Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
chce założyć akwarium od nowa mam pytanie jakie podłoże zastosować słyszałem że dobre jest podłoże ADA amazonia chciałbym zasięgnąć opini inych kolegów jak ktoś może pomóc to dzienkuje z góry
-
piotrek74
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łagiewniki
No dobrze, to teraz seria pytań do Ciebie, później postaram się doradzić
1) kwota przeznaczona na restart akwarium
2) Czas, jaki poświęcasz akwarium
3)Pojemność akwarium, Oświetlenie, CO2
4)jakiego typu chcesz akwarium założyć(holender, japoniec)
Odpowiedz na powyższe pytania to coś doradzę 
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
pytaie pierwsze kwota tak do2500, typ akwarium japońskie czas poświęcony akwarium dwie lub trzy godziny dzienie, oświetlenie mam trzy lampy hqi po 150wat ale używam dwie bo przy trzech rosóły glony nitkowate akwarium ma 600litrów posiadam filtr zewnętrzny i wewnętrzny eichema posiadam butle i podaje co2 przez spiek ceramiczny
-
piotrek74
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli masz tylko HQI to pomyśl może też o 2-4 T5 bo HQI nie mają pełnego spektrum barwy. Nitki to nie od światła Ci się robią moim zdaniem. Co do podłoża. Ada rzecz jasna podłoże najdroższe i bardzo dobrej jakości. 2500 to masz sporo do wydania  więc możesz jechać na ADA. Ja osobiście zacząłem używać całej linii AquaArtu tj podłoże AquaSubstrate II, nawozy PG Classic, Ferro+, Macro (czasem micro zamiast classica) i powiem Ci, że jak dla mnie super sprawa ;] z glonem nie mam problemów, wszystkie rośliny rosną pięknie. Z ADA nie miałem doczynienia, może kiedyś, jak już przestane być studentem i zaczne dobre pieniądze zarabiać  . Narazie AquaArt jest ponad połowe tańszy a efekty też są niczego sobie 
-

cherry_ukasz
●
dzienki zapodpowiedz twoje akwarium jest super mam pytanie a jak sondzisz odczego te nitki ja tez uzywam pg macro i micro czy jak dam podłoże ady to musze je zmienic i jeszcze jedno podłoże ady wiem że sie nie odmula AquaSubstrate II też
-
piotrek74
●
Zależy które podłoże ADA wykorzystasz, bo są różne typy z tego co się orientuje, jedne mają więcej minerałów w sobie, inne mniej. Więc musisz sprawdzić, czy PG do słupa wody i minerały z podłoża to będzie odpowiednia ilość. Tak, ani ADA ani AquaSubstrate II nie należy płukać w ogóle. Dziękuję za pochlebną opinie o moim akwarium (zajmuje się nim raz na 2 tygodnie, chyba, że są święta  ). Nitki to np z niedomiaru lub nadmiaru azotu, złego oświetlenia, przyczyn może być trochę sporo  . Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało 
-

cherry_ukasz
●
co do nitek wszystkie parametry mam ok ph 6,80 po4 0 no3 10 no2 0 a jeszcze sie pojawiaja co do ady myślłem o amazoni2
-
piotrek74
●
wiesz, ja utrzymuje NO3 na poziomie 25-30 ppm ;] Ale teraz, żeby w ogole zapomnieć jak wyglądają nitki wpuściłem Amano i...faktycznie zapomniałem jak wyglądają  Do Amazonii II możesz PG dawać, jeśli jeszcze masz i zobaczysz co się będzie działo  ale pomyśl o tych T5, no chyba, że masz różne żarniki w tych HQI. Zresztą, zobaczysz jak Ci będzie rosło 
-

cherry_ukasz
●
dzienki kolego za podpowiedzi jak możesz to prześlij mi zdjęcie jak teraz wygląda twoje akwarium mój emeil to pzatycki@wp.pl. zastanawiam sie teraz na tym AquaSubstrate II ale plusem tużo dobrego piszą oni na stronie aqua
-
piotrek74
●
nowe zdjęcia mojego akwarium będą dzisiaj, właśnie biorę się za przycinke, za wysoko wszystko urosło :/. Co do AquaSubstrate II to nie chce nic sugerować, ale naprawde mnie i moim kolegom ono odpowiada i wolimy wydać reszte kasy na kolejne zbiorniki 
-

cherry_ukasz
●
Napiszę może tak. Przez półtora miesiąca (wiem, że nie długo...) używałem podłoża Aqua Substrat w swoim akwarium. Porównując różnicę w cenie i jakości doszedłem do wniosku, że bardziej opłaca się Amazonia, oczywiście jeśli chodzi o moje potrzeby. Jest to tylko i wyłącznie moja opinia, Amazonia nie jest podłożem dla każdego i mimo wszystko trzeba mieć trochę doświadczenia z akwarystyką roślinną. Jeżeli spełniasz ten warunek, stawiam na Amazonię I. Przyczyn glonów szukałbym w niewłaściwym poziomie CO2 - podawanie dwutlenku przez spiek ceramiczny w 600l zbiorniku to imo za mało wydajna metoda. Pomyśl nad dyfuzorem zewnętrznym np AquaMedic 1000.
I troszkę więcej interpunkcji a mniej pośpiechu bym prosił 
-
Anonim 1811
●
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
Cześć,
Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
|
|