Limnophila aromatica a Ludwigia sp. "cuba"
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Limnophila aromatica a Ludwigia sp. "cuba" czym różnią się te rośliny ??? Nie biorąc pod uwagę warunków w akwa...przyjmując, że są doskonale dla rośliny (chodzi mi o wybarwienie...)
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Pozwolę sobie wkleić odpowiedź na PW kolegi z forum...mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko temu ...  , nikt nie odpowiedział a może komuś się przydać taka informacja...
chrzanek24 napisał(a):Co do różnic między Ludwigia sp.Cuba a Limnophila aromatica to Limnohial jest na pewno mniejsza (przynajmniej u mnie tak jest) biorąc pod uwagę średnice.Co do ubarwienia to podobno aromatica może być nawet fioletowa przy sprzyjających warunkach.Ja dociągnąłem do bordowego.  Za to Ludwigia w tych samych warunkach jest powiedzmy pomarańczowa.Ciężko opisać kolory.No i Ludwigia ma zdecydowanie szybsze tempo wzrostu.
I foto
 - Limnophila
 - Ludwigia
Jzcze może być taka...
Pogostemon stellatus wcześniej znany jako Eusteralis stellata

-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Powiązane tematy
Cześć!
Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
035d-1.jpg
Fragment opisu:
Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
Cześć,
która z wyżej wymienionych roślinek sprawdzi się lepiej w takich warunkach?:
-35x35x40, 49l brutto, ok.38l netto,
-oświetlenie chihros wrgb 2 slim 30, 31,5lumena/l netto, 0,6w/l netto,
-co2,
-z...
Witam
Jak poprawnie ciąć Limnophila sessiliflora? Ja jak dochodzi do tafli wody ucinam np. w połowie i górną część wsadzam w podłoże. Ta część rośnie dalej bardzo ładnie. Niestety dolna za kilka dni n...
Witam,
Chciałem poradzić czy roślina limnophila aquatica nada się jako roślinka drugiego planu? (oczywiście odpowiednio przycinana). Chciałem stworzyć kontrast dla Ludwigi Repens Red, tzn. czerwona r...
Roślina dość kapryśna u mnie w zbiorniku, na początku popalone stożki wzrostu, ale z biegiem czasu dostosowuje się do warunków. Jej barwa jest tym mocniejsza im dostanie więcej światła. Rośnie bardzo ...
Słuchajcie,
Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?
Witam. Ostatnio postanowiłem trochę zmienić w mojej 2-setce i stworzyć warunki bardziej przyjazne roślinom, niestety na razie wychodzi trochę na odwrót.
Po kolei. Akwarium 200L, myślę że lekka nadfilt...
Ta rosline bylo mi bardzo ciezko zdobyc,dosc znacznie szarpnela mnie po kieszeni i dopiero za drugim razem z jednej lodygi udalo mi sie cos osiagnac.
http://farm3.staticflickr.com/2808/1...
|