Ile może stać woda w beczce?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
W akwarium wykorzystuję wodę kranową. Do "odstania wody" służy beczka z tworzywa sztucznego (z atestem na żywność). Beczka stoi w pomieszczeniu, gdzie panuje temp. ok 10 stopni. Beczka ma wieko zakręcane, choć ja nigdy nie zakręcam aby zostawić lekki dopływ powietrza (tylko kładę na beczce).
I teraz moje pytanie: Czy mogę do akwarium wykorzystywać wodę, która w beczce stoi np. 8-9 dni. Wydaje mi się, że to nie jest na tyle długi okres aby coś się tam zalęgło w takich warunkach... ale wolę się upewnić.
Dotychczas nalewałem zawsze 2 dni wcześniej, ostatnio się zagapiłem i nalałem prawie całą beczkę, dlatego teraz zostało jeszcze pół (ok 100 L) i chciałbym wiedzieć czy mogę użyć taką wodę, mającą 9 dni, do podmiany? Lub ile spokojnie może stać woda w takich warunkach aby jeszcze nadawała się bez obawy do akwarium?
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Miasto: Tryszczyn
Fantastycznie  ... dziękuję za odpowiedź. A co do wody w mojej części miasta to jestem zadowolony. Przy zastosowaniu Amazonii 1, po miesiącu czasu GH 6, KH 4. Ostatnie badanie w kranie (ponad miesiąc temu) wykazało GH9, KH 7  . Roślinom i rybom w moim akwarium pasuje !
-

MikołajW
●
Ech! Mikołaj!... Pozazdrościć!...wody
U mnie w Fordonie, to tak średnio GH 24-26, KH 18-20 ...
Bez RO lichutko!....
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Miasto: Tryszczyn
Zaiste, sam dar z góry  . Aż grzechem byłoby nie wykorzystać takiej wody 
-

MikołajW
●
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam,
Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
|
|