Ile może stać woda w beczce? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ile może stać woda w beczce?

Liczba wyświetleń: 1748·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
MikołajW Bydgoszcz

28 gru 2008, 15:00 Ile może stać woda w beczce?  (#1)  

W akwarium wykorzystuję wodę kranową. Do "odstania wody" służy beczka z tworzywa sztucznego (z atestem na żywność). Beczka stoi w pomieszczeniu, gdzie panuje temp. ok 10 stopni. Beczka ma wieko zakręcane, choć ja nigdy nie zakręcam aby zostawić lekki dopływ powietrza (tylko kładę na beczce).
I teraz moje pytanie: Czy mogę do akwarium wykorzystywać wodę, która w beczce stoi np. 8-9 dni. Wydaje mi się, że to nie jest na tyle długi okres aby coś się tam zalęgło w takich warunkach... ale wolę się upewnić.
Dotychczas nalewałem zawsze 2 dni wcześniej, ostatnio się zagapiłem i nalałem prawie całą beczkę, dlatego teraz zostało jeszcze pół (ok 100 L) i chciałbym wiedzieć czy mogę użyć taką wodę, mającą 9 dni, do podmiany? Lub ile spokojnie może stać woda w takich warunkach aby jeszcze nadawała się bez obawy do akwarium?

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn

28 gru 2008, 19:47   (#2)  

Jeżeli ta beczka stoi w piwnicy, to te 10 st.C i brak światła powoduje, że taka woda może być dobra przez ..... całe miesiące!!! :D Ciekawy zbieg okoliczności, ale niedawno miałem do czynienia z taką wodą u kolegi - woda leżakowała ok.4-5 miesięcy. Była doskonała! 8) :) No i druga niezwykła zbieżność Mikołaju, ta woda była z Twojej części miasta - wszak jesteśmy z Bydgoszczy... :) :wink:
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd

Miasto: Tryszczyn

MikołajW Bydgoszcz

29 gru 2008, 00:33   (#3)  

Fantastycznie :) ... dziękuję za odpowiedź. A co do wody w mojej części miasta to jestem zadowolony. Przy zastosowaniu Amazonii 1, po miesiącu czasu GH 6, KH 4. Ostatnie badanie w kranie (ponad miesiąc temu) wykazało GH9, KH 7 :) . Roślinom i rybom w moim akwarium pasuje !

MikołajW

romanbyd Tryszczyn

30 gru 2008, 15:02   (#4)  

Ech! Mikołaj!... Pozazdrościć!...wody :twisted: :wink:
U mnie w Fordonie, to tak średnio GH 24-26, KH 18-20 ... :evil:
Bez RO lichutko!....
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd

Miasto: Tryszczyn

MikołajW Bydgoszcz

30 gru 2008, 16:22   (#5)  

Zaiste, sam dar z góry :wink: . Aż grzechem byłoby nie wykorzystać takiej wody :D

MikołajW

Wygląd listy:
Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3133
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
YouTube

Czy Szczupieńczyk złoty może być z guppikami?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5326
Witam, Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9040
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
WhatsApp Image 2025-01-20 at 19.13.56.jpeg

ULTRAMAX 1500 czy ULTRA 1400 czy może beczka 25l

adamon w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7335
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8254
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4737
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7251
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9084
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5054
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6599
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Statystyki

Ten temat przegląda 369 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.