nowe akwarium 50L - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

nowe akwarium 50L

Liczba wyświetleń: 3503·Odpowiedzi: 13
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

23 gru 2008, 17:09 nowe akwarium 50L  (#1)  

Witam wszystkich, mam na imie Patryk, 13 lat i pochodze z małopolski po długiej przerwie w akwarystyce chcę powrócić do tego hobby. Mam kilka pytań. Akwarum ma pojemnośc 50 l nie ma pokrywy. Pokrywe zamierzam zrobić sobie ze spienionego pcv albo pospawam sobie z aluminium( dorabiam czasami po szkole w soboty i wakacje) 2 lata temu kupiłem świetlówke Sylwania: teraz mam problem nie wiem jaki statecznik kupić i jaki zapłonnik - czy cuś takiego- prosze doradzcie mi. Moje poprzednie akwarium miało pojemnośc 200l ale żyły w nim Pielęgnice pawiookie - miałem zwykłą żarówke nie skupiałem się na wystroju akwarium tylko na rybach. Dziś byłęm się zapytać w sklepie o jakąs przyzwoita kaskade i do wyboru sa : Aquaela, Fzn1 która polecacie? MOże się ktoś wypowiedziec na temat tej świetlówki ? CZy ktoś mógłby mi doradzić jaki kupić manometr - jakiś link z manometrem w przyzwoitej cenie. Butle sobie skombinuje. Nawiążując jeszce raz do oświetlenia nie chce mieć porażającej jasności w akwarium nie chce wywalać co tydzień roślin do kosza więc chciałbym zacząc od tej świetlówki 18W i zobaczyć co i jak - wprawić się. Przewiduje dołożenie jeszcze jednej świetlówki także prosze miejcie to na uwadze. Dziękuje Wymiary akwarium: 63x24x34
Załączniki
1.JPG
(64.58 KiB) Pobrane 1066 razy
Ostatnio edytowano 23 gru 2008, 20:46 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cherry_ukasz Rzeszów/Kraków

23 gru 2008, 18:19   (#2)  

A możesz podać wymiary tego akwarium? bo jeśli faktycznie myślisz o roślinnym akwarium to w 50 litrach brutto(czyli netto ok 40 myśle) to 18W będzie ciut mało jak na rośliny wymagające światła- przy słabym oświetleniu CO2 nie będzie działać na rośliny jak powinno.A nie chcesz zrobić sobie zbiornika otwartego?
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...

cherry_ukasz
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów/Kraków

Piotr Baszucki Nowa Ruda

23 gru 2008, 20:43   (#3)  

cherry_ukasz napisał(a):A możesz podać wymiary tego akwarium? bo jeśli faktycznie myślisz o roślinnym akwarium to w 50 litrach brutto(czyli netto ok 40 myśle) to 18W będzie ciut mało jak na rośliny wymagające światła- przy słabym oświetleniu CO2 nie będzie działać na rośliny jak powinno.A nie chcesz zrobić sobie zbiornika otwartego?
\

Niestety nie do konca sie zgodze. Prosze miec na uwadze, ze dwutlenek wegla potrafi komepsowac niedobor swiatla i zawsze wplywa pozytywnie na wzrost i kondycje roslin, ktore wymagaja wodoroweglanow w wodzie, zapraszam do lektury artykulu:

https://roslinyakwariowe.pl/Artykuly ... zrost.html

Wracajac do pytania glownego:

statecznik - kup elektroniczny - sa teraz tanie a nie bedziesz mial efektu migotania swietlowek, zwiekszysz iz zywotnosc, zaoszczedzisz prad i bedziesz mial ciszej w pokoju.

kaskada - od razu sugeruje dolozenie i kupienie filtra kubelkoego. Kaskady sa malo wydajne, halasuja i maja mala zywotnosc w porownaniu do filtrow kubelkowych.
Jesli nie wiesz jaka marke wybrac polecam: eheim, hydor, jbl, fluval (kolejnosc ma znaczenie). Uwaga na tetry ex - czesto ciekna i jest b. duzo reklamacji

zestaw co2 - gdy bedziesz szukal butli kup koniecznie dedykowana do CO2/Argonu.
Jesli chodzi o reduktor (nie manometr - to tylko element reduktora) - najbardziej popularny i najtanszy, stosowany w akwarystyce roslinnej jest taki jak w linku ponizej:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/re ... -2225.html

Jesli dopiero zaczynasz przygode i nie wiesz czy akwarystyka roslinna zainteresuje Cie na dluzej, nie kupuj od razu zestawu CO2 tylko zrob tzw. bimbrownie (poszukaj na forum)

Co do oswietlenia: 18w bedzie ok ale jedynie dla niektorych roslin - jakich? w linku ponizej masz przyklady ze zdjeciami:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/ro ... c-1_2.html

jesli chcialbys trzymac bardziej wymagajace gatunki przydala by sie jeszcze jedna swietlowka (najlepiej kup od razu statecznik elektroniczny 2x18/2x20W - wtedy podlaczysz 2 swietlowki na jednym stateczniku ktory kosztuje niewiele wiecej niz na jedna swietlowke).

Czyli reasumujac: kup statecznik elektroniczny i zamontuj 2 swietlowki, kup filtr kubelkowy (zawsze przyda Ci sie do innego akwarium ew. zawsze latwo go odsprzedac), zamiast zestawu co2 zrob na poczatek bimbrownie i pieniazki zainwestuj w filtr - to podstawa!
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Ostatnio edytowano 13 gru 2010, 14:33 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 1 raz

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

23 gru 2008, 21:33   (#4)  

taki reduktor mam przy spawarce gdy sobie spawam, nadaje się on do akwarium , korzysta ktoś z takiego? http://allegro.pl/show_item.php?item=50 ... v_visits=1
Czy taki statecznik to dobry wybór ? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic987020.html

Wracając do filtra kubełkowego jaki konkretnie polecacie ? Dzięki wielkie za odpoweidzi.

Gość

cherry_ukasz Rzeszów/Kraków

23 gru 2008, 22:50   (#5)  

Piotr Baszucki napisał(a):
cherry_ukasz napisał(a):A możesz podać wymiary tego akwarium? bo jeśli faktycznie myślisz o roślinnym akwarium to w 50 litrach brutto(czyli netto ok 40 myśle) to 18W będzie ciut mało jak na rośliny wymagające światła- przy słabym oświetleniu CO2 nie będzie działać na rośliny jak powinno.A nie chcesz zrobić sobie zbiornika otwartego?
\

Niestety nie do konca sie zgodze. Prosze miec na uwadze, ze dwutlenek wegla potrafi komepsowac niedobor swiatla i zawsze wplywa pozytywnie na wzrost i kondycje roslin, ktore wymagaja wodoroweglanow w wodzie

Ja nie napisałem, że CO2 nie ma w ogole sensu- napisałem, że po prostu nie będzie widać pełnego efektu podawania CO2, tylko tyle :)
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...

cherry_ukasz
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów/Kraków

nixxon Kraków

23 gru 2008, 22:58   (#6)  

Co do filtra...

Ja mam eheima 2213 i bardzo sobie chwale !

Tu masz w dobrej cenie 2212 - > http://www.panda24.istore.pl/sklep,3800 ... 392,0.html

pzdr
Wojtek

nixxon
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

24 gru 2008, 17:09   (#7)  

Zastanawiam się któy filtr kupić. Są w podobnej cenie ale różnią się parametrami Eheim 2211 http://www.panda24.istore.pl/sklep,3800 ... 392,0.html
Czy Tetra Tec 600 http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep ... 168,0.html

Gość

nixxon Kraków

25 gru 2008, 12:43   (#8)  

Powiem Ci tak ...Eheim to eheim .... 8)
Poczytaj kilka postow wyzej o Tetrze.....ze ciekna i sa reklamacje. Osobiscie gdybys sie uparl na tetre to wez EX 700, zamiast EX 600. Roznica w cenie niewielka, a wieksza pojemnosc wkladow filtracyjnych, przeplyw i wysokosc podnoszenia slupa wody.
Bierz eheima, na allegro 2213, mozna znalezc naprawde po niezlych cenach. Rurki i weze, mozna kupic po smiesznych cenach, wiec czasem oplaca sie brac sam kubel solo. Ostatnio gosc, sprzedawal wlasnie 2213, za 65 zlotych i placil za przesyke. :shock:

nixxon

25 gru 2008, 18:52   (#9)  

Dziękuje Nixxon za rade chyba tak zrobie :) Butla już jest gotowa 8 kg za 150zł, statecznik też juz zamówiłem. PO świętach jade do Roboprojektu zobaczyć jak się ma sprawa z reduktorami i elektrozaworami.

Znalazłem na Allegro taką oferte, lecz boje się że to jakiś szajs : http://www.allegro.pl/item512238149_ehe ... lecam.html
Patrze na numer seryjny i i końcówka 93 oznacza, że był wyprodukowany w1993r? - tak podaje inne forum

Chciałem oświadczyć wszem i wobec, że mój poprzedni nick nic nie znaczył, nie rozumiem dlaczego niektórzy się czepiali i odnajdywali w moim nicku jakieś skojarzenia - głodnemu chleb na myśli. Panie Cheesterze, dzieli Pan ludzi na dobrych i na złych - z rodzin patologicznych i słodkich rodzinek otaczających dzieci pełnią miłości ? Dzieci z rodzin patologicznych nie mogą zajmowac się akwarystyką i zdobywac wiedzy poprzez fora ? Moim zdaniem są dużo większe problemy którymi należało by się zająć niż upatrywanie dziwnych skojarzeń w nicku.

m119

Anonim 1811

26 gru 2008, 09:40   (#10)  

m119 napisał(a):Znalazłem na Allegro taką oferte, lecz boje się że to jakiś szajs : http://www.allegro.pl/item512238149_ehe ... lecam.html
Patrze na numer seryjny i i końcówka 93 oznacza, że był wyprodukowany w1993r? - tak podaje inne forum

2215 do 50l będzie za duży, zrobi Ci pralkę w akwa. 2213 wystarczy z powodzeniem. Tylko nie nastawiaj się, że jest ro cud techniki, Classic to taki filtr z duszą - lubi się czasem zapowietrzyć, super cichy też nie jest, trzeba nabrać trochę wprawy w obsłudze. Ale coś w sobie ma, a już na pewno jest niezawodny bo tam za bardzo nie ma się co zepsuć.

m119 napisał(a):Chciałem oświadczyć wszem i wobec, że mój poprzedni nick nic nie znaczył, nie rozumiem dlaczego niektórzy się czepiali i odnajdywali w moim nicku jakieś skojarzenia - głodnemu chleb na myśli. Panie Cheesterze, dzieli Pan ludzi na dobrych i na złych - z rodzin patologicznych i słodkich rodzinek otaczających dzieci pełnią miłości ? Dzieci z rodzin patologicznych nie mogą zajmowac się akwarystyką i zdobywac wiedzy poprzez fora ? Moim zdaniem są dużo większe problemy którymi należało by się zająć niż upatrywanie dziwnych skojarzeń w nicku.

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi patologiami :? Ja tylko poprosiłem o wyjaśnienie w związku z interwencjami użytkowników. Dla mnie EOT, to nie miejsce na takie dyskusje.

Anonim 1811

26 gru 2008, 11:06   (#11)  

Ok, było minęło zapomnijmy o całej sprawie. Teraz zastanawiam się nad kaskadą Aquael FZN-2 bo w sumie po co mi jakiś eheim do takiego akwarium. Najpierw chce się wprawić a potem zakupic jaiś wiekszy zbiornik.
Znalazłem taki zestaw co2 http://allegro.pl/item505547499_zestaw_ ... ndard.html - kupić ? więcej mnie chyba wyjdzie kompletowanie wszystkich części wraz z przesyłką

Wesołych Świąt.

m119

nixxon Kraków

26 gru 2008, 12:55   (#12)  

Nie rozumiem jednej rzeczy... :)

Skoro, dopiero jak napisales chcesz sie "wprawiac" i masz akwarium 50 L , a nie jakiegos potwora, to po co od razu startowac z przyslowiowej "grubej rury" i kupowac 8 kilowe butle, super kubly itp...
Postaw low techa, z bimbrownia z kaskada, albo zwykla turbina z gabka i zobacz, czy Cie to wogole kreci, czy Ci sie podoba. Jasne, ze jak kogos stac, to mozna od razu sprawic sobie komplet ADA ( podloza , filtry, HQI, zestaw CO2, nawozenie) ...ale po co...jestem zwolennikiem malych kroczkow i uwazam, ze do wszystkiego powinno sie podchodzic stopniowo. Zaraz, posypia sie komentarze, ze nie moja sprawa, ze nie ja place. Owszem :wink: , ale takie jest moje zdanie :) mala dygresja do tematu :)

nixxon

26 gru 2008, 13:44   (#13)  

szanuje wypowiedź każdego. Chce kupić butle 8kg ponieważ wystarczy na dłużej czy to do akwarium 50l czy do akwarium 500l i zawsze ta butla będzie. Z kubłami sie rozmyśliłem - kupie na allegro zepsuje się za 2 meisiące, a jak kupie kaskade mam na nią gwarancje - myśle że wystarczy z pewnością bo zamierzam trzymać 10 neonów, 2 oticolonusy, krewetki. Czytałem książke D. Wastland i nie pociąga mnie Low Tech. Zaniedługo zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:

m119

nixxon Kraków

26 gru 2008, 17:21   (#14)  

Ok, tylko wiesz, za kaskade....slychac 8)

nixxon

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198227
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1797
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20099
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1163
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 623
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1793
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 306
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Nowe światło do 60cm 72L

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2394
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth - Chihiros WRGB SLIM 60 II Który byście wybrali...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 818
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Statystyki

Ten temat przegląda 389 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 389 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.