraj robilam podmiane 30% (15L) i dalam 5 ml potasu wg instrukcji 1ml na kazde 10 L wody w zbiorniku, a ze potas ciezko przedawkowac to dalam pelna dawke.
Za chwile wykonam pomiary i napisze jak teraz wygladaja.
Ostatnio edytowano 20 sty 2009, 15:51 przez misti, łącznie edytowano 1 raz
-
misti
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co do PG AA krąży opinia, że jeżeli nie masz RO to lej Ferro + zamiast micro. Ja stosuje linie PG AA (Macro, Ferro+, Classic), tyle, że do nawozów podaje jeszcze dodatkowo sole, szczególnie KNO3 i w razie potrzeby KH3PO4 i K2SO4.
Więc jeśli możesz wykręcić (bez szkody dla lampy) jedną świetlówkę, to tak zrób. A co do testów... ja nie używam, wolę obserwować rośliny i działać
z nawożeniem to tak, że jeśli jednego minerału brakuje a drugiego jest za dużo - rośliny na tym nie korzystają za bardzo - glony tak
-

cherry_ukasz
●
A ten zielony nalot, pyl na szybach, to objaw przedawkowania micro czy macroelementow?
-
misti
●
Tu Ci szczerze przyznam, że sam jeszcze tego nie rozgryzłem. Nie jest aż tak uciążliwy, po jest go baaardzo mało - ale jest.Poza tym innych glonów nie ma. Narazie sesja, więc tego nie rozkryzę. W ferie będę w domu i będę nad tym myśleć, próbować i testować
Mam tylko podejrzenie, że to może chodzić o azot i fosfor - jedynie co, to zaleciłem rodzicom karmić rybki raz dziennie i zmniejszyło to ilość nalotu na szybach
-

cherry_ukasz
●
Na opakowaniu nawozu PlantaActive macro jest napisane ze nalot, pył na szybach jest oznaką przedawkowania nawozu, wiec chyba chodzi o azot i fosfor
A oto wyniki testow zrobionych przed chwila
PH 7.0
GH 16
KH 11
CO2- 33ppm
NO3 10
PO4 0,1
Na razie bede uzywac nawozow PlantaActiv - micro, macro, potas, wstrzymam sie na razie z micro
wlalam 8ml macro co teraz pewnie da wynik NO3 ok 25ppm
Teraz pytanie czy dawac micro? Myslalam nad 1 ml
Ostatnio edytowano 20 sty 2009, 23:27 przez misti, łącznie edytowano 1 raz
-
misti
●
Z tego co czytam po forach roślinniaków i nie tylko, to pierwszy miesiąc nie nawozimy w ogóle póki baniak się nie ustabilizuje, a światło (szczególnie tak obfite u Ciebie) zaczyna się od 4h/dobę co tydz. dodając 1h.
Miałem też problem z wszelakim glonem kilka m-cy temu, ale po restarcie stosując się do tego powyżej - zero problemu.
-
promieniowanie
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Szczecin
co do ataku glonów to nie ma reguły. Ja np nawoziłem już od 5 dnia a od 7 całość światła poszła
-

cherry_ukasz
●
promieniowanie napisał(a):Z tego co czytam po forach roślinniaków i nie tylko, to pierwszy miesiąc nie nawozimy w ogóle póki baniak się nie ustabilizuje, a światło (szczególnie tak obfite u Ciebie) zaczyna się od 4h/dobę co tydz. dodając 1h. Miałem też problem z wszelakim glonem kilka m-cy temu, ale po restarcie stosując się do tego powyżej - zero problemu.
Jak bys czytal uwazniej to bys wiedzial, ze akwa bylo oswietlane od 5h i co tydz o 1h dluzej, a na samym poczatku lalam tylko potas, ktory jest wrecz wskazany przy starcie.
O 22:00 zrobilam ponowne testy
Macro podalam, gdyz test pokazal NO3-0, jednak po 20 min kolor testu zmienil sie na mocno pomaranczowy, co wskazuje na 25mg/l
Teraz bede dluzej czekac na wynik, niz 5 min podane w instrukcji, bo wyszlo na to, ze niepotrzebnie wlalam to macro.
Oto wyniki:
NO3 - 25mg/l test Sery
PO4 - 0,5 mg/l test Sery
Micro nie lalam, nie wiem czy slusznie. Zastanawialam sie nad podaniem 1 ml, ale boje sie, bo po dodaniu ostatnio samego Classica AA nitki znacznie urosly, wiec to chyba wina micro, juz sama nie wiem
-
misti
●
Dzisiejsze wyniki testów
NO3 -10mg/l
PO4 - 0,25 - 0,5mg/l
Widac, ze NO3 mocno spadlo od wczoraj.
Teraz pytanie do Was, skoro po podmianie NO3 wynosilo 10, bez dodawania macro czy jest sens w ogole je lac?
Czy mam podac micro? Jesli tak w jakiej dawce.
Przez 2 tyg utrzymywalam poziom NO3 -10, PO4 0,5-1,0 i nalot na szybach byl caly czas.
Rosliny babelkuja caly czas az milo, ale glony nitkowate, zielenice na szybach sa ciagle.Wzrost roslin jest marny, wrecz stoja w miejscu.
Czy ktos moze mi pomoc w dobraniu odpowiedniego nawozenia. Kiedy po zmianie nawozenia powinnam zauwazyc zmiane? Czy 2 tygodnie to odpowiedni czas?
-
misti
●
Zakupilam dzis test Sery na Fe, wynik Fe - 0,1, wiec skad te zielenice?
Czy w takim razie mam podawac micro, w celu osiagniecia poziomu Fe 0,25 - 0,5mg/l?
-
misti
●
Misti. Twardość ogólna -16. Podmieniasz wodę w akwarium , kranówą. Zmuszasz rośliny miękkich wód (glossostigma, blyxa japonica), do życia w twardej i wegetacji w samym żwirze. Dużym wysiłkiem jest dla roślin pozyskanie żelaza w wodzie twardej. Zamiast nawożenia, stosujesz chemiczny koktajil, lejąc dwie bardzo odmiennie działające linie nawozów. Powstrzymaj swój zapał i odstaw te wspaniałe buteleczki na później. Posiadasz testy, znasz znaczenie ich wyników. Masz już ocenę sytuacji, więc powoli wyeliminuj błędy. Kulki nawozowe pod rośliny i umiarkowane nawożenie tylko nawozami jednej linii, nie dwóch. A najlepiej byłoby przejść na sole, bo jak widzę stos makroelementów nie jest Ci obcy. To naprawdę nie jest takie trudne. Znajdziesz mnóstwo wątków nt temat na forum.
Pozdrawiam.
-

Robcio
●
- Miasto: Łódź
Ale ja nie stosuje dwoch linii nawozowych. Wiem, ze tego robic nie mozna. Od samego poczatku uzywalam PA, pozniej kupilam PG classic i ferro, classica uzylam raz, gdyz na drugi dzien wzrost nitek zdecydowanie sie zwiekszyl, ferro nawet nie uzylam. Mysle, ze dosc wyraznie jest to napisane w postach wyzej.
Chodzi mi tez o to, ze gdy utrzymywalam poziom NO3-10 i PO4-0,5-1,0 tak ze 2-3 tygodnie to zielenice nadal rosly i nie wiem co jest tego przyczyna, skoro nawet fe nie ma za duzo w zbiorniku, a myslalam ze to Fe jest przyczyna nitek, tzn ogolnie micro.
-
misti
●
Od samego poczatku uzywalam PA, pozniej kupilam PG classic i ferro, classica uzylam raz, gdyz na drugi dzien wzrost nitek zdecydowanie sie zwiekszyl, ferro nawet nie uzylam. Mysle, ze dosc wyraznie jest to napisane w postach wyzej.
To cóż można powiedzieć o nawozie po jednokrotnym zastosowaniu ? Co zamierzasz zrobić w sprawie kranówy do podmian i gołego żwiru? Może zacznij od podstaw, a w dalszej kolejności skup się na nawożeniu ?
-

Robcio
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To mozna powiedziec, ze po nim nastapil wzmozony wzrost zielenic, dlatego odstawilam classica, bo myslalam, ze to przez micro te zielenice. Ale dzis mierzylam poziom Fe i jest ok.
-
misti
●
A więc jednak ten nawóz, nie był pożywką dla zielenic ?
-

Robcio
●
Chodzi mi o to, ze nie wiem jak mam teraz nawozic, czy mam wprowadzac nawoz micro, skoro poziom Fe wynosi 0,1mg/l
I jeszcze takie pytanie przed podmiana poziom NO3 jest na poziomie 10, po podmianie rowniez. W wodzie kranowej poziom NO3 wynosi 5mg/l, czy w takim przypadku podawac NO3 jakies 2-3ppm, czy wystarczy z kranowy?
Potas podaje ciagle przy podmianie 5ml, wg instrukcji.
-
misti
●
Nie możesz sugerować się tylko wynikiem testu na Fe. Nigdy nie można być pewnym/pewną, jaką postać żelaza taki test wychwyci. Zauważyłaś ekspansję zielenic, nie podawaj mikro. Woda w kranie NO3-5ppm. Dolewając do tego jeszcze NO3 z np, KNO3, przy małej zawartości fosforu, duża ilość azotu skumuluje się w zbiorniku. I prawdopodobnie tak się właśnie dzieje. I wysyp zielenic gotowy. Lanie "na oko", jak sama napisałaś takie ma właśnie konsekwencje. Jaka jest kondycja roślin ? Przyjrzyj się im uważnie. Czy ich wygląd wskazuje na to, że są w stanie pobierać wlewane przez Ciebie nawozy ? A może bardziej teraz karmisz glony ? Potas podajesz wg instrukcji, przy podmianach, ok. Ale byłoby dobrze, gdybyś wiedziała, jakie stężenie uzyskujesz w akwarium, owego K, lejąc te 5ml. Bardzo możliwe, że jest go za mało. Ale mimo wszystko, sugeruję, abyś zaczęła od elementarnych podstaw hodowli roślin wodnych. Czyli miękka woda. W początkowej fazie, umiarkowane oświetlenie i bogate w składniki pokarmowe podłoże dla roślin, a więc nie goły żwir. Oraz duża ilość , szybko rosnących najpospolitszych roślin. Z czasem będziesz mogła się ich pozbyć. Nie zaszkodzi też w obecnej niestabilnej sytuacji, włożyć woreczek węgla akt, do filtra.
-

Robcio
●
Dziekuje za odpowiedzi.
Jesli chodzi o stan roslin to rosilny sa bardzo blade, nie maja takiej soczystej zieleni i wzrost jest zahamowany, praktycznie nie widac ze rosna.
Akwarium zostało zrestartowane.
-
misti
●
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
|
|