Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam, moje szkło to 112l chcę zmontować bimbrownie  jak to zrobić już wiem ale mam problem z umieszczeniem dyfuzora  są różne sposoby dzwony, drabinki idt. itp. w akwarium mam filtr aquaszut 750 turbo lekko zmodernizowany z deszczownią jestem bardzo zadowolony  i uwaga mam taki pomysł chciałbym umieścić dyfuzor wykonany z kawałka strzykawki z korkiem pod filtrem tak aby wciągał wyprodukowane co2 i rozpylał je przez deszczownie która oczywiście będzie pod powierzchnią wody tak aby nie zaciągała tlenu proszę o odpowiedzi  POZDRAWIAM
-
vikarr
●
- Ranga: Początkujący
Witam,
Bakterie w filtrze raczej nie będą zadowolone z dwutlenku węgla  Bardziej by były z tlenu. Prawdopodobnie filtr będzie się "zapowietrzał", jeżeli można tak powiedzieć.
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Może odbiegnę troszkę od tematu ale z tymi skalarami i sumami przesadziłeś. 
-
Thierry Henry
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzesko
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tzn  co z tymi skalarami i sumami
-
vikarr
●
Skalary i sumy są troszkę ( delikatnie mówiąc ) za duże do takiego litrażu ( czyt: kup większe ( dużo ) szkło, albo oddaj rybki komuś z dużym akwarium )
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
to może odrazu wypuszcze je do jeziora  ryby mają się dobrze skalary regularnie co 2 tygodnie się wycierają, a sumy też sobie radzą. szkło chętnie bym sobie powiększył ale tak wyszło akurat brakuje mi metrów  do rzeczy i na temat proszę
-
vikarr
●
Tak jak koledzy piszą, nie jest dobrze, bakterie w filtrze nie będą uradowane z dostawy gazu, poza tym strzykawka i korek??? chyba drewno lipy jak już. Ogólnie stosuje się taką regułę, że to co rozpuszcza co2, drabinka, dzwon, dyfuzory itp, daje się przy samym dnie i tak by ulatniający gaz był porywany przez wodę, czyli pod wylotem filtra...
A teraz nie na temat: koledzy również dobrze piszą, skalary są za małe, jak i sumy rekinie, ale pal sześć, mnie rozbroiło że ze skalarami masz brzanki sumatrzańskie, nie podgryzają skalarą płetw?? jeśli nie to zaczną, kiedyś widziałem skalara tak poskubanego przez sumatry że biedak nie umiał utrzymać równowagi i robił fikołki, bo praktycznie nie miał płetw...
-
nazer
●
dzięki za odpowiedź  z tą strzykawką to korek chciałem wykonać z drzewa lipy tak wyczytałem na różnych forach, tylko problem stanowiło właśnie co dalej  niektórzy podłączali co2 do filtra  podciśnienie miażdży butle, drabinki podobno nie są dobre słaba wydajność. są czasami inne dziwolągi
co do ryb na chwile obecną  nic się nie dzieje ale jakby doszło do jakichkolwiek ataków nie będę miał problemu natychmiast spacyfikuje agresora 
-
vikarr
●
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8
A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.
|
|