bimbrownia CO2 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

bimbrownia CO2

Liczba wyświetleń: 2348·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 sty 2009, 18:30 bimbrownia CO2  (#1)  

witam, moje szkło to 112l chcę zmontować bimbrownie :twisted: jak to zrobić już wiem ale mam problem z umieszczeniem dyfuzora :roll: są różne sposoby dzwony, drabinki idt. itp. w akwarium mam filtr aquaszut 750 turbo lekko zmodernizowany z deszczownią jestem bardzo zadowolony :lol: i uwaga mam taki pomysł chciałbym umieścić dyfuzor wykonany z kawałka strzykawki z korkiem pod filtrem tak aby wciągał wyprodukowane co2 i rozpylał je przez deszczownie która oczywiście będzie pod powierzchnią wody tak aby nie zaciągała tlenu proszę o odpowiedzi :mrgreen: POZDRAWIAM

vikarr
Ranga: Początkujący

20 sty 2009, 23:21   (#2)  

Witam,

Bakterie w filtrze raczej nie będą zadowolone z dwutlenku węgla :? Bardziej by były z tlenu. Prawdopodobnie filtr będzie się "zapowietrzał", jeżeli można tak powiedzieć.

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Thierry Henry Brzesko

22 sty 2009, 12:55   (#3)  

Może odbiegnę troszkę od tematu ale z tymi skalarami i sumami przesadziłeś. :x

Thierry Henry
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzesko

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 sty 2009, 15:05   (#4)  

tzn :?: co z tymi skalarami i sumami

vikarr

dimmus okolice Opola

22 sty 2009, 16:19   (#5)  

Skalary i sumy są troszkę ( delikatnie mówiąc ) za duże do takiego litrażu ( czyt: kup większe ( dużo ) szkło, albo oddaj rybki komuś z dużym akwarium )

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

22 sty 2009, 16:59   (#6)  

to może odrazu wypuszcze je do jeziora :lol: ryby mają się dobrze skalary regularnie co 2 tygodnie się wycierają, a sumy też sobie radzą. szkło chętnie bym sobie powiększył ale tak wyszło akurat brakuje mi metrów :lol: do rzeczy i na temat proszę

vikarr

25 sty 2009, 08:37   (#7)  

Tak jak koledzy piszą, nie jest dobrze, bakterie w filtrze nie będą uradowane z dostawy gazu, poza tym strzykawka i korek??? chyba drewno lipy jak już. Ogólnie stosuje się taką regułę, że to co rozpuszcza co2, drabinka, dzwon, dyfuzory itp, daje się przy samym dnie i tak by ulatniający gaz był porywany przez wodę, czyli pod wylotem filtra...

A teraz nie na temat: koledzy również dobrze piszą, skalary są za małe, jak i sumy rekinie, ale pal sześć, mnie rozbroiło że ze skalarami masz brzanki sumatrzańskie, nie podgryzają skalarą płetw?? jeśli nie to zaczną, kiedyś widziałem skalara tak poskubanego przez sumatry że biedak nie umiał utrzymać równowagi i robił fikołki, bo praktycznie nie miał płetw...

nazer

25 sty 2009, 11:42   (#8)  

dzięki za odpowiedź :idea: z tą strzykawką to korek chciałem wykonać z drzewa lipy tak wyczytałem na różnych forach, tylko problem stanowiło właśnie co dalej :cry: niektórzy podłączali co2 do filtra :? podciśnienie miażdży butle, drabinki podobno nie są dobre słaba wydajność. są czasami inne dziwolągi :lol:

co do ryb na chwile obecną :D nic się nie dzieje ale jakby doszło do jakichkolwiek ataków nie będę miał problemu natychmiast spacyfikuje agresora :)

vikarr

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14844
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1746
YouTube

Low-tech bez CO2, bez nawozów, bez ogrzewania

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3971
bezco2.jpg In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes. 1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1548
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9711
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4576
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Czy ktoś zna skład CO2 w płynie?

smugga w Nawożenie · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 55183
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...

Tetra CO2 Plus

mmagik123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 17132
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8 A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...

Nawozenie bez co2

coku w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1973
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...

Trawnik - bimbrownia i CO2 w płynie

AQwa MANIAK w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2042
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.

Statystyki

Ten temat przegląda 270 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570942
 •  Liczba wątków: 48797
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 270 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.