Blyxa Japonica marnieje, pomocy!
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Jakiś tydzień temu kupiłem blyxe, ale roślinka marnieje. Nie podaję jeszcze nawozów bo akwarium niedawno zastartowało.. Akurat składa się że bardzo zależy mi na tej roślince
Dokładniejsze dane tu
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=25010
Z góry dzięki za pomoc
-
Anonim 12498
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też mam blyxe w tym samym podłożu i na tych samych nawozach. mam ją w 95% w miejscu oświetlonym a 5% w cieniu i ta w cieniu jest zielona tak soczyście, a pozostałe mają koloro blyxi  . Powiem Ci, że u mnie zmarniała po zmianie podłoża i nawozów, ale po 2-3 tygodniach zaczęła znów pięknie rosnąć( pisze 2-3 bo rzadko w domu jestem  )
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Ja na starcie też musiałam zadziałać, co zrobiłam  Obcięłam na wysokości 1-2 cm a pod korzenie dałam 1/5 pałeczki nawozowej (czerwona) do kwiatów "Zielony Dom" i odbiła..., wypuściła gęste zielone listki, silne i zdrowe.
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
dokładnie Tusia, ja zrobiłem podobnie, tylko że ja odciąłem kompletnie zgniłe liście a zostawiłem tylko takie, które były zdrowe w powyżej 70% długości 
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
Ostatnio edytowano 14 gru 2008, 23:59 przez cherry_ukasz, łącznie edytowano 1 raz
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Spokojnie możesz ciachać wszystkie, krótko ...wyjdą nowe ale daj jej papu pod nogi 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ciachałem w poniklo igłowate w taki sam sposób jak mówicie i rośnie bardzo ładnie, nie wiedziałem że można podobnie robić z blyxą, jeśli rezultaty będą podobne jak w ponikle to już wogle super.. :]
-
Anonim 12498
●
Powiązane tematy
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka;
Akwarium 112L
Oświ...
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...
Witam,
Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane:
DH 11.8 (z testu...
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie.
NO3 ok 20...
Witam mam akwarium na ziemi ogrodowej kostkę 91 litrów w miarę mocno obsadzone roślinami nawozone co2 1 b ą bel na sekunde i do tego podaje potas
W tym mialem 6 neonki 10 rozbor borneanskich 5 otosko...
Witam,
akwarium na ziemi z kulkami gt, co2 z butli 24h.
Wyniki po testach:
NO3 - 6 - podniosłem do 15 po testach
PO4- 1
K-16
Gh- 6
Kh- 3
Ca-25
Mg-13
Mikro dodaję codziennie 4ml swój mix z chelatu 13% ...
Witam
Posadziłem kilka dni temu 20 sadzonek tej roslinki w odstepach 2cm . Pod tymi sadzonami wczesniej włozylem sporo kulek GT. Posiadam swietlowke t5 24W 0.45 W na litr lecz niektóre sztuki gniją lu...
Witam wszystkich i pozdrawiam na forum.Nie chce się rozpisywać tylko szybko przejdę do rzeczy.Mianowicie chodzi mi o dziury w roślinach,a najbardziej u Hygrophila Corymbosa Minima.Oto zdjęcia: 2016111...
Witam.
Chciałem prosić o pomoc w doborze mieszanki nawozowej makro EI.
Zbiornik: 240l (ok 200l netto) 120/40/50.
Filtracja: chinol HW303B z UV gąbki + keramzyt.
Podłoże: ziemia ogrodowa + kulki glina...
|
|