|
|
Pierwsze akwarium naturalne..
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam jakiś czas temu zdecydowałem się na akwarium w stylu nature. Po otrzymaniu katalogów ADA od pana Marcina Peczeka byłem już przekonany w 100%. Mam kilka pytań co do założenia tego akwarium, np. co do jego kształtu. Wymiary które byłyby dla mnie odpowiednie to 25x25x25 cm lub 31x18x24 cm. Nie wiem jaki z wymienionych prze zemnie kształtów byłby lepszy do aranżacji z kamieniami. Mam pytanie również co do piasku, czy jeśli zdecydowałbym się na element plaży, Bright Sand ADA byłby znacznie lepszy od tego podłoża https://roslinyakwariowe.pl/sklep/po ... -3252.html ? I czy lepsza na wodę kranową przy nawożeniu serią PG będzie Amazonia czy Amazonia II ?
Z góry dzięki za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość, pierwszy raz chcę założyć akwarium naturalne.
do moderatora: fatalna pomyłka, proszę o przeniesienie do ogólnego 
-
Anonim 12498
●
Osobiście bym wziął 31x18x24, pewnie też dlatego że nie lubię kostek. Natomiast łatwiejszy do zaaranżowania jest na pewno właśnie taki zbiornik, ładnie zrobić kostkę to wbrew pozorom sztuka, która niewielu się udaje, co widać w galerii  Tak więc stawiam na ten pierwszy wymiar, który zresztą jest całkiem przyjemny. A tak poza wszystkim na początek polecałbym jednak większy zbiornik np 60 cm. Aranżacja małych akwariów jest wbrew pozorom trudna jak diabli
Bright Sand jeszcze jest w sprzedaży? Jest to bardzo ładny piasek, o żółtawej barwie, natomiast ten, który pokazałeś jest biały, tak jak Rio Negro Sand. Osobiście nie lubię takiej białej "mąki" dlatego wziąłbym coś innego, ale to już kwestia gustu. Bardzo ładnym piaskiem jest Dno Rzeki Rataja, zastanów się nad nim.
Dla porównania:
Tutaj zastosowane było Dno Rzeki:
http://www.chesteraquarium.w.of.pl/autumn.jpg
A tutaj Bright Sand:
http://www.chesteraquarium.w.of.pl/summerstale.jpg
Co do podłoża, wg producenta do wody kranowej (chociaż tutaj też zależy jaka ta kranówka jest bo przecież może być miękka) przeznaczona jest Amazonia II. Natomiast jak mimo wszystko polecam "jedynkę".
-
Anonim 1811
●
Jeżeli chcesz zakładać iwagumi, to wybrałbym 31x18x24. Dobrym wyborem piasku IMO jest żwirek MHK Filtus o jak najmniejszej granulacji. Właśnie w tym akwarium go wykorzystałem http://aqua-nature.fotolog.pl/genuine-n ... ,link.html
Pozdrawiam,
Daniel

-
Daniel Groborz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Śląsk
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też wybrałbym 60 cm ale nie stać mnie na to jeśli chce żeby był to opti white zbiornik dobrze oświetlony z Amazonią. Mam jeszcze takie pytanie, jeśli jednak zdecydowałbym się na skały ADA to ile by około złotych wyszło żeby "obsadzić" kamieniami taki zbiorniczek ?
-
Anonim 12498
●
Co do Amazonii i wody kranowej. W moim zbiorniku w 100% wykorzystuję wodę kranową i mam Amazonię 1. Pozwalają mi na to parametry mojej kranówki. W kranie GH9, KH 7 - Po 26 dniach funkcjonowania zbiornika Amazonia utrzymuje twardość: GH 6, KH 4.
A biały żwirek kupowałem właśnie ze sklepu rośliniakwariowe.pl - 2 osobne zamówienia - raz żwirek śnieżnobiały, a raz dostałem nieco grubszej granulacji i w kolorze bardziej żółtawym (zakup w odstępie 2 tygodni).
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
Adam11 napisał(a): Mam jeszcze takie pytanie, jeśli jednak zdecydowałbym się na skały ADA to ile by około złotych wyszło żeby "obsadzić" kamieniami taki zbiorniczek ?
Około 2kg powinno być ok. Wszystko zależy od tego jak ty sam wyobrażasz sobie to akwarium 
Pozdrawiam,
Daniel

-
Daniel Groborz
●
-
Chyba najprostsze byłoby iwagumi z klasycznym układem 3 kamieni, ale jeszcze nie postanowiłem czy kupuję kamienie ADA czy jakieś zwykłe skały.
-
Anonim 12498
●
Kamienie i szkło opti white 13l mam już zamówione, po Amazonie i dyfuzor jadę do Krakowa w ferię, do SRWiA. Mam pytanie, czy krewetka Amano jest dobym pomysłem na obsadę w tym akwarium oraz czy 3,50 zł za sztukę to dobra cena ?
-
Anonim 12498
●
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
To jakie zwierzęta mogę tam trzymać ? Na otoski chyba też za duże a chcę żeby obsada składała się tylko z grupki czyścicieli, przynajmniej narazie. Może dobrym pomysłem jest kupienie małych krewetek a jak dorosną to ich sprzedanie ? Co do kamieni to kupuje Seiryu Stone.Filtrem będzie HBL 301 lub FZN1 a oświetleniem Solar Duo Boy 26W. Czy obsada roślinna składająca się z Glossostigmy, Eleocharisu vivipara i parvula będzie do sieie pasować ?
-
Anonim 12498
●
artur_89 dlaczego piszesz że Amano jest za duża? U mnie w kostce 16l są trzy sztuki i jakoś nie widzę żeby im się krzywda działa...
Adam myślę że 2-3 sztuki krewetek Amano powinny zrobić porządek 
-
Dawid Wesołowski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Najlepszym rozwiązaniem będą krewetki karłowate. Może Crystal Red albo Biene? Amano rosną do dosyć dużych rozmiarów i w takim baniaku będzie im ciasno. Możesz wpuścić 2-3 sztuki Clithonów 
Pozdrawiam,
Daniel

-
Daniel Groborz
●
-
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
|
|