Limnophila aromatica a Ludwigia sp. "cuba" - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Limnophila aromatica a Ludwigia sp. "cuba"

Liczba wyświetleń: 1186·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Tusia Rzgów
Limnophila aromatica a Ludwigia sp. "cuba" czym różnią się te rośliny ??? Nie biorąc pod uwagę warunków w akwa...przyjmując, że są doskonale dla rośliny (chodzi mi o wybarwienie...)
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT) - 240l Tusi = ziemia + substraty . Koniec 10.09.2011
120x40x50 - ruszyło 10.09.2011 - Pomroczność i bocje

Tusia
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzgów

Tusia Rzgów

03 sty 2009, 13:59   (#2)  

Pozwolę sobie wkleić odpowiedź na PW kolegi z forum...mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko temu ... :wink: , nikt nie odpowiedział a może komuś się przydać taka informacja...

chrzanek24 napisał(a):
Co do różnic między Ludwigia sp.Cuba a Limnophila aromatica to Limnohial jest na pewno mniejsza (przynajmniej u mnie tak jest) biorąc pod uwagę średnice.Co do ubarwienia to podobno aromatica może być nawet fioletowa przy sprzyjających warunkach.Ja dociągnąłem do bordowego.:) Za to Ludwigia w tych samych warunkach jest powiedzmy pomarańczowa.Ciężko opisać kolory.No i Ludwigia ma zdecydowanie szybsze tempo wzrostu.

I foto :)

chrzanek24 napisał(a):A tu jest pokazana różnica kolorów między Ludwigią a Limnophilą w moim akwarium :
Ludwigia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc9 ... 5ff6d.html
Limnophila: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b6 ... 37643.html

Ludwigia jest jeszcze trochę brzydko ułożona bo 2 dni temu musiałem ją przyciąć ponieważ sięgała lustra wody.

Obrazek - Limnophila

Obrazek - Ludwigia

Jzcze może być taka...
Pogostemon stellatus wcześniej znany jako Eusteralis stellata
Obrazek
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT) - 240l Tusi = ziemia + substraty . Koniec 10.09.2011
120x40x50 - ruszyło 10.09.2011 - Pomroczność i bocje

Tusia
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzgów

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5443
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
035d-1.jpg

Ludwigia palustris Green (Ludwigia błotna zielona)

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2335
035d-1.jpg Fragment opisu: Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
Zrzut ekranu 2023-08-10 213524.png

Rotala colorata i Ludwigia sp. mini

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5444
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
YouTube

Micranthemum Monte Carlo czy Hemianthus Cuba

Pastel w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2620
Cześć, która z wyżej wymienionych roślinek sprawdzi się lepiej w takich warunkach?: -35x35x40, 49l brutto, ok.38l netto, -oświetlenie chihros wrgb 2 slim 30, 31,5lumena/l netto, 0,6w/l netto, -co2, -z...
IMG_20220517_183349.jpg

Jak ciąć Limnophila sessiliflora?

wachcio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5159
Witam Jak poprawnie ciąć Limnophila sessiliflora? Ja jak dochodzi do tafli wody ucinam np. w połowie i górną część wsadzam w podłoże. Ta część rośnie dalej bardzo ładnie. Niestety dolna za kilka dni n...
IMG_0231.jpg

Limnophila aquatica jako roślina środkowego planu.

DamianKr w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2913
Witam, Chciałem poradzić czy roślina limnophila aquatica nada się jako roślinka drugiego planu? (oczywiście odpowiednio przycinana). Chciałem stworzyć kontrast dla Ludwigi Repens Red, tzn. czerwona r...
ludwigia pantanal.JPG

Ludwigia Pantanal

cob_ra w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2709
Roślina dość kapryśna u mnie w zbiorniku, na początku popalone stożki wzrostu, ale z biegiem czasu dostosowuje się do warunków. Jej barwa jest tym mocniejsza im dostanie więcej światła. Rośnie bardzo ...

Ludwigia mini super red na dragonie

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1628
Słuchajcie, Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?

limnophila sessiliflora - karłowate nowe pędy

michal78 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1071
Witam. Ostatnio postanowiłem trochę zmienić w mojej 2-setce i stworzyć warunki bardziej przyjazne roślinom, niestety na razie wychodzi trochę na odwrót. Po kolei. Akwarium 200L, myślę że lekka nadfilt...

Limnophila sp. "Guinea Broad-Leaf"( dwarf anubria)

macek.g w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8470
Ta rosline bylo mi bardzo ciezko zdobyc,dosc znacznie szarpnela mnie po kieszeni i dopiero za drugim razem z jednej lodygi udalo mi sie cos osiagnac. http://farm3.staticflickr.com/2808/1...

Statystyki

Ten temat przegląda 912 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571004
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 911 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.