Dziwnie wypływa z dna Micranthemum Umbrosum
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Proszę o poradę. Czy to normalne, mam ładnie funkcjonujące akwarium roślinne od ok. 7 miesięcy. Mam ładnie uformowaną kulę z roślinki drobnolistnej Micranthemum Umbrosum, po ok. 2 miesiącach zauważyłem że roślinka systematycznie jest coraz mniej ukorzeniona w dnie, wypływa do góry. Nie wiem co zrobić żeby tak nie było. Chyba że ta roślinka tak ma
Proszę o info
-

gregorb
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam!
Bardzo możliwe, że kula roślin jest na tyle duża, że u jej podstawy jest bardzo mało światła - więc doły pędów mają powód do rozkładu.
Podajesz CO2 ?
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Podlacze sie pod temat, bo mam podobny problem.
Okolo 12 gatunkow roslin, ktore rosna bardzo ladnie, poza
Micranthemum Umbrosum i Blyxia J.
Dolne liscie i lodygi Micranthemum Umbrosum czarnieja. Blyxia blednie a potem brazowieje
Woda Ca=35, Mg=8, TWW=5, NO3=10-20, PO4=0.25-0.75 ,K=10-20, Fe niemiezalne (7.5ml TMG/220L na dzien) T=25.5C, swiatlo 0.7W/l
-

Amoeba
●
Amoeba napisał(a):Podlacze sie pod temat.... Fe niemiezalne....
Blyxa - pewnie z tego powodu  ....
-

romanbyd
●
romanbyd napisał(a):Blyxa - pewnie z tego powodu  ....
Tak tez mysle, dlatego Mg jest 8 a Fe ciagne do gory, ale powoli.
Znajac dokladnosc testow na Fe moze to byc 0 a moze wiecej, wiec nie chce przesadzic.
No ale watek jest o Micranthemum Umbrosum, na ktory nie mam pomyslu.
Ta roslina rosnie lepiej przy wysokim N, ale ja nie zauwazylem roznicy miedzy NO3 10 a 30.
te same objawy.
-

Amoeba
●
CO2 podaję, wszystko rośnie ok. Micranthemum też ładnie rośnie, problem mam tylko taki jak opisałem,kula wcale nie jest duża. ŁAdnie formuję - jak żywopłot
spodnia część roślin nie jest wybarwiona, zdecydowanie różni się od części zewnętrznej (widocznej). Z pewnością spód rośliny ma mało światła. Ale chcą ją uformować nie da się inaczej tegozrobić
-

gregorb
●
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W moim LT mam micr. umbr. i blyxę. No cóż, koledzy, na ziemi te roślinki są żywo zielone na całej długości.... Polecam! 
-

romanbyd
●
Powiązane tematy
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
Witam!
Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?
Cześć,
Czy mogę użyć piankę, którą użyłem pod akwarium do zabezpieczenia dna wewnątrz? Kupiłem w roslinyakwariowe i Został mi spory kawałek...
Proszę o radę.
Dziękuję
Witam.
Chciałbym rozwiązać pewną kwestię która dotyczy ochrony przed kamieniami.
W akwarium planuje serpentynit lub piaskowiec, w akwarium będzie rzecz jasna piasek i muszlowce które lubią kopać w pod...
czy znajde na forum cos o usypaniu dna chodzi mi kompzycjie jak usypac dno zalozylem wczesniej temat ale nikt nie pomogl szkoda
Witam
Przekopałem forum, ale niczego konkretnego nie znalazłem.
Sprawa jest taka.
W zbiorniku chciałem mieć kilka poziomów dna.
Z kamorów o różnej wielkości ułożyłem więc tarasy.
Wyglądało OK. ...
Witam.
Mam roślinniaka z pokryciem dna zielenią w ok 90% (ludwigia repens, brevipes, sagittaria, valsneria, blyxa, limnophila aromat.) wtoni pływa 8skalarów (15cm), 10 molinezji. Baniak ma 160L, 96...
Witam!
Czy jeżeli na dnie akwarium rośnie trawniczek to dno się odmula?
Czy zna ktoś strony na których można obejżeć różne sposoby aranżacji podłoża w akwarium roślinnym?Mam akwarium narożne i chciałbym ułożyć dno w formie tarasów poprzedzielanych szybkami i jakoś nie prz...
|
|