Aponogeton pada - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aponogeton pada

Liczba wyświetleń: 1064·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
haiaw Baniakowo

29 gru 2008, 21:50 Aponogeton pada  (#1)  

Hej,
Kupiłem pare miesięcy temu aponogetona na giełdzie z jakąś cebulką nawozową czarną, była bardzo twarda, teraz roślina straciła już wszystkie liście, warunki wody się nie zmieniły, zauważyłem, że kulka jest już bardzo mała i korzystają z niej korzenie Valisnerii.
Mam kulki gliniane z allegro ale to nie to samo co było tu wcześniej chyba...
Jak uratować roślinkę?

haiaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Baniakowo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

31 gru 2008, 14:00   (#2)  

Aponogeton to roslina okresowa. Na okres zimy traci wszystkie liscie. Gdy liscie zaczynaja zamierac nalezy wyciagnac klacze i przechowywac w chlodnej wodzie, aby na wiosne ponownie je wysadzic.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

haiaw Baniakowo

31 gru 2008, 15:31 hmm  (#3)  

Czy wystarczy jak wsadzę ją do słoika i postawie na półce? Temp wody będzie pokojowa.

Czy może nie być żadnego sztucznego oświetlenia?

Rośline wysadza się jak traci liście a w jakim miesiącu się ją wsadza z powrotem do akwa?

Czy potrzebna będzie wymiana wody w słoiku :P ?

haiaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Baniakowo

spider72 Wick, Szkocja

01 sty 2009, 14:12   (#4)  

Wiekszosc aponogetonow potrzebuje okresu spoczynku o dlugosci 2-3 miesiace. Moze stac na polce. Oswietlenia nie potrzebuje, bo jest w okresie spoczynu, tzn. nie rosnie i nie potrzebuje swiatla do fotosyntezy. Wymiana wody w sloiku tez nie jest potrzebna, cebulka lub klacze po prostu nie moze wyschnac. Mozna tez zimowac aponogetona w wilgotnej ziemii zamiast w sloiku, trzeba tylko pilnowac aby ziemia nie wyschla.
Niektore gatunki aponogetonow nie wymagaja okresu spoczynku, wiec zanim zaczniesz go zimowac to po prostu sprawdz co to za gatunek, bo moze on po prostu faktycznie padl.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Aponogeton madagascariensis

KaeMeL w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1158
Sprawa wygląda tak: ostatnio tj. około tydzień temu miałem restart nawożenia (glon rósł bujnie) - pisałem post na ten temat :arrow: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10688 Podmien...

Pomocy zielsko mi pada!!!!!!!!!!!!!

roberto w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1863
Czy ktoś wie z czego te dziury. Nawoże symfonią .co2.k2so4.Zaprzestałem dawać mgso4 bo w SZ jest Mg. Czy to może być magnez.

Statystyki

Ten temat przegląda 284 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 284 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.