Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
maniek#
TWARDOGÓRA WOJ.DOLNOŚLĄSKIE
Witam i za odpowiedzi dziekuje.Czytalem troche o tych zwiazkach i wiem,ze niestabilnosc moze miec przykre skutki.Tabela Redfielda swietnie to ukazuje.A oto pytania.Jak utrzymac pozadany poziom tych zwazkow?Jak obnizac badz podwyzszac poziom fosforanow i azotanow?Czy stosowac srodki chemiczne czy sa moze inne sposoby?
-

maniek#
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: TWARDOGÓRA WOJ.DOLNOŚLĄSKIE
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Poczytaj o KNO3 K2SO4 to znajdziesz odpowiedzi.
-
andrzejkowac
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Duzo zalezy od wody jaka masz w kranie. Zacznij od tego.
Chemia jest niewskazana. Tabela Redfielda jest pewnym uproszczeniem gdyz poziom azotanow roznie wplywa na rosliny i glony zaleznie od twardosci wody i jej ph. Glony rzadziej wystepuja w miekkiej i kwasnej wodzie. Ogolnie przyjmuje sie ze stosunek azot fosfor potas to 15:1:20. Jesli masz wysoki poziom azotanow mozesz podwyzszyc poziom potasu i fosforu z tym ze przy miekkiej wodzie i ph 6-6,5 azotany nie powinny byc wyzsze niz 10ppm max. Zreszta idealne paramerty nie isnieja gdyz musielibysmy stworzyc wykres zaleznosci Fe do swiatla W/l, utrzymujac Ca - Mg 3;1jesli Ph> ,6,5 wszystko wpasowac w Redfielda. Utrzymac CO2 10-30ppm i niskie DOC filtrujac wode podczas ktorej mozemy utlenic micro przez co wchlanianie macro moze byc utrudnione i caly proces nie wyszedl. Jednym slowem masakra
KNO3 azot
K2HPO4 fosfor
proporcje masz na stronie
http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium ... ld_eng.htm
pozdrawiam
-
Gość
●
Powiązane tematy
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
Witam.
Opadają mi już ręce, walczę z zielenicami i glonami nitkowatymi od założenia akwarium czyli jakieś 2 miesiące.
Ciągle nie mogę dojść co jest przyczyną że po 2/3 dniach mam zielona szybę do teg...
Witam.
Posiadam 2,5 miesięczne akwarium 112l na podłożu aktywnym Platinum Soil, z wodą 100% RO.
Parametry wody to :
NO3 =10
PO4=0,5
K=20
Ca=25
Mg=9
pH=Ok.6
GH=7
KH=0,5
CO2 z wyłączaniem na noc, św...
Witam,
Mam nowy zbiornik 350l Juwela.
Zasypałem podłoże HELP 4x8l i dodatkowo 3l Amazonii na wierzch.
Obsada obecna to:
- 5x skararów manacapure
- 8x brzanka Denisona
- 21x neon czerwony
ryby pływają ...
Witam,
Zmagam się z glonami akwarium ma już około 7 miesięcy nawożenie ADA a wartości wody jak poniżej.
105 litrów
PH 6,8
KH 4
GH 8
NO2 0
NO3 0
PO4 0
FE 0
CO2 3 bąbelki na sekundę
Mimo nawożenia ...
Hej.
M oje podłoże to ziemia, glina, bazalt, lawa, aqua substract II.
N awoże po4 1,5 ppm tygodniowo, na testach ciągle jest zero!
N itki długości 20cm!
P arametry wody, ph 7.2 , gh 14, kh 5, no3 ...
Witam
Walcze z sinicami od jakiegos czasu, od bardzo doswiadczonego akwarysty uslyszalem, ze przyczyna sinic sa zawahania NO3, widzialem akwaria tego czlowieka wiec w jego wiedze i doswiadczenie wi...
Poniewaz jestem tu nowy witam wszystkich maniaków akwarystycznych, niestety pierwszy post i od razu pytanie, akwarium mam od około trzech tygodni , filtry juz chyba dojrzały NO3-0 , niestety dopadła m...
Witam ponownie. Jakieś 3 tygodnie temu robiłem restart mojej kostki z powodu glonów nitkowatych. Być może powodem tamtych glonów było zbyt wczesne nawożenie, bo zacząłem od samego początku. Po restarc...
Od czego ono zależy skąd sie bierze wysokie stężenie i jak sobie z nim radzić?
Jeśli macie jakieś wskazówki podzielcie się proszę.
|
|