Zmiana nawozu ale na jaki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zmiana nawozu ale na jaki

Liczba wyświetleń: 2099·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
dylus grudziądz

15 sty 2009, 10:38 Zmiana nawozu ale na jaki  (#1)  

Witam używam obecnie nawozu aquaart seria classic i ferro+ do użytku codziennego jednak wydaje mi się że nawóz jest mało wydajny .Ferro+ ma podane że jedno naciiśnięcie dozownika czyli 2ml jest na 30 l wody co daje 14 naciśnięć 28 ml na mój zbiornik (dawka podawana jako dzienna) .Zbiornik mam 420 l brutto z paletkami z roślin didiplisa ,aromatike ,Kilka gatunków ludwigi .Mam zamiar nabyć nawóz bardziej wydajny do dawkowania np raz w tygodniu ,co możecie mi polecić ???? najlepiej jakby nawóz nie posiadał macro azot,fosfor i potas jestem w stanie zapewnić sobie sam .

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotrek Dymowski Warszawa

15 sty 2009, 14:03   (#2)  

Jeśli nie ferro+ to ECA ADA.. podajesz kropelkowo i nalepiej pół zalecanej dawki.. bardzo wydajna :wink:

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

dylus grudziądz

15 sty 2009, 14:35   (#3)  

jeden napisał(a):Jeśli nie ferro+ to ECA ADA.. podajesz kropelkowo i nalepiej pół zalecanej dawki.. bardzo wydajna :wink:

Opis aquaartu
Aqua Art Planta Gainer Pro Ferro+ jest to nawóz żelazowy i mikroelementowy dla roślin wodnych i akwariowych do codziennego stosowania, zapewniający piękne wybarwianie się roślin. a ece ada jak czytałem to żelazo .

dylus

15 sty 2009, 17:22 Re: Zmiana nawozu ale na jaki  (#4)  

dylus napisał(a):Witam używam obecnie nawozu aquaart seria classic i ferro+ do użytku codziennego jednak wydaje mi się że nawóz jest mało wydajny.

:D :D
Nie obraź się że się trochę śmieje z powyższego stwierdzenia, ale nawozy AA są jednymi z najbardziej stężonych i wydajnych z dostępnych na rynku.
PGC ma 6 razy więcej Fe niż stare TMG czy PPMD. 4 razy więcej niż Ferrodrakon. Około 3 razy więcej niż Fluorish. Mowa o zalecanych dawkach tygodniowych.
Znam osoby które dawały do akwarium 300% TMG aby osiągnąć prawidłowe wybarwienie wymagających roślin.
Przy takich dawkach PGC zarżnąłbyś zbiornik glonami - sam w ramach eksperymentów z nawożeniem nigdy nie dawałem więcej niż 200% dawki i to przez krótki okres czasu - więcej nawet ja bym nie próbował.
Co więcej prowadziłem zbiornik na dawkach PGC w wysokości 60-70% bez żadnej szkody dla roślin. Nawożę akwarium głównie przez słup wody - podłoże to zwykły żwir z nielicznymi punktowymi dodatkami gliny i to włożonymi do podłoża strasznie dawno temu.
Akwarium z mniej wymagającymi roślinami zielonymi spokojnie można poprowadzić dawkując i 50% Classica.

PG Ferro+ szkoda nawet porównywać do jakichkolwiek nawozów ogólnych - ma około 2,5 raza tyle Fe co PGC. Więc przewaga nad pozostałymi nawozami jest miażdżąca.

Jako punkt odniesienie wybrałem Fe bo proporcje pozostałych składników (miedź, mangan, molibden, bor) są dopasowane do zawartości żelaza.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

dylus grudziądz

16 sty 2009, 15:07 Re: Zmiana nawozu ale na jaki  (#5)  

diki napisał(a):
dylus napisał(a):Witam używam obecnie nawozu aquaart seria classic i ferro+ do użytku codziennego jednak wydaje mi się że nawóz jest mało wydajny.

:D :D
Nie obraź się że się trochę śmieje z powyższego stwierdzenia, ale nawozy AA są jednymi z najbardziej stężonych i wydajnych z dostępnych na rynku.
PGC ma 6 razy więcej Fe niż stare TMG czy PPMD. 4 razy więcej niż Ferrodrakon. Około 3 razy więcej niż Fluorish. Mowa o zalecanych dawkach tygodniowych.
Znam osoby które dawały do akwarium 300% TMG aby osiągnąć prawidłowe wybarwienie wymagających roślin.
Przy takich dawkach PGC zarżnąłbyś zbiornik glonami - sam w ramach eksperymentów z nawożeniem nigdy nie dawałem więcej niż 200% dawki i to przez krótki okres czasu - więcej nawet ja bym nie próbował.
Co więcej prowadziłem zbiornik na dawkach PGC w wysokości 60-70% bez żadnej szkody dla roślin. Nawożę akwarium głównie przez słup wody - podłoże to zwykły żwir z nielicznymi punktowymi dodatkami gliny i to włożonymi do podłoża strasznie dawno temu.
Akwarium z mniej wymagającymi roślinami zielonymi spokojnie można poprowadzić dawkując i 50% Classica.

PG Ferro+ szkoda nawet porównywać do jakichkolwiek nawozów ogólnych - ma około 2,5 raza tyle Fe co PGC. Więc przewaga nad pozostałymi nawozami jest miażdżąca.

Jako punkt odniesienie wybrałem Fe bo proporcje pozostałych składników (miedź, mangan, molibden, bor) są dopasowane do zawartości żelaza.

Diki chodzi mi o to że producent podaje 1 naciśnięcie 2ml na 30 l wody na dzień co daje przy moim zbiorniku 14x 2ml =28ml dawka dzienna jeśli dobrze rozumiem wiec butelka 500 ml wystarczy na krótko .Czy sugerujesz abym ponownie zakupił aa .

dylus

16 sty 2009, 17:57 Re: Zmiana nawozu ale na jaki  (#6)  

dylus napisał(a):Diki chodzi mi o to że producent podaje 1 naciśnięcie 2ml na 30 l wody na dzień co daje przy moim zbiorniku 14x 2ml =28ml dawka dzienna jeśli dobrze rozumiem wiec butelka 500 ml wystarczy na krótko .Czy sugerujesz abym ponownie zakupił aa .

Rozumiem że piszesz o PG Ferro. Cytat ze strony AA:
Dawkowanie i wydajność:
Dawkować codziennie, dobierając dawkę do indywidualnych potrzeb zbiornika - np. 1ml na każde 40 litrów pojemności akwarium.

PG Ferro+ jest nawozem dodatkowym. Stosujemy go tylko w przypadku gdy przy pełnych dawkach PGC widzimy na roślinach objawy chlorozy.
Przy czym i tak można najpierw podnieść dawkę Classica do 120-130% zanim sięgniemy po PGF.
Nie podajemy PGF jeśli widzimy że rośliny są prawidłowo wybarwione.
Nie podajemy PGF jeśli widzimy zatrzymanie wzrostu roślin - najpierw sprawdzamy inne komponenty nawożenia (supermakro, makro)!

Nawożenie PGF zaczynamy od naprawdę niskich dawek - 10-15%. Dawkowanie które opisane jest w przykładzie to naprawdę sporo i takie dawki dawałem w bardzo gęsto zarośniętym zbiorniku z wymagającymi roślinami - r. macranda, a. senegalensis, a. gracilis.

Ammania gracilis odwdzięczała się naprawdę ładnymi kolorami, zdjęcie tego nie oddaje do końca:
Obrazek
Ładnie wybarwioną A. senegalensis też już kiedyś pokazywałem na forum.
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dylus grudziądz

16 sty 2009, 18:53   (#7)  

Diki dotychczas jak pisałem używałem pg ferro+ i przy podmianach podawałem classica i to wystarczało ,miałem wtedy podłoże aquasubstrate II obecnie mam zwykły żwir co sugerujesz co mam kupić ????

dylus

18 sty 2009, 14:52   (#8)  

dylus napisał(a):Diki dotychczas jak pisałem używałem pg ferro+ i przy podmianach podawałem classica i to wystarczało ,miałem wtedy podłoże aquasubstrate II obecnie mam zwykły żwir co sugerujesz co mam kupić ????

Jeśli chcesz przeznaczyć na nawożenie niższe fundusze niż do tej pory to możesz spróbować na przykład Symfonii Złotej plus PGFerro lub samoróbek które stosuje Gildia Szwagrów.
Jak w wielu tematach związanych z akwarystyką mamy do wyboru albo droższe firmowe produkty albo rozwiązania DIY wymagające jednak większej wiedzy i pewnego nakładu własnej pracy.
Jeśli zaś nie miałeś większych zastrzeżeń do nawozów AA to możesz je dalej stosować z na przykład dodatkowym uszlachetnianiem kranówki solami. Lepsze proporcje Ca-Mg-K pozwalają na stosowanie niższych poziomów mikroelementów przy zachowaniu zadowalającego wybarwienia roślin.
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3964
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 310994
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3338
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14716
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8571
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1495
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Jaki mineralizator?

_norbert_2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2835
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3188
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2023
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Jaki mineralizator kupić

Piotrek190275 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5406
Witam wszystkich mam takie pytanko jaki mineralizator kupić. Chodzi o Qual Dropa: KH Bulder czy GH One Plant. Pytanie to zadaje ponieważ przechodzę z Kranówki na RO. A że jestem laikiem w tym temacie...

Statystyki

Ten temat przegląda 1355 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1355 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.