Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam.
czytałem już trochę na forum o lampa hqi, osobiście też je posiadam i dla tego mam pytanie.
zawiesiłem je 10cm nad wodą i wszyscy mówią że mam je dać minimum 30cm nad taflą. możecie mi powiedzieć dlaczego? akwarium je bardzo fajnie oświetlone, wszędzie jest dużo światła. aaa posiadam 4x70W na akwarium 450L.
-
naziol_90
●
A ile wody ci paruje w ciągu doby?? Głównie chodzi o to by nie zagrzać wody od żarnika i sprawić by parowanie bylo jak najmniejsze. Myślę że 30 cm to jest optimum.
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
no powiem szczerze że dużo mi paruje ale to chodzi tylko o parowanie wody?? czy przy wyżej zawieszony oświetleniu rośliny lepiej rosną??
-
naziol_90
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy większej wysokości masz lepiej rozprowadzone światło bez/lub z mniejszym efektem ciemnych i jasnych miejsc. Trzeba też wziąć pod uwagę, że jest to bardzo skupione światło i jego miejscowe natężenie(przy małej wysokości) nawet w przypadku 70watowych żarników może być za duże.
Pozdrawiam 
-
apioo
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rzeszów
aha rozumie, a ma to wpływ na rozwijanie się glonów w akwarium?
-
naziol_90
●
Mocniejsze oświetlenie stawia większe wymagania co do nawożenia, nie sprostanie tym wymaganiom może nam przysporzyć glonów.
Zresztą jedną z idei otwartych zbiorników jest łatwość dostępu a lampy powieszone 10cm nad zbiornikiem pewnie się do tego nie przyczyniają.
Pozdrawiam 
-
apioo
●
apioo napisał(a):Mocniejsze oświetlenie stawia większe wymagania co do nawożenia, nie sprostanie tym wymaganiom może nam przysporzyć glonów.
czyli jak? jak dam za dużo nawozu pojawią mi się glony, a jak dam za mało to też??
-
naziol_90
●
I jak dasz za dużo i jak dasz za mało mogą pojawić się glony.
W związku z nisko powieszonymi nad akwarium lampami intensywność oświetlenia wzrasta więc masz większą szansę dać za dużo lub za mało. Zrób tak jak Ci inni radzą i powieś je wyżej lub tak jak Ci się podoba, czyli...zostaw 10cm na akwarium i wszystkiego dowiesz się sam
edit:
więcej o nawożeniu możesz przeczytać np tu:
http://www.holenderskie/forum/viewto ... ht=#104177
tekst Dikiego był/jest dla mnie bardzo pomocny przy dochodzeniu co i jak
Pozdrawiam 
-
apioo
●
teraz mam inne pytanie. czy ma moją pokrywę mogę położyć szybę a nad nią zawieść oświetlenie około 20cm nad szybą?? czy światło nie będzie w tedy załamane??
tylko jak wiadomo na szybie będzie zbierać się woda, nie będzie to przeszkadzać??
-
naziol_90
●
Szyba pochłonie dużo światła a co za tym idzie mniej światła dostaną rośliny. Wg. mnie dawanie szyby przy akwarium otwartym mija się z celem.
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
PampersBoy napisał(a):Szyba pochłonie dużo światła a co za tym idzie mniej światła dostaną rośliny. Wg. mnie dawanie szyby przy akwarium otwartym mija się z celem.
też tak właśnie myślałem więc ten pomysł odpada. dzięki.
-
naziol_90
●
Powiązane tematy
pomaranczowe.jpg
Good morning,
Almost 10 years ago, TWINSTAR was the first brand to launch full-spectrum RGBW aquarium lighting. In 2023 and after three intensive years of development, we are once...
Witam.
Moze slabo szukalem, ale nie znalazlem nigdzie projektu DIY, który jako bazę pod LEDy SMD używał dedykowanej płytki pcb (aluminium lub laminat FR4). Coś w stylu komercyjnych produktów. Większo...
Proszę o radę odnośnie wysokości belki nad taflą wody.
Belka Chihiros A601 plus, obecnie na maksymalnej możliwej wysokości tzn 11 cm nad lustrem wody.
Belka ma 11 cm szerokości, a zbiornik 40 cm.
Jes...
W krajowej dystrybucji pojawiły się nowe sterowniki do lamp Chihiros.
Moduł Commander 1 pozwala na regulację pracy belek za pośrednictwem smartfona z zainstalowaną aplikacją mobilną.
Zobacz opis w s...
Wrzucam, może się komuś przyda :-)
PS.
W filmie zagościła na pełnych prawach lampa Skylight AQI Intense S
:-)
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-twinstarb-1-7ab1aaa7e1f281905c34590d85e1e287.jpg
Zapraszamy do zapoznania się z nową serią lamp Twinstar B, przeznaczoną dla akwarystów cen...
Witam!
Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...
Witam, czy ktoś się może orientuje czy ściemniacz chihiros commander będzie współpracował z lampą nuniq?
Witajcie,
Przymierzam się do reanimacji mojego akwarium 200l (100x40x50) w którym mam 2 lampy HQI 70W ( w pokrywie własnej roboty).
Z uwagi na rozwój techniki LED zastanawiam się nad zmianą pokrywy n...
Witajcie :)
Potrzebowałem niestandardowej lampki do NeoGlass Air czyli zbiornika z podniesionym dnem.
Planuję aranżacje znacznie wyższą niż zbiornik dlatego potrzebowałem specyficznej lampy.
Miałem w...
|
|