dylus napisał(a):Witam używam obecnie nawozu aquaart seria classic i ferro+ do użytku codziennego jednak wydaje mi się że nawóz jest mało wydajny.
Nie obraź się że się trochę śmieje z powyższego stwierdzenia, ale nawozy AA są jednymi z najbardziej stężonych i wydajnych z dostępnych na rynku.
PGC ma 6 razy więcej Fe niż stare TMG czy PPMD. 4 razy więcej niż Ferrodrakon. Około 3 razy więcej niż Fluorish. Mowa o zalecanych dawkach tygodniowych.
Znam osoby które dawały do akwarium 300% TMG aby osiągnąć prawidłowe wybarwienie
wymagających roślin.
Przy takich dawkach PGC zarżnąłbyś zbiornik glonami - sam w ramach eksperymentów z nawożeniem nigdy nie dawałem więcej niż 200% dawki i to przez krótki okres czasu - więcej nawet ja bym nie próbował.
Co więcej prowadziłem zbiornik na dawkach PGC w wysokości 60-70% bez żadnej szkody dla roślin. Nawożę akwarium głównie przez słup wody -
podłoże to zwykły żwir z nielicznymi punktowymi dodatkami gliny i to włożonymi do podłoża strasznie dawno temu.
Akwarium z mniej wymagającymi roślinami zielonymi spokojnie można poprowadzić dawkując i 50% Classica.
PG Ferro+ szkoda nawet porównywać do jakichkolwiek nawozów ogólnych - ma około 2,5 raza tyle Fe co PGC. Więc przewaga nad pozostałymi nawozami jest miażdżąca.
Jako punkt odniesienie wybrałem Fe bo proporcje pozostałych składników (miedź, mangan, molibden, bor) są dopasowane do zawartości żelaza.