|
|
Pomocy - nie wiem co to jest: włochaty biały meszek w akwa
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich i pozdrawiam.
Jestem początkującym - pomocy mam następujący problem:
Po założeniu akwarium jakieś 2-mc temu wszytko było ok. Obecnie pojawił się jakiś biały meszek na elementach akwarium tj: na filtrze, na termometrze, grzałce, na łączeniach szyb. Co najgorsze zaczyna pojawiać się na roślinach - na krawędziach liści i łodygach ale lekko ciemniejszy. Bardzo trudno mi to opisać zerknijcie na foty(duże wiec wrzuciłem na serwer):
http://rdzenny.vanet.pl/akwarium/
Pomóżcie nie wiem czy to normalne czy to jakaś choroba, co z rybami - szkodliwe da nich?
Akwarium 70 litrów. PH około 7-8 (mierzone za pomocą sera ph test). Filtr kubełkowy 3 wkłady gąbka/wata, ceramiczne pierścienie (firma SUNSUN CERAMIC RINGS GP-02 NH4 NO2), Żwirek porowaty (GP-01 MAIFAN STONE). Wszytko z allegro. Napowietrzanie i filtr całą dobę. Oświetlenie - wiem że za małe 20W - czekam na pokrywę docelowo będzie około 50-60W (dwie świetlówki plus energooszczędna żarówka do przejściowych okresów).
Skład osobowy (deko za duży - same maleństwa):
4 gubiki, 4 mieczyki, 5 neonów, 5 danio pręgowanych, 3 kiryski, 3 bocje, zbrojnik.
-
rdzenny
●
- Ranga: Początkujący
To jest zdaje się pierwotniak Stentor sp. Ale głowy sobie uciąć nie dam. A tak poza tym, to ja bym się tym nie przejmował.
-
Krzycho_75
●
- Miasto: Okolice Iławy
Czy to aby nie są stułbie 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
stulbie to to nie sa an 100%, ale na pewno to jakis zywy organizm^^
Kosiarki/otoski moze by to zzjadly?
-

Heathen
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Zabrze
Miałam coś takiego ale tylko kilka sztuk  , przy dotknięciu zamykały parasolkę więc uznałam, że to stułbie, których zresztą nigdy wcześniej na oczy nie widziałam. Ciekawe czy te się zamykają 
-

Tusia
●
-
Też mi takie coś wylazło kiedy wyłączyłem filtr i zacząłem podawać CO2 i mam do dziś.
Zwykle też pojawiało się to u mnie na starcie akwarium i potem samo znikało.
-
Łukasz Buczek
●
Ne wyglada aby sie zamykalo ale bede obserwowal wyglada na to ze tak jak by sie ustabilizowalo nie przybywa ale znikac tez nie. Ryby delikatnie podskubuja to wiec mozliwe ze jest to cos "zywego"
-
rdzenny
●
-

Tusia
●
-
dzieki bardzo za odpowiedzi
wyglada na to ze to jednak stułbia... jak sie tego pozbyć co może być przyczyna??
-
rdzenny
●
Podobno zjadają je bojowniki syjamskie.
-

Tusia
●
-
Miałem stułbie w akwarium do niedawna. U mnie prezentowały się zupełnie inaczej!!!
Wraz ze wzrostem populacji ryb same zniknęły (a mam Neony zielone, Microrasbory galaxy i Modroki gertrudy). Teoretycznie nie stwarzają większego zagrożenia w akwarium (jedynie dla narybku i młodziutkich krewetek).
Na ostatnim zdjęciu mam wrażenie, że organizmy te tworzą małe kolonie? To chyba nie bardzo pasuje do stułbii... może to mszywioły?
http://wigry.win.pl/makrofauna/24.htm - stułbiopławy
http://wigry.win.pl/makrofauna/132.htm - mszywioły
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
-

Tusia
●
-
Moim zdaniem jest to przedstawiciel licznej grupy czułkowców{Tentaculata}być może jest to gatunek mszywioła Paludicella articulata,i niech nie myli cię kształt zblizony do stułbi ,tak ten gatunek wyglada.Niestety by miec pewnośc zdjęcia musiały by byc wyrażniejsze i w dużym popowiększeniu.Drugi kandydat-Obelia dichotoma- z rodziny parzydełkowcow,zachowaniem ,wyglądem podobna do popularnej Hydra vulgaris-stułbi.
ale to niezwykle rzadkie zwierzę .
w kazdym przypadku spałbym spokojnie ,to kwestia czasu kiedy znikną tak szybko jak się pojawiły.Spróbuj wpuscić do akwarium wygłodniałe Pomacea brigsi-Ampularie,powinny załatwic problem bardzo szybko.Podobnie wielkopłetw wspaniały.Ja osobiście cieszyłbym się gdyby to wodne UFO .przybyło do mojego zbiornika,arcyciekawe stworzenia ..
Zwierzęta te można łatwo przywlec do akwarium z roslinami,slimakami, korzeniami,nawet z glebą z okolic zbiorników wodnych.Jeżeli nie masz wrazliwych stworzeń ,zwykła niejodowana sól kuchenna w ilosci 1 łyżka na 10 l doprowadzi do ich smierci w kilka dni.
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Powiązane tematy
Cześć,
Od ok 6 miesięcy mam akwarium 80x40x40cm. Podłoże aktywne yokuchi jiban soil 20litrów. Woda RO z Demi na końcu bo w kranie dużo krzemianów. Mineralizacja Qualdrop gh plant na gh ok 7. Tds. 160....
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
|
|