|
|
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam.
Mam akwarium 60l i swietlowke 15W ktora jest w standardowej obudowie. W akwa pojawiły mi sie okrzemki i opanowały mi spora część akwarium, szybę przednia i tylnia, rośliny i żwirek.
postanowilem zamontowac odblysniki i dodałem zarówke philipsa o barwie 6500k i mocy 23W slrecana spiralnie, a dla zarówki to 130W. Światlo w akwa mam okolo 12-14 g na dobe. Na chwile obecno nie widze zandych zmian aby cos sie zmienialo. Pojawia mi sie tylko jeszcze takie zielone niteczki jakby pojedyncze wloski z pajenczyny w okol roslin. Rosliny oblepione sa pecherzykami powietrza. Co wg was powinienem zrobic?
-
voltek85
●
Sam widzisz, co - przy takim mocnym świetle skróć czas do np. 6-7 godz. Najlepiej będzie, jak dokupisz 2 sterowniki, by niezależnie załączać te dwa oświetlenia - np.15W przez 10 godz., a dodatkowe 23W przez 2 godz.
Ogólnie przesadziłeś ze światłem, a okrzemki same znikną po kilku tygodniach! 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
czyli okrzemki sa wina slabego swiatla a glon ten nitkowaty zielony zbyt dużego tak?
-
voltek85
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W dużym przybliżeniu - tak!. Okrzemki prawie zawsze pojawiają się w nowo zakładanych akwa. Potem samoczynnie znikają.
-

romanbyd
●
moje kawa wyglada strasznie. Jest cale brozowe od okrzemek i jeszcze do tego pojawia mi sie glon. Masakra jakas pierwszy raz mam cos takiego. No nic zrobie tak jak mówiłeś zmniejsze oswietlenie i bede doswietlal przez okolo 2 godzin dziennie.
-
voltek85
●
A zastosowałeś garbniki??? Zielona herbata?, syszki olchy?....
Co tylko możesz - oczyść i filtruj!!! Staraj się - na razie - nie podmieniać wody / lub jak najmniej!
-

romanbyd
●
nie nic takiego nie stosowalem a jak powinno sie to robic? Zielona herbate? pierwsze slysze... Jak mozesz to napisz co powinienem zrobic i jak
-
voltek85
●
-

romanbyd
●
Dzieki:) a czy ktoś mi powie dlaczego przy silnym świetle rośliny mi babelkuja?
-
voltek85
●
Powiązane tematy
Witam,
Akwarium zalane 25/11. Dodawane Seachem Stability według instrukcji. Czyli ma prawie 2 tyg. Zauważyłem na roślinach i korzeniu takie brązowe coś.
Światło dzienne 6h, potem zachód 50% (plus n...
Witam,
męczę się z okrzemkami już chyba rok i w mniejszym stopniu z innymi glonami, choć podejrzewam, że największym winowajcą reszty glonów są okrzemki.
Od lipca mam filtr RO z żywicą MB400, aby pozb...
Witam,
Wydaje mi się, że mam okrzemki czyli zielone glony, które porastają rośliny, kamienie, sprzęt, podłoże, ścianki akwarium tworząc przy tym łatwo usuwalny nalot.
Sprawdziłem czy proces nitryfikac...
Witam. Wystartowalem akwa, dwa tygodnie było pięknie wszystko, teraz ostatnie 5 dni jest z dnia na dzień coraz gorzej, za niedługo rośliny mi poumieraja 😕
Co mam zrobić 😕
Filtr aqua nova ncf 600 pół...
Witam posiadam baniaczek 240l
akwarium założone 26,03,2018r
Podłoże:ziemia ogrodowa przykryta żwirem czarnym bazaltowym.
2x filtry kubełkowe(1x1500l/h, 2x1000l/h) głównie mechanika plus w jednym ceram...
Witam, chciałbym zasięgnąć porady odnośnie osadu czy tez raczej glonu, który pojawił się na roślinach. Moje akwarium to kostka 30x30x30 założona 19.10.2017
-Oświetlenie 2x6w aquael ledy smart plant 8,...
Mam pytanie.Czy ktoś stosował w akwarium roślinnym w walce z okrzemkami sera silicate clear.Czy ten wkład filtracyjny jest skuteczny?
Witam akwarystów .
Na początku opiszę baniaczek
R ozmiar 40x40x40 --- 64 litry zalany 09.09.2017
P odłoże H.E.L.P Advence Plants
O świetlenie power led ( +- 60 lumenów / litr ) świeci 8h w tym 2h...
Witam na forum, jestem tu bo liczę na fachowe rady. Otóż dwa miesiące temu bo nie pamiętam dokładnie kiedy wystartowałem z akwarium od początku. Przyczyną restartu była bardzo duża ilość sinica, "...
Mam mały problem ze swoim akwarium - od jakiegoś czasu na roślinach i kamieniach pojawił się rdzawy nalot, pytanie brzmi - czy to okrzemki czy jakieś inne cholerstwo? Akwarium ma prawie 3 m-ce. Dodam ...
|
|