Neonki zzarly mi krewcie?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Od dwoch dni nie dostrzegam krewetek...Byly to malutkie 3-4- redsy ...Kurcze , wlasnie zauwazylam ta najwieksza...jak siedzi sobie w Valisnerii i cos wcina , a wiec te neonki nie sa jednak tak agresywne , jak juz mi sie wydawalo. Staram sie je od poczatku troche przekarmiac , zeby odpimpaly sie od krewetek.Ta krewcia chyba mieszka sobie w czaszce , a neonki czesto wplwaja jednym okiem i wyplywaja drugim... wiec myslalam , ze juz pozamiatane.
Czy jesli jedna krewecia jest po jednej stronie akwa , to znaczy , ze druga jest po przeciwnej?Chyba czytalam , ze wyznaczaja sobie terytorium.
Moje neonki plywaja w polowie akwa blizszej dna , ale nie boja sie , sa wszedzie .
Co robicie . zeby neonkom zmiekczyc wode?
-
MamaiStasiu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli krewetki były małe, to na pewno zostały wszamane, przez Neony, w sumie żadna rybka, która jest większa od krewetki nie pogardzi tym skorupiakiem, a zwłaszcza małymi egzemplarzami. Krewetki karłowate nie mają terytoriów 
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
widzialam w sieci jak amano pozera neona.....wiec co sie dziwisz...ze neon zjadl mala krewecie 
-

kicia
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
, ale mam wrazenie , ze w moim akwa trwa wielkie polowanie na nia.Banda neonkow przeszukuje systematycznie wszelkie krzaczory i zakamarki...Tego sie na prawde nie spodziewalam.Myslalam ,krewcie i neonki beda zyly i sobie jak paczki w masle.
Co robic?Musze skombinowac teraz jakas ekipe czyszczaca
Akwa jest male , 30l , dziesiec neonkow i chyba jedna Red Cherry...Pomocy! 
-
MamaiStasiu
●
Jak chcesz mieć dużo krewetek to pozbądź się neonów. W mojej bańce przyrost populacji krewetek jest niewielki właśnie przez neonki, ale zawsze kilka maluszków urośnie na tyle żeby ryby ich nie zjadły. W moim akwa neony dają spokojnie żyć krewetkom które osiągną trochę ponad 0,5 cm ( tzn takie widziałem jak chodziły bezstresowo po żwirku i neony nic im nie robiły )
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
Potrzebujesz np mech albo inną roślinkę która umożliwi krewetce ukrycie się (zwłaszcza małym oraz w czasie wylinki). Po przeniesieniu do nowego zbiornika często krewetki przechodzą linienie, a w czasie linienia są bezbronne i jednocześnie starają się ukryć. Znaczy nie trać nadziei bo może krewetki gdziesik siedzą!
Dużego reda neonek raczej do pyska nie zmieści, a żadna karłowata nie upoluje zdrowego neona. Oczywiście młode krewetki będą traktowane jak pokarm i coś się uchowa tylko wtedy gdy zapewnisz robalom 'krzaczory' ;>
-
newrom
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niedawno widziałem w ładnym, dużym akwa , w sklepie , jak zwinnik blehera (ciut większy od neona) wcinał dorosłą krewetkę RC. Oj!...obaj, ze sprzedawcą, byliśmy zdziwieni!... Ale to on zacisnął pięści... 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Powiązane tematy
wpuściłem jakieś parę dni temu 9neonow i przez pierwsze 5h świecenia światła pływają normalnie potem ukrywają się na dnie, po wyłączeniu znów pływają?
Światło im nie odpowiada? Redki i amano egzystuj...
Witam
Od jakiś dwóch tygodni padają mi neonki średnio ok 3 w tygodniu.
Parametry wody to
Gh 20
Kh 13
No3 10
Fe 0,05
PH 6,9
Temperatura wody ok 27 stopni.
Obsadę odżywiam zróżnicowanym pokarmem suc...
Czesc. Czy cos jeszcze moglbym dodac do akwarium? Akwarium ma 72l , FIltr Aquael Fan 2 Plus , igrzalke aquaela z termostatem. W akwarium mam 2 otoski (dokupie za 1miesiac kolejne) i 15 neonek.
Hej. Od zawsze chcę mieć akwarium. Nie mam pojęcia jednak jakie rybki warto kupić. Słyszałem, że nie wszystkie ryby mogą ze sobą żyć. A ja niestety się nie znam. Słyszałem, że nie wszytskie ryby mogą ...
Witam,
w 112l mam 15 Neonek (dokupię jeszcze 10) z tym, że mam problem bo niestety nie trzymają się w grupie, czy jak dokupię pielegniczki kakadu (nie wiem czy parkę czy może harem 1+2) to zbiją się ...
Witam.
Wczoraj wpuściłem do 3,5 tygodniowego akwarium 20 neonów innesa, 10 krewetek RC i 5 otosków.
Początkowo oczywiście popłoch totalny, ale później zgasiłem światło i ryby wypłynęły i zachowywały ...
Witam.
Mam taki problem z neonkami innesa.
Kupiłem tydzień temu 10szt. i zamierzałem dokupić kolejne 10,ale w stadzie to one pływały 3 dni potem każdy gdzie indziej i za korzeniem. Czy dokupienie 10sz...
Witam moje pytanie dotyczy trzymania Ramirezek razem z krewciami czy można je połączyć w jednym zbiorniku bez szkody dala krewetek bo nie sądzę aby krewetka mogła zaszkodzić Ramirezką hi hi.
Witam i mam pytanie ? Co może być przyczyną takiego (nie wiem jak to nazwać ) wyprysku???- wykwitu??? itp. na boku mojej neonki . Dodam że jeszcze jedna ma coś podobnego pod pyszczkiem ? Proszę o pora...
Czy ktoś wie jak rozpoznać płeć otoska ?
I co zrobić kiedy Neonek Innesa jest agresywny w stosunku do innych neonów z tego samego gatunku?
|
|